Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

Νέα τρομακτικά στοιχεία για τον Ασωπό

Της Λίνας Γιάνναρου
www.kathimerini.gr
Συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται στο φως όσον αφορά το σκάνδαλο της ρύπανσης του Ασωπού, δύο μόνο ημέρες μετά την καταδίκη τεσσάρων βιομηχανιών των Οινοφύτων με ποινές-«χάδια» για το αδίκημα της σοβαρής υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Οπως προκύπτει από απάντηση της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ σε σχετικά ερωτήματα του πληρεξούσιου δικηγόρου του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Οργανώσεων κ. Νίκου Κωνσταντόπουλου, πρόσφατες αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) καταδεικνύουν σοβαρότατη επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής τόσο με εξασθενές χρώμιο όσο και με αρσενικό και μόλυβδο!
Πρόκειται για «Αναγνωριστική Ερευνα», όπως τη χαρακτηρίζει η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων (ΚΥΥ), που πραγματοποίησε το ΙΓΜΕ τον περασμένο Φεβρουάριο στα υπόγεια νερά της περιοχής του Ασωπού, η οποία κατέδειξε επιβάρυνση από νιτρικά ιόντα (πιθανότατα αγροτικής προέλευσης), νιτρώδη και αμμωνιακά (αποδιδόμενα σε αστικές και βιομηχανικές εστίες ρύπανσης) και χλωριόντα και φωσφορικά ιόντα (αποδιδόμενα επίσης σε βιομηχανικές εστίες ρύπανσης). Καταγράφηκαν επίσης αυξημένες τιμές διαφόρων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως ολικό και εξασθενές χρώμιο, νικέλιο και σίδηρος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ανιχνεύθηκε ακόμα αρσενικό και μόλυβδος.
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι η ίδια η ΚΥΥ που παρήγγειλε τη μελέτη, υποβαθμίζει την αξία της, σημειώνοντας στην απάντησή της προς το ΠΑΚΟΕ ότι «επειδή η έρευνα βασίστηκε σε περιορισμένο αριθμό δειγμάτων και τα σημεία ελέγχου δεν ήταν απαραίτητα τα πλέον αντιπροσωπευτικά, είτε με υδρογεωλογικά κριτήρια είτε σε σχέση με τις τοπικές εστίες ρύπανσης, η ΚΥΥ θεώρησε ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την επιβάρυνση των υπογείων νερών της λεκάνης του Ασωπού». Για τον λόγο αυτό -συνεχίζει η ΚΥΥ- η «Αναγνωριστική Εκθεση επεστράφη και προτάθηκε στο ΙΓΜΕ να συντάξει (...) λεπτομερή πρόταση ερευνητικής μελέτης σχετικά με την επιβάρυνση των υπογείων νερών της περιοχής».
«Αντί να πάρουν μέτρα, να κινητοποιηθούν, διατάσσουν μελέτη επί... της μελέτης», σχολίασε στην «Κ» ο δικηγόρος του ΠΑΚΟΕ κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος. «Η απάντηση της Υπηρεσίας Υδάτων είναι αποκαλυπτική και συνιστά πλήρη ομολογία του εκρηκτικού και επικίνδυνου χαρακτήρα του προβλήματος».
Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε χθες με την κατάθεση μαρτύρων υπεράσπισης η δίκη της πρώην Γενικής Επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτας Καραβασίλη, που κατηγορείται από τον νυν επικεφαλής της υπηρεσίας κ. Ι. Δερμιτζάκη για συκοφαντική δυσφήμιση, επειδή άσκησε κριτική στο έργο των επιθεωρητών. «Ακόμα και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας έχει εγκαλέσει το ΥΠΕΧΩΔΕ για πράξεις και παραλείψεις», είπε στην κατάθεσή του ο κ. Ιωάννης Σχίζας, εκδότης. «Υπάρχει αδιαφάνεια στις τακτικές του ΥΠΕΧΩΔΕ. Η μήνυση σε βάρος της ήταν πολιτική κίνηση αντιπερισπασμού, ώστε την επόμενη φορά οι καταγγέλλοντες να είναι περισσότερο προσεκτικοί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: