Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Η Αφροδίτη Παπαθανάση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η βουλευτής Φωκίδας κ. Α. Παπαθανάση ήταν η εισηγήτρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ της ΒΟΥΛΗΣ, στις 02.02.2010, σχετικά με την Κύρωση Διακρατικών Συμβάσεων με την Σαουδική Αραβία , το Κατάρ και το Μαρόκο.
Ακολουθεί αποσπάσιμα της εισήγησης:
«Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο. Η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη μίας πρωτοφανούς κερδοσκοπικής και καιροσκοπικής επίθεσης που ως απώτερο στόχο έχει να πλήξει τη δύναμη του Ευρώ και να προκαλέσει τριγμούς στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Είναι αν μη τι άλλο προφανές, ότι οι οικονομικοί χειρισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης εξασθένισαν την οικονομία μας και επιδείνωσαν την κατάσταση, καθιστώντας την Ελλάδα ως τον αδύναμο κρίκο της Νομισματικής Ένωσης. Το κερδοσκοπικό παιχνίδι που εξελίσσεται σε βάρος μας γίνεται αντιληπτό τόσο από τις πιέσεις του ξένου τύπου όσο και από τις «επιθέσεις» των ξένων hedge funds στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν είμαστε σε θέση να ορθώσουμε το ανάστημα μας και να βγούμε νικητές στη δύσκολη αυτή μάχη.
Η απάντηση κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ναι . Και αυτό σήμερα αποτελεί μονόδρομο – μονόδρομο που απαιτεί να αφήσουμε πίσω στρεβλώσεις & λάθη του παρελθόντος. Χρειάζεται διαρκής αγώνας – αγώνα από τον οποίο απουσίασε ο κ. Καραμανλής και η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Σχολιάζεται από συναδέλφους της Ν.Δ. γιατί ο Πρωθυπουργός της Χώρας και ο Υπουργός Οικονομικών δίνουν συνεχείς συνεντεύξεις σε ξένα ΜΜΕ. Θα μπορούσαμε , καθημερινά & συνεχώς να κατακρίνουμε και να καταδεικνύουμε το έργο της Ν.Δ. ως Κυβέρνησης – ΤΟ ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ – οι εποχές όμως είναι διαφορετικές – κρίσιμες & απαιτούν σύνεση & λύσεις.
Η αλλαγή στάσης της Επιτροπής και της ΕΚΤ , κατέδειξε και σε ένα μεγάλο βαθμό κάτι που ήταν λίγο πολύ γνωστό, ότι δηλαδή δεν κινδυνεύει αυτή καθαυτή η ύπαρξη της Ελλάδος στην Ευρωζώνη, αλλά διακυβεύεται η ίδια η συνοχή της ζώνης του Ευρώ δεδομένης και της οικονομικής κατάστασης χωρών με μεγαλύτερη οικονομία, όπως η Ισπανία. Έτσι, μία έξοδος της χώρας μας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ντόμινο και για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Οφείλουμε, λοιπόν, να μην απογοητεύσουμε ούτε το λαό μας ούτε και τους εταίρους μας. Οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη και να την κερδίσουμε.
Για να το επιτύχουμε αυτό θα πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα, να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος και να προχωρήσουμε σε τομές και ρήξεις όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, όπως άλλωστε έχει επανειλημμένα τονίσει και ο Πρόεδρος μας.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η χώρα επιβάλλεται να συνεχίσει τις εμπορικές σχέσεις της με τρίτες χώρες. Σχέσεις οι οποίες προσδιορίζουν τη θέση της χώρας μας στο διεθνές επίπεδο, καθιστώντας την μια ισχυρή, αξιόπιστη και ταυτόχρονα ανταγωνιστική οικονομία.
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει καταθέσει προς κύρωση στη Βουλή τρεις διεθνείς συμβάσεις. Η Κυβέρνηση, αποδίδει μεγάλη σημασία στην κύρωση των συμβάσεων αυτών καθώς αποτελούν σημαντικό μέσο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε κρίσιμους τομείς και για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: