Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Ποινική δίωξη για τη ΒΙΠΕ Θίσβης

Ποινική δίωξη άσκησε ο Εισαγγελέας Θηβών στην Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Βιομηχανικής Περιοχής Θίσβης για σωρεία παρανομιών στην περιοχή. Σύμφωνα με τη Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον κεντρική εξουσία και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας ανέχονται τις οφθαλμοφανείς παραβάσεις στη ΒΙΠΕ Θίσβης από την εταιρεία Σωληνουργία Κορίνθου. Δείτε.

Ποινική δίωξη άσκησε ο Εισαγγελέας Θηβών στην Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Βιομηχανικής Περιοχής Θίσβης για παρανομίες που έχει κάνει, ύστερα από καταγγελία της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου στη Βοιωτία. Οι παρανομίες αυτές είναι:
1. Η Καταπάτηση Δημόσιας έκτασης
2. Η Καταπάτηση αιγιαλού και παραλίας
και 3. Η Κατασκευή αυθαιρέτων.
Το δικαστήριο θα γίνει στις 12 Νοεμβρίου 2008 στο Τριμελές Πλημελειοδικείο Θήβας και η απόφαση αναμένεται με ενδιαφέρον από τους τοπικούς παράγοντες και από τους απλούς πολίτες. Η καταπάτηση Δημόσιας έκτασης δεν περιορίζεται στο τμήμα για το οποίο ασκήθηκε η δίωξη αλλά αφορά στην πραγματικότητα μια μεγάλη δασική έκταση του Δημοσίου, 1.850 στρεμμάτων, που είναι σχεδόν ίση με την έκταση που έχει απαλλοτριωθεί και έχει χαρακτηριστεί σαν ΒΙΠΕ. Μάλιστα στην καταπατημένη έκταση η κατηγορούμενη εταιρία έφτιαξε περίφραξη εμποδίζοντας τους κατοίκους και τους κτηνοτρόφους που από τα παλιά χρόνια είχαν πρόσβαση σ΄ αυτή.

Ετσι η εταιρία διπλασίασε την ιδιοκτησία της. Η καταπάτηση αιγιαλού αφορά την έκταση στους όρμους της Νούσας και Αγγελή, στο Βαθύ, όπου αποκλείονταν οι κάτοικοι της Θίσβης να έχουν πρόσβαση. Με τον τρόπο αυτό, παράνομα είχε δημιουργηθεί ένα μεγάλο γκέτο με συρματόπλεγμα, κάμερες, μέτρα ασφαλείας κλπ που περιέκλεινε την Σωληνουργία Κορίνθου, το παράνομο λιμάνι της Νούσας, το υπό κατασκευή εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής και άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Όμως, μετά την εκδήλωση-διαμαρτυρία που οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα των πολιτών της περιοχής στις 23 Αυγούστου 2008 στο Βαθύ, τα εμπόδια άρθηκαν, τα συρματοπλέγματα έπεσαν στην παραλία τουλάχιστον και ο κόσμος έχει πρόσβαση στη θάλασσα.
Μεγάλη εντύπωση έχουν προξενήσει οι καταγγελίες που έγιναν στη Δομβραίνα, μπροστά στον βουλευτή Βοιωτίας της ΝΔ κ. Μιχάλη Γιαννάκη, κατά τη πρόσφατη [20/9] συνεδρίαση του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία του Κορινθιακού, [ΣΠΟΑΚ]: Ότι η κατασκευή των αυθαιρέτων και παράνομων αυτών εγκαταστάσεων στην καταπατημένη περιοχή, έγινε από την εταιρία με χρηματοδότηση 2.000.000 ευρώ που αυτή πήρε από το Ελληνικό Δημόσιο και ότι παρουσιάζει μέλη του ΔΣ της εταιρίας ως παρόντα σε συνεδρίασή του ενώ είναι απόντα.

Παρόλα αυτά η εταιρία, που έκανε τα αδύνατα δυνατά για την ματαίωση της εκδήλωσης της Επιτροπής Αγώνα στο Βαθύ, είχε το θράσος να προσβάλει σαν παράνομη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θίσβης που παραχωρούσε στην Επιτροπή Αγώνα τον χώρο στο Βαθύ για την εκδήλωση της 23 Αυγούστου.Ένα αξιοσημείωτο, επίσης, γεγονός είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης της Νομαρχίας Βοιωτίας και της Περιφέρειας Στ. Ελλάδος για την εφαρμογή της απόφασης της Κτηματικής Υπηρεσίας Βοιωτίας, που έπρεπε να είχε γίνει με την αποβολή του καταπατητή, με την αφαίρεση των συρματοπλεγμάτων και την κατεδάφιση των αυθαιρέτων.

Η έλλειψη αυτή πολιτικής βούλησης χαρακτηρίζεται από τους κατοίκους σαν υποστήριξη στις αυθαιρεσίες της εταιρίας. Η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον και η Επιτροπή Αγώνα, θεωρούν ότι η δίωξη αυτή είναι δικαίωση των αγώνων των πολιτών και ότι τα αδικήματα για τα οποία διώκεται είναι μόνο μερικά από αυτά που έχει κάνει η εταιρία. Καλούν όλους τους πολίτες να δυναμώσουν τον αγώνα τους και να ενισχύσουν τις Επιτροπές στα χωριά για την αποβολή του καταπατητή, για άμεση αφαίρεση όλων των περιφράξεων, για κατεδάφιση των αυθαιρέτων, για να υπερασπίσουν τον τόπο τους και τα νόμιμα δικαιώματά τους.
www.symparataxi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: