Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Στο Τροβάτο Αγράφων έψαχναν τον θησαυρό!

Το κυνήγι του θησαυρού σ’ ένα ορεινό χωριό των Αγράφων κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό. Το περίεργο είναι, όμως, ότι κανείς δεν αντιλήφθηκε τους χρυσοθήρες που έσκαβαν στην κεντρική πλατεία και μάλιστα μ’ ένα μηχάνημα του δήμου, αναζητώντας λίρες από τον καιρό του Εμφυλίου!Κάποτε το χωριό Τροβάτο του δήμου Αγράφων Ευρυτανίας έσφυζε από ζωή. Η απογραφή του 2001, όμως, έδειξε ότι είχαν απομείνει μόλις 346 κάτοικοι. Στα χρόνια που πέρασαν έφυγαν καμιά διακοσαριά ακόμη και από τους λιγοστούς που έμειναν να «φυλάσσουν Θερμοπύλες» σε υψόμετρο 1.040 μέτρων, όλοι κι όλοι είκοσι παραμένουν τη χειμερινή περίοδο στους τρεις οικισμούς του χωριού!

Ετσι εξηγείται πώς έφτασαν απαρατήρητοι οι άγνωστοι δράστες, που φυσικά δεν είχαν προμηθευτεί την απαραίτητη άδεια της Κτηματικής Υπηρεσίας του κράτους για να κάνουν έρευνες. Είχαν όμως σύγχρονα εξαρτήματα, τοπογραφικά της περιοχής και χάρτες που τους έκαναν να πιστεύουν ότι στην άκρη της πλατείας τούς περίμενε ο θησαυρός! Η παράνομη εκσκαφή, που έγινε γύρω στα μέσα Ιανουαρίου, έγινε αντιληπτή πολλές ημέρες αργότερα, όταν οι κάτοικοι του χωριού αντίκρισαν έκπληκτοι την πλατεία τους κατεστραμμένη, με ένα λάκκο διαμέτρου περίπου δύο μέτρων και βάθους ενός μέτρου!

Για να σκάψουν το πηγάδι οι χρυσοθήρες είχαν χρησιμοποιήσει ένα εκχιονιστικό μηχάνημα του δήμου που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από το χωριό για να ανοίξει τον δρόμο σε περίπτωση χιονόπτωσης!Αν βρέθηκε κάτι από την παράνομη εκσκαφή και τι ήταν αυτό το ξέρουν μόνο οι απρόσκλητοι «ερευνητές». Ετσι κι αλλιώς, στα Αγραφα βρίθουν οι φήμες για κρυμμένες λίρες από την περίοδο του Εμφυλίου και συχνά ανακαλύπτονται σε διάφορα σημεία ίχνη λαθρανασκαφών από κάποιους που ψάχνουν -νόμιμα ή όχι, αλλά συνήθως μάταια- ελπίζοντας σε ευρήματα τα οποία θα αλλάξουν τη ζωή τους.

Και σε αυτή την περίπτωση, οι κυνηγοί του θησαυρού φαίνεται ότι πιάστηκαν αδιάβαστοι, καθώς δεν γνώριζαν ότι πριν από μερικά χρόνια είχε γίνει ανάπλαση της πλατείας, που σκάφτηκε ολόκληρη σε μεγαλύτερο βάθος, χωρίς όμως να βρεθούν λίρες ή κάτι άλλο πολύτιμο, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Τροβάτου Λάμπρος Νταλλής! Οι ζημιές στην πλατεία του χωριού, πάντως, προκάλεσαν την άμεση παρέμβαση του δημάρχου Αγράφων Χρήστου Μπούρα, ο οποίος υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστων στο γειτονικό αστυνομικό τμήμα Μουζακίου για καταστροφή δημοτικής περιουσίας και παράβαση του νόμου περί αρχαιοκαπηλίας.
ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: