Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Με στάση Βουκουρεστίου προειδοποιεί τα Σκόπια η Ντόρα από τη Λιβαδειά

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε σήμερα στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Συνέλευσης της ΝΟΔΕ Βοιωτίας του κόμματος της ΝΔ. Δείτε ολόκληρη την ομιλία της.



Κυρίες και Κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι,

Με πραγματικά ιδιαίτερη χαρά παραβρίσκομαι σήμερα στη Νομαρχιακή Συνέλευση της ΝΟΔΕ Βοιωτίας, στην προσπάθεια που ως κόμμα ξεκινήσαμε, για την καλύτερη ενημέρωση των στελεχών μας αλλά και για την βελτίωση της μεταξύ μας επικοινωνίας, αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις και το κυβερνητικό έργο.

Χαίρομαι που είμαι σήμερα μαζί σας και σας λέω ειλικρινά ότι κάθε φορά που συναντιέμαι με κομματικά στελέχη, νοιώθω να αποκτώ περισσότερη δύναμη. Ένας βασικός κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε πολλοί πολιτικοί και κυρίως εμείς που έχουμε υπουργικές ευθύνες, είναι ότι υπό την πίεση της καθημερινότητας κινδυνεύουμε να αποκοπούμε από την κοινή γνώμη. Να υποτιμήσουμε ή να παρερμηνεύσουμε καταστάσεις και έτσι να προχωρήσουμε σε λανθασμένες επιλογές.

Αυτές οι συναντήσεις είναι μια καλή ευκαιρία για να μιλήσουμε γι’ αυτά που κάναμε, αλλά και για να ακούσουμε εσάς, τα σημαντικά τοπικά στελέχη μας, τους ανθρώπους που δίνετε το δικό σας καθημερινό αγώνα για την παράταξη.

Κυρίες και Κύριοι,



Πέρσι το Σεπτέμβριο του 2007 ζητήσαμε την ψήφο των Ελλήνων για να συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε: Να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Να κρατήσουμε σταθερά το τιμόνι της χώρας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

Αυτό που χαρακτηρίζει την πολιτική μας, είναι το αίσθημα ευθύνης απέναντι στην πατρίδα, απέναντι στον λαό και τον τόπο. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία έχουμε πλήρη αίσθηση του πατριωτικού καθήκοντος. Πατριωτισμός σημαίνει υπευθυνότητα και ρεαλισμός, όχι ανέξοδη δημαγωγία. Γι’ αυτό, τόσο στην οικονομία, όσο και στις διεθνείς μας σχέσεις, ακολουθούμε πολιτικές που υπηρετούν την πατρίδα μας και όχι συγκυριακές μικροπολιτικές σκοπιμότητες.



Ενα χρόνο μετά την ανανέωση της εμπιστοσύνης του λαού στη Νέα Δημοκρατία και τον Κώστα Καραμανλή, η χώρα διανύει μία κρίσιμη περίοδο.

Μια περίοδο δύσκολη, που απαιτεί διαρκή εγρήγορση, πολλή και σοβαρή δουλειά, αλλά που πάνω απ’ όλα, απαιτεί προσήλωση στο έργο και στην αποστολή μας. Μακριά από τις κασσάνδρες της παραπολιτικής, μακριά από τον ανέξοδο λαϊκισμό και την άκρατη φημολογία.



Είναι αλήθεια ότι βάλαμε τον πήχυ ψηλά. Πάντα όμως έτσι λειτουργεί αυτή η παράταξη. Γι’ αυτό άλλωστε είναι και ταυτισμένη, με τις μεγάλες επιλογές και τις επιτυχίες αυτού του τόπου.

Και σε αυτό το σημείο, θέλω να είμαι -ευθύς εξαρχής- ξεκάθαρη. Τον τελευταίο καιρό η δημόσια συζήτηση κυριαρχείται από ειδήσεις, πληροφορίες, φήμες, σενάρια τα πάντα που αναφέρονται σε πραγματικά ή δήθεν σκάνδαλα.

Αλλού υπάρχουν αποκαλύψεις που πρέπει να εξεταστούν, αλλού είναι πασίδηλη η επιχείρηση λασπολογίας και κατασυκοφάντησης πολιτικών αντιπάλων. Η θέση όλων μας είναι σαφής, ξεκάθαρη και απόλυτη: Καμιά υπόθεση δεν πρόκειται να κουκουλωθεί. Οι εντολές του Πρωθυπουργού είναι σαφείς: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανεχθούμε βλάβη του δημοσίου συμφέροντος. Έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και αναμένουμε τα πορίσματά της.



Φίλες και Φίλοι,

Παρά τα όποια λάθη ή παραλείψεις υπήρξαν η πολιτική μας αποδίδει. Οι αρνητικές εξελίξεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δοκιμάζουν τις αντοχές των εθνικών οικονομιών, μεταξύ των οποίων και της ελληνικής, η οποία όμως ευτυχώς διαθέτει αντοχές. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής αποτελεσματικά τη μεγάλη διεθνή οικονομική κρίση.



Οι ρυθμοί ανάπτυξης επιταχύνθηκαν σημειώνοντας ρυθμούς υψηλότερους αυτών των χωρών της ευρωζώνης. Η ανεργία μειώθηκε. Από το 11% πριν από το 2004 τώρα είναι κάτω από το 7%. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία προχώρησαν. Κάναμε ένα μεγάλο βήμα για να σώσουμε και να κάνουμε πιο δίκαιο το Ασφαλιστικό μας σύστημα. Παράλληλα, πραγματοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων έργων που έγινε ποτέ στη χώρα, αλλάζοντας ολόκληρες περιοχές και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή.



Ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες των αγροτών καταβάλλοντας τις επιδοτήσεις και παίρνοντας μέτρα για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Στηρίξαμε την Ελληνίδα αγρότισσα μέσω του ΟΓΑ, όπως και την πολύτεκνη οικογένεια.

Προχωρήσαμε με γοργούς ρυθμούς τα έργα του προγράμματος «Θησέα» στηρίζοντας την ελληνική περιφέρεια και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Πήραμε μέτρα για να στηρίξουμε τις μικρομεσσαίες επιχειρήσεις.



Και το πιο σημαντικό προωθήσαμε για την επόμενη πενταετία το πρόγραμμα ΕΣΠΑ το οποίο θα κατευθύνει την περίοδο 2007-2013 το 80% των κοινοτικών πόρων στην ελληνική περιφέρεια δημιουργώντας υποδομές και ευκαιρίες για τους κατοίκους της επαρχίας.

Παρά τις δυσκολίες, ασκήσαμε πολιτική, που αποδίδει καρπούς για όλους.



Ιδίως, μάλιστα, για τους οικονομικά ασθενέστερους. Στα τέσσερα τελευταία χρόνια, οι αυξήσεις στις κοινωνικές μεταβιβάσεις έφτασαν τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Στην τελευταία τριετία οι κατώτατες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 7,7%, ενώ στην Ευρωζώνη κατά 1%. Οι συντάξεις για τους αγρότες και τις αγρότισσες του ΟΓΑ και το ΕΚΑΣ αυξήθηκαν, όπως είχαμε δεσμευτεί στο πρόγραμμα μας.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2008 έχουν αυξηθεί και τα δύο κατά 18%.



Επίσης και το επίδομα ανεργίας, αυξήθηκε από την αρχή του 2008 κατά 10%, όπως το είχαμε πει προεκλογικά. Στηρίζοντας τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, λύσαμε μια σειρά από θέματα που μας κληρονόμησε το ΠΑΣΟΚ:

-Λύσαμε το πρόβλημα με τα πανωτόκια.

- Καταργήσαμε το ΛΑΦΚΑ και επιστρέψαμε όλα τα αναδρομικά.

- Χορηγήσαμε στις μητέρες που αποκτούν τρίτο παιδί εφάπαξ ποσό 2.000 ευρώ.

- Επεκτείναμε το πολυτεκνικό επίδομα και στις τρίτεκνες οικογένειες.



Ενισχύσαμε τη θέση και το ρόλο της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή. Στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής η χώρα μας έχει παρουσία, έχει ρόλο και λόγο, προωθώντας τις ελληνικές θέσεις και συμφέροντα. Στα εθνικά μας θέματα, δίνουμε μια σταθερή και δύσκολη μάχη για να υπερασπιστούμε και να προωθήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα.



Το αποδείξαμε στο Βουκουρέστι με τη σθεναρή στάση μας στο ΝΑΤΟ, θα το αποδείξουμε και στο μέλλον, όπου και όταν χρειαστεί.



Όλα αυτά δείχνουν ότι, παρά τις δυσκολίες, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Δεν παραβλέπω ότι συνέβησαν και κάποια πράγματα τα οποία χάλασαν αυτή την εικόνα. Έγιναν και λάθη και παραλείψεις τα οποία έπληξαν την κυβέρνησή μας. Το μήνυμα το πήραμε. Η άσχημη παρένθεση έκλεισε. Όλοι στο κόμμα, Υπουργοί, βουλευτές και στελέχη, ξέρουμε το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε και θα δείτε ότι οι επόμενες κινήσεις θα είναι πολύ καλύτερες. Το βασικό πολιτικό διακύβευμα σήμερα είναι αν τελικά θα επικρατήσει η υπευθυνότητα ή η δημαγωγία. Η κοινή λογική ή ο λαϊκισμός. Αν θα εμπιστευθούμε ένα σοβαρό και αξιόπιστο πρωθυπουργό όπως ο Κώστας Καραμανλής ή αν θα επιστρέψουμε στο παλιό γνωστό ΠΑΣΟΚ των αποτυχιών και της δημοκοπίας.



Κυρίες και κύριοι

Δείτε τη στάση του ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά ζητημάτων για να δείτε την αναξιοπιστία και την έλλειψη σοβαρότητας που τους χαρακτηρίζει: Εκείνοι που το 2000 έφεραν προς ψήφιση το χειρότερο ασφαλιστικό σχέδιο που παρουσιάστηκε ποτέ στη χώρα και τελικά το πήραν πίσω μετά τη λαϊκή αντίδραση, στηρίζουν σήμερα τις προνομιούχες συντεχνίες που θέλουν να διατηρήσουν τα προνόμιά τους σε βάρος των υπολοίπων φορολογουμένων.



Εκείνοι που για εσωκομματικούς μικροπολιτικούς λόγους υπονόμευσαν την αναθεώρηση του Συντάγματος και την αναθεώρηση του άρθρου 16, υπόσχονται σήμερα λαγούς με πετραχήλια για την Παιδεία και την έρευνα!



Ακόμα και απλές μεταρρυθμίσεις όπως η ελεύθερη επιλογή συγγράμματος ή οι πιο δημοκρατικές εκλογές στα πανεπιστήμια, συναντούν την αντίδραση ενός συστήματος που μονίμως ευλογεί την ακινησία και το τέλμα.



Εκείνοι που για χρόνια κάνανε πολιτικό παιχνίδι και εμπαίζανε τους αγρότες, τάζοντας τους «λαγούς με πετραχήλια». Οι οποίοι τελικώς δεν καταβάλανε ποτέ στην ώρα τους ή τη στιγμή που το είχανε ανάγκη οι παραγωγοί τις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις. Χρόνια ολόκληρα το ΠΑΣΟΚ έπαιξε αυτό το παιχνίδι σε βάρος των αγροτών και των κτηνοτρόφων πλήττοντας το εισόδημα τους.



Δείτε τέλος ένα επίκαιρο θέμα, το ζήτημα της Ολυμπιακής. Με τεράστια ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, κατήντησε να είναι η πιο προβληματική αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη. Με χρέη πάνω από 2,4 δις ευρώ. Είναι μια εταιρεία που παράγει 1 εκατ. ευρώ χρέη την ημέρα. Χρέη που πληρώνουμε όλοι οι φορολογούμενοι.



Με τα χρέη αυτά θα μπορούσαμε να φτιάξουμε 2.000 6θέσια σχολεία ή 50 Νομαρχιακά νοσοκομεία. Ένα σε κάθε νομό της χώρας. Και παρόλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ που έχει στο ενεργητικό του 3 αποτυχημένες προσπάθειες αποκρατικοποίησης αντιδρά σήμερα λυσσαλέα στο σχέδιο λύσης της ΝΔ. Ένα σχέδιο με το οποίο εξασφαλίζουμε το όνομα και το σήμα της εταιρείας, τη σύνδεση όλων των νησιών μας και καλύπτουμε πλήρως τους εργαζόμενους. Και παρόλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί. Επιμένει να υποστηρίζει το σημερινό διεφθαρμένο καθεστώς που παράγει χρέη, προκαλεί ανασφάλεια στους εργαζόμενους και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη χώρα και την οικονομία μας. Μπορεί ένα κόμμα με τέτοια μυαλά να κυβερνήσει τη χώρα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο;



Κυρίες και κύριοι

Σε αυτή την δύσκολη πολιτική και οικονομική συγκυρία, κάποιοι προσπαθούν να καταγράψουν πολιτικά οφέλη. Επιδιώκουν την πόλωση και το βαρύ πολιτικό κλίμα. Επιζητούν τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα, και τη μεταφορά της πολιτικής αντιπαράθεσης στο στίβο της σκανδαλολογίας, των φημών και των σεναρίων. Βάλλουν συλλήβδην κατά δικαίων και αδίκων. Όμως να είστε σίγουροι ότι δεν θα τα καταφέρουν.



Ο λαός έχει μπροστά του ένα σαφές δίλλημα. Από τη μια, υπάρχει ο δρόμος της Ευρώπης, ο δρόμος της ευθύνης, ο δρόμος της κοινής λογικής. Και υπάρχει και ο δρόμος της δημαγωγίας, της ανευθυνότητας, του λαϊκισμού. Αυτό είναι το δίλημμα, αυτή είναι η επιλογή που πρέπει να κάνει ο ελληνικός λαός.



Για μας δεν υπάρχει δίλημμα. Καλύτερα να πάμε σπίτια μας, παρά να συμβιβαστούμε με την αρρωστημένη και φαύλη νοοτροπία που κρατά την Ελλάδα κολλημένη στο παρελθόν. Αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό στοίχημα της παράταξής μας. Αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό διακύβευμα που θα έχουμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια και θα κριθεί στις επόμενες εκλογές. Και είμαι σίγουρη ότι η αίσθηση καθήκοντος της Κυβέρνησής μας, σε συνδυασμό με την προσωπική αξιοπιστία του Κώστα Καραμανλή, θα μας εξασφαλίσουν και πάλι την εμπιστοσύνη των Ελλήνων.



Παραμένουμε προσηλωμένοι στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις αλλά και στην προσπάθεια για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών.



Παραμένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στο χρέος μας για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας, για την προώθηση όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που χρειάζεται ο τόπος.



Μοναδικός μας κριτής είναι ο λαός, οι απλοί πολίτες. Γι’ αυτό και θέλουμε να ακούσουμε τη γνώμη σας αλλά και την κριτική σας. Γιατί καθημερινά, εσείς συναναστρέφεστε με τους απλούς πολίτες της περιοχής σας, σε εσάς εκδηλώνουν τους προβληματισμούς και την αγωνία τους. Από εσάς προσδοκούν να μας μεταφέρετε τις απόψεις τους. Εσείς είστε τα αυτιά και τα μάτια της παράταξης στην κοινωνία. Γι’ αυτό και η γνώμη σας έχει βάρος. Έχει πολιτική σημασία. Αντανακλά την άποψη και τον προβληματισμό των συμπολιτών σας. Γι’ αυτό μας ενδιαφέρει να την ακούσουμε και να την καταγράψουμε.



Σας Ευχαριστώ.

1 σχόλιο:

Trofonios είπε...

Εμείς κάναμε τα εξής καλά(λίγα), αυτοί κάνανε τότε αυτά τα κακά(πολλά).

Ικανοποίηση;

Μπράβο. Γραμμένες ομιλίες, λες και θα μίλαγε στην Ευρωβουλή. Σιγά ρε Θεοδώρα. Στους Λειβαδίτες απευθυνόσουν. Θα μπορούσες να τους μιλούσες και απ' έξω και να τους μάγευες. Όλοι αυτοί μαζεύτηκαν για να σε χειροκροτήσουν ότι και να έλεγες. Σαν τους guest stars στα τηλεπαιχνίδια σε κάλεσαν.

Εγώ προσωπικά θα προτιμούσα να τους έλεγες πως πρέπει να κινηθούν για το καλό της τοπικής κοινωνίας και όχι τι έκανε η κυβέρνηση. Δεν έχουμε εκλογές. Ή μάλλον έχουμε και για αυτό ήρθες;