Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Συνάντηση Αφροδίτης Παπαθανάση με τη Λίνα Μενδώνη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
της Βουλευτής Ν. Φωκίδας , Αφροδίτη Παπαθανάση
στο Υπουργείο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.


Την Πέμπτη 18.02.2010 η Βουλευτής Ν. Φωκίδας , Αφροδίτη Παπαθανάση , είχε στο Υπουργείο Πολιτισμού συνάντηση εργασίας με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Τα θέματα που τέθηκαν και συζητήθηκαν ήταν τα ακόλουθα :
Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου – ΖΟΕ ΔΕΛΦΩΝ , Θέματα , υποθέσεις Ιδιωτών , Δήμων & Κεντρικών Υπηρεσιών που εκκρεμούν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο , Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών ,
Συλλογή παραδοσιακών φορεσιών του κ. Η. Δαραδήμου , ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΕΡΓΑ :τοιχογραφικών του Σπύρου Παπαλουκά στον Ι, Μητροπολιτικό Ναό Άμφισσας & ΚΑΣΤΡΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ , Αρχαιολογικοί χώροι , Πινακοθήκη Άμφισσας , Λειτουργία ΜΟΥΣΕΙΩΝ , περιοχή ΤΑΜΠΑΚΙΚΑ Άμφισσα.

Αναλυτικά :
Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου – ΖΟΕ ΔΕΛΦΩΝ: Έγινε αναφορά στην διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την αναοριοθέτηση των Ζωνών Α΄ και Β΄ Προστασίας και καθορισμού χρήσεων γης και όρων δόμησης στη Ζώνη Β΄ του αρχαιολογικού χώρου Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου . Ήδη από τις 26/01/2010 με επείγον έγγραφο της η κ. Λ. Μενδώνη ζητά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος τους σχετικούς πίνακες με τις συντεταγμένες των οριογραμμών των οικισμών μαζί με τα υπόβαθρα σε έντυπη και ψηφιακή μορφή – και τα στοιχεία αυτά χρειάζονται προκειμένου το ΥΠΠΟ να μπορέσει να προχωρήσει τις διαδικασίες αναριοθέτησης.
Σχετικά με την υπόθεση των κτισμάτων στη «Αλαφόκαστρο» : Το Υπουργείο περιμένει την εξέλιξη νομικής διαδικασίας.
Λειτουργία Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου :
Αναφέρουμε ότι οι εκκρεμείς Υποθέσεις στο Κ.Α.Σ. των ΙΔΙΩΤΩΝ , ΔΗΜΩΝ & ΔΗΜΟΣΙΟΥ που βρήκε η νέα πολιτική ηγεσία από την Φωκίδα ήταν τριανταπέντε στον αριθμό. Οι υποθέσεις αυτές ήταν σε εκκρεμότητα ακόμη και για περισσότερο από ενάμιση χρόνο :
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από τις υποθέσεις που αφορούν ΔΗΜΟΤΙΚΑ & ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ:
Προμελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Βελτίωση Ε.Ο.Λαμίας-Ναυπάκτου (τμήμα από Κακκανού έως Άγιο Σπυριδώνα)
Περιβαλλοντική Έκθεσης του έργου «Βελτίωση υφιστάμενου δρόμου στη θέση Δρεπός» του Δήμου Γαλαξιδίου Νομού Φωκίδας.
Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Ανακαίνιση αποδυτηρίων γηπέδου ποδοσφαίρου Κίρρας» στο Δ.Δ. Κίρρας Δήμου Ιτέας Νομού Φωκίδας.
Αποκατάσταση ΧΑΔΑ του Δήμου Δελφών (βρίσκεται μέσα στις ζώνες προστασίας)
Ασφαλτόστρωση τμημάτων της κεντρικής αγροτικής οδού ελαιώνα Χρισσού
Ασφαλτοστρώσεις τμημάτων δρόμων στην Κίρρα και Ιτέα (ζώνη Α και Β)
Αποκατάσταση του τουριστικού περιπτέρου Αγίου Λουκά του Δήμου Δελφών.
Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη λειτουργία των Σφαγείων του Δήμου Άμφισσας.
Βιολογικός Άμφισσας

Πλέον οι συνεδριάσεις του Κ.Α.Σ. έχουν «επιταχυνθεί» , το Κ.Α.Σ. συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα και ήδη η επιτάχυνση αυτή έχει περάσει και στις εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν τη Φωκίδα τόσο σε θέματα ιδιωτών όσο και σε θέματα δημοσίου συμφέροντος , καθώς έχουν εξεταστεί και δρομολογηθεί δεκαπέντε από τις τριανταπέντε εκκρεμείς υποθέσεις.

Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών : Θέλουμε να δρομολογήσουμε σειρά μελετών ή οριστικών μελετών και έργων συντήρησης , αποκατάστασης και ανάδειξης όπως : συνολικά του Αρχαιολογικού Χώρου των Δελφών , με ειδικά ζητήματα τις εργασίες στο Στάδιο Δελφών & το Γυμνάσιο Δελφών και ουσιαστική προτεραιότητα το έργο του Αρχαίου Θεάτρου Δελφών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή , «ζητά» έργα περιβάλλοντος και πολιτισμού , δυστυχώς όμως δεν βρίσκουμε ώριμες μελέτες. Σκεφτόμαστε και προτείναμε και στο Υπουργείο Οικονομικών την χρηματοδότηση αυτών των μελετών , δυνητικά και μέσα από το πρόγραμμα «ΠΑΜΦΩΚΙΣ» . Ουσιαστικά , θέλουμε τα έργα , λείπουν οι μελέτες , στοχοποιούμε πόρους για τις μελέτες.

Άμεσα , πρέπει να εκτελεστούν και οι εργασίες που αφορούν την συντήρηση των τοιχογραφικών του Σπύρου Παπαλουκά στον Ι, Μητροπολιτικό Ναό Άμφισσας , αλλά και εργασίες που αφορούν την συντήρηση και την στατικότητα του Ι. Ναού. Για το Κάστρο της Άμφισσας , στο οποίο δεν έχει ακόμη διεξαχθεί καμιά ανασκαφή , καθώς υπάρχει ανάγκη κατ αρχάς για την εκπόνηση μελετών αναστυλώσεων και προστασίας του . Και εδώ η κατάσταση δεν είναι «ώριμη τεχνικά» και πρέπει να «κλειδώσουμε» τους πόρους για τις μελέτες.

Συλλογή παραδοσιακών φορεσιών του κ. Η. Δαραδήμου . Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπ. Πολιτισμού θα μιλήσουν με την υπεύθυνη της έκθεσης και της μουσειολογικής μελέτης , την κ. Τσολάκη για να δουν τις νομικές και διαδικαστικές εκκρεμότητες που υπάρχουν.

Χρειαζόμαστε να προχωρήσουμε στην προστασία , την ανάδειξη και να δούμε ξανά το θέμα των αρχαίων μονοπατιών , ειδικά για τους πολλούς αρχαιολογικούς χώρους του νομού. Αυτό καταγράφεται ως πρόταση και θέληση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Και εδώ, τα προηγούμενα χρόνια , δεν υπήρξε ανάλογη προετοιμασία. Ζητήσαμε , όταν ανοίξουν τα προγράμματα του ΥΠΠΟ για μελέτες & ανασκαφές περιοχές – αρχαιολογικοί χώροι να ενταχθούν στις δράσεις αυτές.

Σχετικά με το αίτημα του Δήμου Άμφισσας για ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ , θα υπάρξει συνεννόηση του Υπ. Πολιτισμού με το Υπ. Παιδείας και το Δήμο Άμφισσας , ώστε να εκτιμηθεί η δυνατότητα και ο τρόπος υλοποίησης της πρότασης.

Δυστυχώς υπάρχει αναστολή προσλήψεων στο Δημόσιο & ευρύτερο δημόσιο Τομέα λόγω της οικονομικής κατάστασης της Χώρας. Το Μουσείο Δελφών χρειάζεται επιστημονικό & φυλακτικό προσωπικό , όπως και το Μουσείο Λιδωρικίου. Τώρα η κατάσταση αντιμετωπίζεται με συμβάσεις λίγων μηνών μέσω διαδικασιών προσλήψεων ΑΣΕΠ.

Περιοχή ΤΑΜΠΑΚΙΚΑ Άμφισσα. Από εποχής Μελίνας έχει να γίνει ουσιαστική παρέμβαση. Υπάρχει κοινή στόχευση για την προστασία & ανάδειξη της περιοχής . Και εδώ ο «κακός εφιάλτης» των μη ωρίμων μελετών.


Για κάθε εξέλιξη στα θέματα αυτά θα ενημερώσουμε σχετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: