Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Οχι τα απορρίμματα σε ιδιώτες, λέει η ΠΟΕ ΟΤΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α., μετά από συνεδρίασή την οποία πραγματοποίησε την ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010, επισημαίνει πώς οποιαδήποτε νέα προσπάθεια επιχειρηθεί για την ανάθεση της αρμοδιότητας της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτες, ενέργεια που κατά το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι παράνομη, θα συναντήσει την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Καλεί επίσης την κυβέρνηση να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να αναλάβει τις ευθύνες της στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι έχουν βάση οι φήμες και οι πληροφορίες που καλλιεργούνται το τελευταίο διάστημα, τόσο στο Υπουργείο Εσωτερικών όσο και στην Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και αφορούν στην προώθηση τροπολογίας για την παράταση (3η) της δυνατότητας ανάθεσης σε φυσικά πρόσωπα ή Επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α. της υπηρεσίας αποκομιδής των απορριμμάτων και λοιπών υπηρεσιών καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων των Ο.Τ.Α.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., συγκεκριμένα αποφάσισε τα πιο κάτω:

1. Οποιαδήποτε προσπάθεια μονομερούς παράτασης μιας διαδικασίας παράνομης, όπως έχει κριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα συναντήσει την αγωνιστική αντίδραση του συνόλου των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την υπεράσπιση με κάθε τρόπο του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αποτροπή κάθε προσπάθειας ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας.

2. Δεκαπέντε μήνες μετά την απόσυρση της τροπολογίας από την προηγούμενη κυβέρνηση και δίνοντας μεταβατικό στάδιο για την προσαρμογή όλων των Ο.Τ.Α. που είχαν εκχωρήσει παράνομα την καθαριότητα σε ιδιώτες, μία ενδεχόμενη παράταση θα σήμαινε ουσιαστικά διαιώνιση μιας απαράδεκτης και αδιαφανούς διαδικασίας, με κύρια ευθύνη τόσο του Υπουργείου Εσωτερικών όσο και της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.

3. Το Υπουργείο Εσωτερικών αντί να έχει προχωρήσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα στην κατάργηση της περ. δ της παρ. 7 του άρθρου 24 του Ν. 3613/2007 που δίνει τη δυνατότητα και στους Φο.Δ.Σ.Α. να μπορούν να εκτελούν τη συλλογή και μεταφορά των Στερεών αποβλήτων, επιτρέποντας την ιδιωτικοποίηση της αρμοδιότητας ενώ απαγορεύεται ρητά από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, έρχεται κάτω από την πίεση της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. να διευρύνει τις δυνατότητες εκχώρησης της καθαριότητας σε ιδιώτες. Κίνηση που έρχεται σε αντίθεση με όσα είχε δεσμευθεί ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών σε συνάντηση που πραγματοποίησε με το προεδρείο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με θέμα την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

4. Η Εκτελεστική Επιτροπή καλεί την κυβέρνηση να μη διανοηθεί να καταθέσει την τροπολογία και αντί να καταργεί το Ελεγκτικό Συνέδριο, να υποχρεώσει τους Δήμους να εφαρμόσουν την ισχύουσα νομοθεσία και να πάψουν να παρανομούν στο όνομά της ρουσφετολογικής πολιτικής και της εξυπηρέτησης πελατειακών συμφερόντων. Σε αντίθετη περίπτωση η αντίδραση των εργαζομένων θα είναι αυτή που πρέπει στις κρίσιμες περιστάσεις.

5. Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον Αύγουστο του 2009 έχουν καταθέσει εγγράφως αναλυτική πρόταση στην τότε ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέροντας τα εξής:
· Δήμοι και Κοινότητες με πληθυσμό άνω των 5.000 κατοίκων υποχρεούνται να έχουν οργανωμένη υπηρεσία καθαριότητας. Σε περίπτωση που δεν έχει προβλεφθεί στον Ο.Ε.Υ., θα πρέπει μέχρι 31-12-2009 να συγκροτήσουν τέτοια υπηρεσία. Οι υπηρεσίες καθαριότητας δεν παραχωρούνται σε Επιχειρήσεις Ειδικού Σκοπού, σε λοιπές Επιχειρήσεων των Ο.Τ.Α. και σε ιδιώτες.
· Σε όσους Δήμους και Κοινότητες δεν υπάρχει η δυνατότητα σύστασης υπηρεσιών καθαριότητας με τους Ο.Ε.Υ. δημιουργούνται είτε Διαδημοτικές συνεργασίες, είτε Σύνδεσμοι Δήμων ή Δήμων και Κοινοτήτων με σκοπό την συγκομιδή – αποκομιδή απορριμμάτων και οδοκαθαρισμό των μελών τους.
Αντί να υπάρξει διαβούλευση και επίλυση του προβλήματος επιλέγεται κάτω από την πίεση των αιρετών η διαιώνιση μιας απαράδεκτης και αδιαφανούς κατάστασης.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. για την αντιμετώπιση μιας νέας παράτασης, επικαιροποιεί προηγούμενη απόφασή της, που προβλέπει σε περίπτωση δημοσιοποίησης της τροπολογίας να προχωρήσει, σε άμεσο κλείσιμο των δύο Χ.Υ.Τ.Α. στη Φυλή και Μαυροράχη, έκτακτη συνεδρίασή της και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Είναι αδιανόητο σε περίοδο οικονομικής κρίσης που οι πολίτες ασφυκτιούν από τη μείωση του εισοδήματος τους και τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους, κάποιοι να προχωρούν σε κατασπατάληση του Δημόσιου και Δημοτικού χρήματος και να οδηγούν σε οικονομικό μαρασμό την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Συγχρόνως, προτεραιότητα για τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α. την τρέχουσα περίοδο είναι η εφαρμογή του Εθνικού σχεδιασμού, των Περιφερειακών και Νομαρχιακών σχεδιασμών για την ολοκληρωμένη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων, η επιστροφή της αρμοδιότητας της ανακύκλωσης των Δημοτικών Απορριμμάτων και η αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για τη διαχείριση των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (Ε.Ι.Α.).

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: