Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Οι Κουδουναραίοι στο Δίστομο και 11 φωτογραφίες

































«ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΣΤΟΜΟΥ»

Δίστομο, 23 Φεβρουαρίου 2010. Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το καρναβάλι του Δήμου Διστόμου. Με σύμμαχο τον καλό καιρό ο κόσμος γέμισε τις πλατείες του Διστόμου και του Στειρίου όπου διασκέδασε και χόρεψε.
Συγκεκριμένα, το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου στην “πάνω πλατεία” του Διστόμου, ανάφτηκε η παραδοσιακή φωτιά των ημερών πάνω από την οποία πήδηξαν «οι Κουδουναραίοι». «Οι Κουδουναραίοι» είναι ένα παλιό έθιμο της περιοχής που έχει διονυσιακές ρίζες και συνίσταται στην περιφορά ανθρώπων ντυμένων με προβιές ζώων και ζωσμένοι με κουδούνες στο σώμα τους, οι οποίοι προσπαθούν συμβολικά να ξυπνήσουν τη φύση μόλις τελειώνει ο χειμώνας και αρχίζει η άνοιξη. Μαζί με την αθυρόστομη «αριστοφανικής προέλευσης» γλώσσα τους αποτελούν την καταλυτική παρουσία στο Καρναβάλι του Διστόμου, που ολοκληρώνεται με το καθιερωμένο “τολμηρό” τραγούδι τους, μπροστά στους επίσημους της περιοχής. Επίσης, οι κάτοικοι του Διστόμου, είχαν την ευκαιρία να χορέψουν και να διασκεδάσουν, αλλά και να απολαύσουν πολλά πολύχρωμα βεγγαλικά, ενώ στους μικρούς καρναβαλιστές μοιράστηκαν σουβλάκια.
Την Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου, στο Στείρι, στήθηκε ένα γλέντι «τρικούβερτο»! Όλοι χόρευαν και ξεφάντωσαν! Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Στειρίου είχαν επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσουν γίδα βραστή Σκαρίτσας, κουρκούτι και τραχανόπιτα γιαγιάς Φούλης, και άφθονο κρασί από την κοιλάδα του Οσίου Λουκά που μοιράζονταν δωρεάν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Οι αποκριάτικοι εορτασμοί στο Δήμο Διστόμου κορυφώθηκαν την Καθαρά Δευτέρα στην “κάτω πλατεία” του Διστόμου, όπου μοιράσθηκαν παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα, όπως φασολάδα, ελιές, ταραμάς και λαγάνες. Η μουσική και ο χορός ήταν για μια ακόμα φορά οι μεγάλοι πρωταγωνιστές, αφού παρέσυραν τους παρευρισκόμενους στους ρυθμούς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: