Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

Ο Τόγιας για την Παγκόσμια Ημέρα των ηλικιωμένων

Ιδού η δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας Βασίλη Τόγια για την Παγκόσμια Ημέρα των ηλικιωμένων.

«ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ»

Η Παγκόσμια Ημέρα των ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη
Ηλικία», υιοθετήθηκε από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1990 για να αποτίσει φόρο τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και για να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στις γιαγιάδες και στους παππούδες μας, στη μητέρα και τον πατέρα των περισσοτέρων από εμάς, στα Υπερήφανα Γηρατειά. Ποιος όμως νοιάζεται πραγματικά γι’αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι το μόνο που επιζητούν είναι λίγη αγάπη και μια αξιοπρεπή ζωή;

Οι τελευταίες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν έως το 2004 ένα μεγάλο δίκτυο δομών κοινωνικής μέριμνας για τη φροντίδα των ηλικιωμένων που σηματοδότησε την αλλαγή εποχής για το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα. Το δίκτυο αυτό συνιστούσαν πολλές διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα που στάθηκαν με μεγάλη επιτυχία δίπλα σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες παρέχοντας υποστήριξη στους ηλικιωμένους μέσω των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» και των «Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων». Οι πολίτες αγκάλιασαν σαν αυτονόητο τμήμα της καθημερινότητάς τους τη νέα αποκεντρωμένη, εξατομικευμένη και αποτελεσματική κοινωνική πολιτική και εναπόθεσαν σε αυτήν τις προσδοκίες τους για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Όλο αυτό το πλέγμα υποστήριξης της κοινωνικής συνοχής, αντί να επεκτείνει ώστε να απευθυνθεί σταδιακά σε κάθε κάτοικο της χώρας, η Κυβέρνηση της ΝΔ διαλύει συστηματικά. Η κυβέρνηση αποδεικνύει πόσο λίγο την ενδιαφέρει η οποιαδήποτε κοινωνική πολιτική αθετώντας τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στην Ε.Ε. για συνέχιση των υπηρεσιών με έξοδα του κρατικού προϋπολογισμού, υποχρηματοδοτώντας τις υπηρεσίες αυτές.

Παρά το συναγερμό που έχει σημάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλη τη χώρα βλέποντας να εξανεμίζεται κάθε δυνατότητα για άσκηση αναπτυξιακής κοινωνικής πολιτικής, η κυβέρνηση που υποσχέθηκε τόσα πολλά και έπραξε τόσα λίγα και τόσο καταστροφικά, ήδη έβαλε στο στόχαστρο και τις υπόλοιπες υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας. Η κοινωνική υποστήριξη 125.000 ηλικιωμένων από τα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, παραμένει χωρίς εξασφαλισμένο πλαίσιο λειτουργίας, σε μια ακόμα διετή προθεσμία.

Η κοινωνική εγκατάλειψη δεκάδων χιλιάδων ανήμπορων ηλικιωμένων δεν μπορεί να συνεχιστεί! Ο εορτασμός της ημέρας της τρίτης ηλικίας, πρέπει να έχει και περιεχόμενο, να συνοδευτεί από δηλαδή από την ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων από την κυβέρνηση, από ένα ισχυρό κοινωνικό πακέτο για τους χαμηλοσυνταξιούχους και κυρίως τους αγρότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: