Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Στα δικαστήρια Μυτιληναίος και ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ

H Μυτιληναίος σε επιστολή της στο ΧΑ τονίζει ότι θα εξαντλήσει όλα τα δικαστικά μέσα για την ανατροπή της παράνομης και καταχρηστικής καταγγελίας της σύμβασης ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ.
Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, η ΔΕΗ εφαρμόζοντας καταχρηστικά την διάταξη που ορίζει τις αυξήσεις τιμολογίων στους πελάτες της και εκμεταλλευόμενη τη δεσπόζουσα θέση της επέβαλλε μονομερώς χωρίς προηγούμενη διαπραγμάτευση με την Αλουμίνιον το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό αύξησης (10%) επί του ισχύοντος ήδη αυξημένου τιμολογίου.

Στην δικαιολογημένη διαμαρτυρία και άρνηση της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ για την παρανόμως επιβληθείσα αύξηση, συνεχίζει η ανακοίνωση της Μυτιληναίος, «η ΔΕΗ παραβιάζοντας κάθε αρχή καλής πίστης απειλεί παράνομα με διακοπή της ηλεκτροδότησης του εργοστασίου προσπαθώντας να φέρει σε αδιέξοδο μία από της μεγαλύτερες και υγιέστερες παραγωγικές μονάδες της Ελλάδος».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας:
Μέχρι την 1η Ιουλίου 2008, η τιμή στην οποία η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ
προμηθευόταν ηλεκτρική ενέργεια από την ΔΕΗ ήταν η διοικητικά καθοριζόμενη τιμή (ρυθμιζόμενο τιμολόγιο).
Ο κώδικας προμήθειας σε πελάτες (ΥΑ 4524/6.2.2001) διαμόρφωνε το αναγκαστικό περιεχόμενο των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβανομένων των κατηγοριών τιμολογίων και των χρεώσεων. Η τελευταία αναγκαστική εκ των ως άνω κανονιστικών διατάξεων προσαρμογή των τιμών και τιμολογίων με τα οποία η ΔΕΗ πωλεί ηλεκτρική ενέργεια στους πελάτες της καθορίσθηκε δυνάμει του άρθρου 2 της απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης Δ5/ΗΛ/Β/Φ29/23860/30.11.2007 (ΦΕΚ Β 2332/07.12.2007), το οποίο προέβλεπε ότι 'Από την 1η Δεκεμβρίου 2007 τα τιμολόγια της ΔΕΗ ΑΕ' στην Υψηλή Τάση αυξάνονται κατά 10%'.

Περαιτέρω και σύμφωνα με το άρθρο 14 του Κώδικα Προμήθειας σε Πελάτες, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, ορίζεται ότι «...με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης έπειτα από γνώμη της ΡΑΕ καθορίζεται όριο ανώτατης τιμής για τους πελάτες. Κατά την πρώτη εφαρμογή της παρούσας ρύθμισης, το όριο ανώτατης τιμής ορίζεται σε αύξηση 10% επί των ισχυόντων τιμολογίων»
Ο περιορισμός αυτός τίθεται από την υπουργική απόφαση για την προστασία των καταναλωτών από καταχρηστικές πρακτικές, διότι η ΔΕΗ εξακολουθεί να κατέχει δεσπόζουσα θέση (99%) στην εγχώρια αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς και της κατάργησης των ρυθμιζόμενων τιμολογίων η ΔΕΗ δεν έχει δικαίωμα μονομερούς καθορισμού του ποσοστού της αύξησης των ισχυόντων την 1.7.2008 τιμολογίων, αλλά υποχρεούται να προβεί σε διαπραγματεύσεις και να συμφωνήσει χωριστά με κάθε Πελάτη Υψηλής Τάσης το ποσοστό αυτής της αύξησης, το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν δύναται να υπερβαίνει το 10%.
Αυτό υποστηρίζεται από την κείμενη νομοθεσία, τη συναλλακτική πρακτική και τις γνωμοδοτήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ αρ. 311/2007 και 545/2007) σχετικά με την πρόσφατη τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας.

Παρόλαυτα, η ΔΕΗ εφαρμόζοντας καταχρηστικά την ως άνω διάταξη της αύξησης και εκμεταλλευόμενη τη δεσπόζουσα θέση της επέβαλλε μονομερώς χωρίς προηγούμενη διαπραγμάτευση με την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό αύξησης (10%) επί του ισχύοντος μέχρι την 1.7.2008 τιμολογίου μας (και ήδη αυξημένου 10% κατά τα ανωτέρω).
Κατόπιν των ανωτέρω και στην δικαιολογημένη διαμαρτυρία και άρνηση της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ για την παρανόμως επιβληθείσα αύξηση, η ΔΕΗ καταχρώμενη τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και παραβιάζοντας κάθε αρχή καλής πίστης απειλεί παράνομα με διακοπή της ηλεκτροδότησης του εργοστασίου προσπαθώντας να φέρει σε αδιέξοδο μία από της μεγαλύτερες και υγιέστερες παραγωγικές μονάδες της Ελλάδος.
Η Διοίκηση του Ομίλου προτίθεται να εξαντλήσει όλα τα δικαστικά μέσα για την ανατροπή των αποτελεσμάτων της προδήλως παράνομης και καταχρηστικής καταγγελίας της ΔΕΗ και της εν γένει προάσπισης των νόμιμων δικαιωμάτων της.
www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: