Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Εν ονόματι της Μακεδονίας

Τις θέσεις των κομμάτων τους -και όχι μόνο- για το θέμα της ΠΓΔΜ διατύπωσαν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Στ.Λυγερού «Εν ονόματι της Μακεδονίας».
Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε τη διεκδίκηση του λαού της γειτονικής χώρας ως διεκδίκηση για ένα όνομα που δεν του ανήκει και μια ιστορία που δεν έγραψε.
Εξήγησε ότι ως πολίτης θα ήθελε πολύ να μην υπάρχει καμία αναφορά στον όρο «Μακεδονία», μια τέτοια θέση, όμως, θα ήταν λάθος πολιτικής, που θα οδηγούσε σε απώλεια των ερεισμάτων που υπάρχουν σήμερα.
Τέλος, υπογράμμισε ότι η «κόκκινη γραμμή» της ελληνικής πλευράς είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό «erga omnes» και διευκρίνισε πως όταν λέμε γεωγραφικό εννοούμε γεωγραφικό και όχι όρο υπεκφυγής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι συζήτηση για το όνομα είναι μια συζήτηση για το αν η εποχή μας είναι εποχή αναθεωρητισμού ή εποχή ασφάλειας και σταθερότητας.
Κάλεσε την ελληνική πλευρά να αποβάλει οποιοδήποτε άγχος και ενοχή για την έγερση ενός ζητήματος, που εμφανίστηκε να μην είναι ευρωπαϊκό.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Aλέκος Αλαβάνος σημείωσε ότι πέρα από το όνομα της ΠΓΔΜ, υπάρχει και το όλο θέμα του υποβάθρου των διμερών σχέσεων.
Ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε «απεχθή εθνικιστική» την πολιτική της κυβέρνησης Γκρούεφσκι και τάχθηκε υπέρ ενός σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.
Υποστήριξε δε ότι σε αυτή τη φάση, συζήτηση για άλλα θέματα θα δημιουργήσει πρόβλημα στη διαπραγμάτευση.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο συγγραφέας Σταύρος Λυγερός υπογράμμισε ότι «η Μακεδονία δεν είναι Κουρδιστάν, δεν είναι κατακερματισμένη πατρίδα ενός έθνους, αλλά πολυεθνική από τα μεσαιωνικά χρόνια».
Οι γείτονες, πρόσθεσε, δικαιούνται να είναι το μέρος, αλλά όχι το όλο. Παράλληλα, τάχθηκε εναντίον της θέσης «ούτε Μακεδονία, ούτε παράγωγα», ενώ υποστήριξε ότι η Αθήνα έχει ισχυρά επιχειρήματα και επομένως θα μπορούσε να συζητήσει ακόμα και το ζήτημα της ιθαγένειας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: