Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Εισηγητής ο Τόγιας για Στατιστική

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΓΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ του ν/σ του Υπουργείου Οικονομικών
«Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα (ΕΛ.Σ.Σ.). Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) ως Ανεξάρτητης Αρχής»
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΓΙΑΣ: « ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»
Ακολουθεί απόσπασμα από την εισήγησή του στην Βουλή (23-02-2010):
«Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι υπάρχει σοβαρό θέμα με την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών ελληνικών στοιχείων. Στη διαδικασία προετοιμασίας και δημοσιοποίησης στατιστικών στοιχείων, προφανώς, σημαντικό ρόλο έχει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ενόψει αυτής της κατάστασης η ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας θα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί εδώ και καιρό. Προφανώς αποτελούσε μια «βολική» δυσλειτουργία. Η έκφραση “Greek statistics” αποτελεί πλέον το πιο σύντομο ανέκδοτο και εκφράζει την αναξιοπιστία των Ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Ας μιλήσουμε με δεδομένα. Συστήσαμε άμεσα ανεξάρτητη επιτροπή για την εξέταση της αξιοπιστίας των δημοσιονομικών δεδομένων. Στην έκθεση της επιτροπής επισημαίνεται ότι ένα σοβαρό αίτιο της κατάρρευσης της αξιοπιστίας του συστήματος αποτελούν οι διαφαινόμενες πολιτικές παρεμβάσεις. Είναι λογικό ότι η πρώτη σκέψη που κάνει κανείς είναι ότι κάποιοι για κάποιους λόγους απέκρυψαν τα πραγματικά δεδομένα για το έλλειμμα και το χρέος. Υπήρξαν συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες που εξυπηρετήθηκαν τότε; Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας είναι κατεξοχήν πρόβλημα πολιτικών επιλογών και μηχανισμών. Εμείς το λέγαμε εδώ και καιρό ότι η ελληνική οικονομία από το 2004, μετά την απογραφή, και μέχρι το 2009 στηρίχθηκε σε πλασματικά στοιχεία, πάνω στα οποία διαμορφώθηκε μια ολόκληρη πολιτική, πλασματική.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2004 παρέδωσε μια χώρα στην αιχμή της ανάπτυξης και το 2009 την παρέλαβε σε τρομερή ύφεση σε όλους τους τομείς. Μέσα σε λίγους μόνο μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ υλοποιούνται εκείνα που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια. Στην στρατηγική λοιπόν της σημερινής κυβέρνησης στον τομέα της δημοσιονομικής διαχείρισης, όπως προσδιορίζεται μέσα από το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, περιλαμβάνονται τα παρακάτω:
- Η ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που προωθείται με το παρόν νομοσχέδιο.
- Η δημιουργία μιας υπηρεσίας προϋπολογισμού υπό την αιγίδα του Κοινοβουλίου.
- Η υιοθέτηση δημοσιονομικών κανόνων για την αποτελεσματική μεσοπρόθεσμη εκτέλεση του προϋπολογισμού, με τη ψήφιση σχετικού νόμου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται η αλλαγή της σημερινής μορφής της Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ ταυτόχρονα υλοποιείται μια βασική προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης, μετά από ευρεία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες, μετατρέποντας, μια υπηρεσία που λειτουργούσε υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους, ως Γενική Γραμματεία ενός Υπουργείου, σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή, την Ελληνική Στατιστική (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

Το νομοσχέδιο που συζητούμε λύνει ταυτόχρονα δύο θέματα. Εξασφαλίζει την ανεξαρτησία της Στατιστικής Υπηρεσίας που είναι το αρχικό ζητούμενο και παράλληλα διασφαλίζει την ανάπτυξη, παραγωγή και διάδοση ποιοτικών στατιστικών στοιχείων στη χώρα μας. Έχουμε την πολιτική βούληση και πλέον προχωράμε και στην νομική θέσπιση της Ελληνικής Στατιστικής ως Ανεξάρτητης Αρχής. Υπάρχει ρητή και αποφατική διατύπωση σε ότι αφορά το χαρακτήρα της. H Ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή θα λειτουργήσει με ίδιες εγγυήσεις ανεξαρτησίας ως προς την λειτουργία της και τις ίδιες προβλέψεις, όπως και όλες οι άλλες Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές που έχουν λειτουργήσει στη χώρα μας και οι οποίες θεωρώ ότι είναι μια κατάκτηση για το θεσμικό και πολιτικό μας σύστημα.

Η αναβάθμιση της Στατιστικής Υπηρεσίας σε Ανεξάρτητη Αρχή βάζει ένα τέλος στα «μαγειρέματα» του παρελθόντος που οδήγησαν στην αναξιοπιστία της χώρας μας. Θωρακίζει το κύρος της Ελλάδας. Είναι σίγουρο ότι εάν είχε θωρακιστεί ήδη εδώ και καιρό το κύρος και η αξιοπιστία της χώρες με μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία πολλά από όσα βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής μας αδιαφάνειας, θα είχαν αποφευχθεί.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: