Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

Για τις φωτιές στην Ασκρη

Η ερώτηση του κ. Βασίλη Τόγια για τις αποζημιώσεις στην Ασκρη.

ΟΝΟΜΑ-ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΓΙΑΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ


ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΘΕΜΑ: «ΑΜΕΣΗ ΟΛΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΚΡΗ ΓΙΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ»

Οι περσινές πυρκαγιές (Αύγουστος 2007) στον Νομό Βοιωτίας, άφησαν πίσω τους μια πραγματική καταστροφή. Ταυτοχρόνως, άφησαν βαθιές πληγές σε ορισμένους συμπολίτες μας, των οποίων καταστράφηκε το βιός τους. Μεταξύ των πληγέντων ήταν και οι αγρότες του ΔΔ Άσκρης, του Δήμου Θεσπιέων, των οποίων καταστράφηκαν κυρίως αμπέλια και ελαιόδεντρα.

Η αποζημίωση που τελικά εγκρίθηκε για απώλεια παραγωγής κατά ελαιόδεντρο είναι στην εξευτελιστική τιμή των 2,5 Ευρώ!

Οι αγρότες μάταια περίμεναν τις αρμόδιες υπηρεσίες να σπεύσουν άμεσα στην περιοχή προκειμένου να εκτιμηθούν και να καταγραφούν οι ζημιές. Οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ πήγαν ένα χρόνο μετά, τον Ιούλιο του 2008, για να διαπιστώσουμε τις απώλειες της παραγωγής του 2007 σε αμπέλια.

Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση των υπηρεσιών για τον έλεγχο των ζημιών που υπέστησαν τα αμπέλια λόγω του καύσωνα του 2008. Ο ΕΛΓΑ Λαμίας έστειλε γεωπόνους για έλεγχο μετά την συγκομιδή των σταφυλιών!

Με δεδομένη δε την μεγάλη συρρίκνωση που έχει υποστεί το αγροτικό εισόδημα, ειδικά την τελευταία τριετία σε συνδυασμό με την ξαφνική εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, οι αγρότες βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση και αυτό που χρειάζονται αυτή τη στιγμή δεν είναι «δεσμεύσεις» και αόριστες υποσχέσεις αλλά έμπρακτη υποστήριξη.

Η οικονομική αποζημίωση των αγροτών για το σύνολο της πραγματικής τους καταστροφής είναι απολύτως απαραίτητη και επείγουσα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1) Γιατί για άλλη μια φορά καθυστερεί εντυπωσιακά η διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων για την εκτίμηση της καταστροφής των καλλιεργειών ;
2) Προτίθεται τελικά να αποζημιώσει τους αγρότες για το σύνολο της πραγματικής τους καταστροφής;

Δεν υπάρχουν σχόλια: