Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Σκληρή ανακοίνωση από ΕΝΩΣΗ για ΔΕΗ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ Ε Ν Ω Σ Η
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ
Άγιος Νικόλαος 30 Οκτωβρίου 2008

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συναδέλφισσες – φοι

Την ώρα που η παγκόσμια οικονομία περνά μια από τις χειρότερες κρίσεις της ιστορίας της, την ώρα που καταρρέουν οικονομικοί κολοσσοί, την ώρα που η ανεργία αυξάνεται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς, την ώρα που κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή, την ώρα που είναι ανάγκη η διάσωση και της μικρότερης επιχείρησης, αυτήν την ώρα επέλεξε ο κος Αθανασόπουλος, το μεγάλο αφεντικό της ΔΕΗ, να σταματήσει την παροχή ρεύματος προς το Αλουμίνιον της Ελλάδος (τη μεγαλύτερη Ελληνική βιομηχανία) αν δεν αποδεχτεί την αυθαίρετη και καταχρηστική απόφασή του για αύξηση της τιμής που μόνος του αποφάσισε και επέβαλε χωρίς καμία διαπραγμάτευση όπως είχε υποχρέωση.

Βέβαια ο κος Αθανασόπουλος για λόγους καλής πίστης, όπως ο ίδιος αναφέρει, έδωσε προθεσμία στην ΑτΕ μια ολόκληρη εβδομάδα να βρει άλλον προμηθευτή, γνωρίζοντας φυσικά ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, αφού στην Ελλάδα η ΔΕΗ είναι ο μοναδικός αξιόπιστος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας σε κρίσιμους τομείς όπως είναι και οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας.

Ξέχασε βέβαια ο κος Αθανασόπουλος να αναφέρει ότι η ΔΕΗ έχει την αποκλειστική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και των υδάτινων πόρων, έναντι ευτελούς τιμήματος, με στόχο να συμβάλει και στην βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας.
Ξέχασε ο κος Αθανασόπουλος να αναφέρει επίσης ότι η ΑτΕ επί 45 συνεχή χρόνια είναι ο μεγαλύτερος και φερεγγυότερος πελάτης της και ότι πάνω σ΄ αυτό στηρίχτηκε για αρκετά χρόνια το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ (π.χ. φράγμα Κρεμαστών κ.λ.π.).

Δεν αναφέρεται πουθενά ότι το τίμημα (90€/MW περίπου) που καλείται να πληρώσει η ΑτΕ στη ΔΕΗ είναι το υψηλότερο κόστος παραγωγής ρεύματος (χρήση φυσικού αερίου) και όχι η μέση τιμή παραγωγής της που είναι κατά πολύ μικρότερο.
Το κόστος αυτό σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τον προμηθευτή είναι απαγορευτικό για την λειτουργία της ΑτΕ, αφού η ηλεκτρική ενέργεια με την παλιά τιμή αποτελεί ήδη το 33% του κόστους παραγωγής του Αλουμινίου.
Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, δεν θέλουμε ιδιαίτερη αντιμετώπιση, απαιτούμε να μας αποδώσουν όσα μας οφείλουν.

Απαιτούμε να ασχοληθεί, επιτέλους, κάποιος από τους αρμόδιους σοβαρά με ένα κομμάτι Ελλάδας στη δυτική άκρη της Βοιωτίας που με τον ιδρώτα των εργαζομένων συνεισφέρει επί 45 χρόνια στην εθνική οικονομία και την ανάπτυξη του τόπου.

Συναδέλφισσες – οι
Την ώρα που κάποιοι αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς, την ώρα που παίζουν τα παιχνίδια τους στην πλάτη μας, την ώρα που σχεδιάζουν κινήσεις εντυπωσιασμού για να διατηρήσουν τις καρέκλες τους, αυτήν την ώρα πρέπει εμείς οι εργαζόμενοι αλλά και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής να βροντοφωνάξουμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στον εκβιασμό και στην αυθαιρεσία του κου Αθανασόπουλου και της ΔΕΗ του.

Είναι ώρα να φωνάξουμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στον πόλεμο των μεγαλοεργολάβων της ενέργειας και στην χρησιμοποίηση της ΑτΕ και των εργαζομένων της σαν μέσου πίεσης και επιβολής των σχεδίων τους.
Είναι ώρα να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να αποδείξει τον κοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής της και να αποδοκιμάσει το κοινωνικό πρόσωπο του κου Αθανασόπουλου.
Είναι ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν και να σταματήσουν οι ΄΄υπεύθυνοι΄΄ να κρύβονται πίσω από αποφάσεις ανεξάρτητων αρχών και διοικήσεων.

Αν ο κάθε διορισμένος διοικητής δημόσιας επιχείρησης και μάλιστα κοινωνικού χαρακτήρα, έχει την εξουσία και την δυνατότητα να κατεβάζει διακόπτες σε μεγάλες και υγιείς επιχειρήσεις στέλνοντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους και επιβάλλοντας οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό σε μια ολόκληρη επαρχία, αν κανείς δεν ενδιαφέρεται για τον κλάδο παραγωγής και μεταποίησης αλουμινίου που αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγικό τομέα της Ελληνικής βιομηχανίας, τότε μάλλον υπάρχει πολιτικό κενό.
Αν αφήσουμε τις τύχες μας να τις διαχειριστούν αδιαμαρτύρητα οι έχοντες την εξουσία τότε θα είμαστε συνυπεύθυνοι στο έγκλημα που προετοιμάζουν.

Στη συνάντησή μας με τη ΓΕΝΟΠ ταχθήκαμε υπέρ της διατήρησης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΕΗ πράγμα που μάλλον δεν έτυχε της πρέπουσας σημασίας και αξιολόγησης από κανέναν.
Η δ/νση της ΔΕΗ καθυστέρησε και αδιαφόρησε στο σχεδιασμό για την εξασφάλιση της απαιτούμενης ενέργειας για τις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες της χώρας κι αν σήμερα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, η ευθύνη βαραίνει την ίδια και όχι τους καταναλωτές μικρούς ή μεγάλους.
Αυτή με την πολιτική της άνοιξε την όρεξη και τον δρόμο στους ιδιώτες και σήμερα στην προσπάθειά της να εξιλεωθεί θεώρησε την ΑτΕ εύκολο και αδύνατο στόχο για να καλύψει τις αδυναμίες και παραλήψεις της.
Η εθνική οικονομία αντέχει την αποβιομηχάνιση;
Υπάρχουν έτοιμες εναλλακτικές μορφές απασχόλησης και αναπλήρωσης του χαμένου συναλλάγματος;

Η ΔΕΗ μόνο έτσι μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανεπάρκειας ρεύματος;
Ας πάρουν θέση οι αρμόδιοι, ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί και ας συμφωνήσουν όλοι μαζί σε μια κοινή και συμφέρουσα λύση για όλους.

Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους και ιδιαίτερα αυτούς που έτρεξαν να συμπαραταχθούν με τις απόψεις των ΄΄όψιμων υποστηριχτών΄΄ των καταναλωτών, αναγνωρίζοντας το ΄΄δίκιο΄΄ τους άραγε, ή απλά μετρώντας τον ΄΄αριθμό΄΄ τους και μεταφράζοντας τον σε ψήφους και ας το λάβουν σοβαρά υπ΄ όψιν ότι θα αντιταχθούμε σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται τη λειτουργία της ΑτΕ, ενώ θα συμμαχήσουμε και θα συνεργαστούμε με όποιον έχει τον ίδιο με εμάς στόχο που δεν είναι άλλος από την διασφάλιση της λειτουργίας της ΑτΕ, των θέσεων εργασίας, τη συνεχή βελτίωση του περιβάλλοντος, των παροχών και της ποιότητας ζωής των εργαζομένων.
Δεν αποδεχόμαστε την επικράτηση του νόμου της ζούγκλας και την επιβολή του ΄΄δίκιου του ισχυρού΄΄ στην ανθρώπινη κοινωνία.


Δεν μας ενδιαφέρουν οι συντεχνίες και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν ούτε παίρνουμε μέρος σε ΄΄εξωγηπεδικά΄΄ παιχνίδια.
Καλούμε όλους τους φορείς, την τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και τα κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο πρόβλημα της βιωσιμότητας της ΑτΕ.
Τους θέλουμε συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους στον αγώνα μας ενάντια στην αυθαιρεσία της εξουσίας και την επιβολή μονομερών αποφάσεων που έχουν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο υγιειών βιομηχανιών και αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστική ετοιμότητα και διάθεση δυναμικής παρέμβασης για την ανατροπή των σχεδίων της ΔΕΗ και των ιδιωτών μεγαλοεργολάβων της ενέργειας που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία της ΑτΕ.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΩΠΑΣΟΥΔΑΚΗΣ Σ.
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΥΡΟΥΓΕΩΡΓΑΚΗΣ Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια: