Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

Τα κολέγια και η Νομική

Το κάτωθι κείμενο συνετάχθη προς ενημέρωση των συμφοιτητών μου, του Νομικού Τμήματος του Α.Π.Θ. Σας το αποστέλλω, ωστόσο, καθώς το πρόβλημα που θα ανακύψει είναι ευρύτατο και δεν περιορίζεται στα ενδιαφέροντα της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Λεωνίδας Θεοδοσίου


Σενάριο:
Σκηνή Α. Σύσταση νομικής σχολής από Κολλέγια με franchising από Χαμηλής Στάθμης Βρετανικό Πανεπιστήμιο (ποιο prestigious University θα αποδεχόταν άλλωστε να συνεργαστεί με ελληνικό κολλέγιο-ή ακομα σαφέστερα: ποιο Καλό Πανεπιστήμιο έχει την ανάγκη μας) .
Σκηνή Β. Αναγκαστική Αναγνώριση Τίτλου.
Σκηνή Γ. Αναγκαστική Εισδοχή των "πτυχιούχων" στους Δικηγορικούς Συλλ.
Σκηνή Δ. "συνάδερφοι" που έγραψαν κάτω από τη βάση, αγόρασαν κυριολεκτικά πτυχίο, δεν σκαμπάζουν άρθρο για άρθρο, δεν υπεβλήθησαν σε εξετάσεις από το ΔΟΑΤΑΠ και ολοκλήρωσαν ισόκυρες νομικές σπουδές σε 3 μόλις χρόνια. Αυλαία για εμάς τους υπόλοιπους.

Ήδη από χθες το πρωί ξέσπασε ένα άνευ προηγουμένου Πυρ Ομαδόν κατά της Απόφασης (ουσιαστικά πρόκειται για απόφαση-κόλαφο) του ΔΕΚ στον Τύπο και στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα.
Διαβάζοντας προσεχτικά την υπ αριθμόν C-274/05 του Ευρ. Δικαστηρίου, όπου προσέφυγαν 37 Ιδιώτες Ιδιοκτήτες Κολλεγίων συνεργαζομενων με Βρετανικά -χαμηλής, ομολογουμένως στάθμης- Πανεπιστήμια (με το σύστημα της παραχώρησης δικαιωμάτων δικαιόχρησης, όπως όλοι γνωρίζουμε) κατά της Ελλάδας επί της μη εναρμόνισης της νομοθεσίας από την τελευταία της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας που προβλέπει μεταξύ άλλων την με χωρίς άλλες διατυπώσεις αναγνώριση των Πανεπιστημιακών Τίτλων των Κρατών μελών της Ένωσης ως ισοτίμων με τα της ημεδαπής διαπιστώνω:

Ούτε λίγο ούτε πολύ, στην -δίχως δυνατότητα να εφεσιβληθεί- απόφαση, αχρηστεύεται εν πολλοίς ο πρόσφατος νόμος που σχεδιάστηκε και καταρτίστηκε από το ΥΠΕΠΘ (που ήταν σαφώς προς την σωστή κατεύθυνση και συνιστούσε απόδειξη ευαισθησίας από πλευράς του Υπουργού για το φλέγον θέμα της επικείμενης αναγνώρισης των ήδη 5,000 δοθέντων Τίτλων και των δεκάδων χιλιάδων που πρόκειται στο εγγύς μέλλον να δοθούν.)

Τι είπε το ΔΕΚ;
-Ότι το Κράτος οπού εδράζουν τα Κολλέγια δεν μπορεί να ελέγξει ΚΑΜΙΑ προϋπόθεση απονομής των Διπλωμάτων αυτών, καθώς η αρμοδιότητα αυτή ανήκει αποκλειστικά στη Μ. Βρετανία και στα πανεπιστήμια αυτής, μιας και εκεί εκδίδονται -υποτίθεται- οι Τίτλοι. Συντρέχουσα αρμοδιότητα του ΥΠΕΠΘ δεν υφίσταται.
- Ότι κάθε αντισταθμιστικό μέτρο που προσπάθησε η ελληνική Πολιτεία να προωθήσει (έλεγχος καταλληλότητας μελών ΔΕΠ Κολλεγίων -τα οποία μέλη ΔΕΠ στην καλύτερη περίπτωση έχουν μόλις Πτυχίο και απλό Μεταπτυχιακό Διπλωμα (όχι απαραιτήτως) προκειμένου να αναχαιτιστεί η επιδρομή των αιτούντων Διορισμό στο Δημόσιο ή γενικώς αναγνώριση ισότιμων επαγγελμ. δικαιωμάτων από αποφοίτους Κολλεγίων, αντίκειται στην Κοιν. Νομοθεσία.

Αυτό που μας αφορά άμεσα είναι τι μέλλει γενέσθαι με βάση το δημιουργηθέν νομικό πλαίσιο από τη στιγμή που ιδρυθεί Τμήμα Νομικής από ένα ή περισσότερα Κολλέγια (κάτι που λίαν συντόμως προγραμματίζεται να γίνει από δύο γνωστά ΚΕΣ).
-Κατ' αρχάς θα γίνονται δεκτοί ανεξαρτήτως Αποτελεσμάτων Πανελλαδικών Εξετάσεων και θα αποφύγουν την ορθότατη εφαρμογή της Βάσης του 10.
-Θα σπουδάσουν μόλις 3 έτη για να απονεμηθεί σε αυτούς ισότιμο με εμάς Πτυχίο.
-Οι Διδάσκοντες δε θα ύφίστανται κανένα έλεγχο για τα προσόντα τους, με αποτέλεσμα να διορίζονται ακόμη και απλοί κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ για να συγκροτήσουν σώμα ΔΕΠ.
-Οι "πτυχιούχοι" δε θα υποβάλλονται σε διαδικασία αναγνώρισης Ισοτιμίας Τίτλων της Αλλοδαπής, μιας και τα πανεπιστήμια της Ένωσης αναγνωρίζονται χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις.
- Εφόσον οι τίτλοι Νομικών Σπουδών εκδίδονται από Ίδρυμα της Αλλοδαπής και επομένως υπόκεινται στο πρόγραμμα σπουδών του συνεργαζόμενου Βρετ. Πανεπιστημίου, θα αφορά το "Πτυχίο" σε νομικές σπουδές σε αλλοδαπό δίκαιο. Μέχρι σήμερα το Κράτος υποχρέωνε τέτοιους πτυχιούχους να εγγράφονται σε ελλ. νομικό τμήμα και να εξεταστούν και σε μαθήματα του ημεδαπού δικαίου προκειμένου να αναγνωριστεί η ισοτιμία του Τίτλου.
Εντούτοις, στην προσφυγή τους, οι Ιδιοκτήτες κολλεγίων (οι οποίοι δικαιώθηκαν), προβλέποντας την ίδρυση Νομικών από αυτούς Τμημάτων, πρότειναν στο ΔΕΚ το εξής:

V – Πρόταση

97. Κατόπιν των προεκτεθέντων, προτείνω στο Δικαστήριο:

1) να αναγνωρίσει ότι η Ελληνική Δημοκρατία:
– στερώντας από τον αιτούντα τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ πρακτικής ασκήσεως προσαρμογής και δοκιμασίας επάρκειας, προκειμένου περί επαγγελμάτων άλλων από αυτά για την άσκηση των οποίων απαιτείται επακριβής γνώση του εσωτερικού δικαίου (!!!!!!!!!!!!!!!)
παρέβη τις κοινοτικές της υποχρεώσεις (Οδ. 89/48)

Δηλαδή, ο πτυχιούχος Κολλεγίου, προκειμένου να αναγνωριστεί ο Τίτλος του θα καλείται να επιλέξει αν θέλει να εξεταστεί στο ελλ. δίκαιο ή να κάνει πρακτική άσκηση (σαφώς το δεύτερο μετά ανέσεως-και μαζικά- θα ακολουθήσουν οι φιλόδοξοι συναδερφοί μας)

Μα, θα ισχυριστούν ορισμένοι, σιγά μην αποδεχτούν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι να τους εγγράψουν. Και εγώ το ίδιο σκέφτηκα. Όμως το ΔΕΚ απαιτεί ουσιαστική εξίσωση. Και ρητά προβλέπει τον εξαναγκασμό των δικηγορικών (αλλά και των Φαρμακευτικών, Ιατρικών Συλλόγων και των Τεχνικών Επιμελητηρίων οπού εγγράφονται όλοι οι μηχανικοί) Συλλόγων να αποδεχτούν την εισδοχή των αποφοίτων των Κολλεγίων, ειδεμή, θα έχουν οι τελευταίοι αξίωση αποζημίωσης (!) από τους ΔΣ που αρνούνται να τους εγγράψουν.

Κλείνοντας, θέλω να σημειώσω πως είναι σαφές ότι στο κοντινό μέλλον θα βρεθούμε ενώπιον μιας ακόμη μεγαλύτερης παραγωγής νομικών που δα οδηγήσει σε Υπερκορεσμό και απαξίωση της Νομικής Παιδείας των Ελλήνων Νομικών. Αυτά για το μέλλον. Αρχιτέκτονες, Ψυχολόγοι και λοιποί, με τη βούλα του ΔΕΚ & της Επιτροπής, θα προσφέρουν κι αυτοί απλόχερα τις πολύτιμες υπηρεσίες τους.

Σπουδασμένοι στα Κολλέγια 3ετούς φοίτησης, ετοιμοπαράδοτοι και ξεκούραστοι, θα διεκδικούν λχ την ίδια θέση στο δημόσιο με έναν μηχανικό του ΕΜΠ που του βγήκε η ψυχή να εισαχθεί και να αποφοιτήσει από την 5ετούς (το λιγότερο) φοίτησης Σχολή. Δικλείδες ασφαλείας είμαι σίγουρος πως θα προσπαθήσουν το ΥΠΕΠΘ και τα επαγγελματικά σωματεία, οι σύλλογοι και τα επιμελητήρια να βρουν. Όμως θα είναι εξαιρετικά δυσχερές, ειδικά ενόψει του ασφυκτικού χρονικού πλαισίου, εντός του οποίου καλείται να εφαρμοστεί η Απόφαση (6 μήνες). Ήδη το Τεχν. Επιμ. Ελλάδος (που πλήττεται αμεσότερα), όπως δίαβασα στον Τύπο το πρωί, ετοιμάζεται να προσφύγει εναντίον των Βρετ. Πανεπιστημίων που συνεργάζονται με τα Κολλέγια, αλλά αμφιβάλλω για το αποτέλεσμα.

Αν είναι να κάνουμε κάτι από την πλευρά μας, ας μην είναι μάταιες καταλήψεις...Νομίζω πως η αντίδραση άλλων Νομικών Σχολών που υπέβαλαν αγωγές εναντίον Κολλεγιών, μπορεί να μην είναι λύση οριστική, αλλά τουλάχιστον αποτελεί εκδήλωση αντίδρασης, όπως ακριβώς προσιδιάζει σε ένα Σύγχρονο, Τολμηρό Νομικό Τμήμα, πρέπει να υιοθετηθεί και από εμάς.

καλό τετραήμερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: