Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Ερώτηση Γιαννάκη για τη Βοήθεια στο Σπίτι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και οι εργαζόμενοι στο Βοήθεια στο σπίτι»

Με ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλης Γιαννάκης ζητά την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Ο Μιχάλης Γιαννάκης στην ερώτησή του τονίζει ότι τα προγράμματα αυτά «εξασφαλίζουν την απασχόληση για χιλιάδες εργαζομένους σε μια κρίσιμη περίοδο, ενώ ταυτόχρονα ικανοποιεί τις απαιτήσεις χιλιάδων συμπολιτών μας που ευεργετούνται από αυτά»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:
Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υπουργείο Οικονομικών


ΘΕΜΑ: «Προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι»

Κύριοι Υπουργοί,

Με την ΑΠ 1536/24.06.08 ερώτησή μου προς του συναρμόδιους Υπουργούς καταφέραμε να κινητοποιήσουμε τον κρατικό μηχανισμό για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων, προκειμένου να αποτραπεί η τότε επαπειλούμενη διακοπή των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι», «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ)» και «Φύλαξη Παιδιών ΑμΕΑ Ανέργων Μητέρων».

Το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών έλαβε όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση των προγραμμάτων, η λειτουργία των οποίων παρατάθηκε ως το τέλος του 2010 με την εξασφάλιση 180 εκατομμύριων ευρώ, μέρος του οποίου καλύπτεται από κοινοτική χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών εξασφάλισαν την απασχόληση για χιλιάδες εργαζομένους στα υπόψη προγράμματα σε μια κρίσιμη περίοδο, ενώ ταυτόχρονα ικανοποίησε τις απαιτήσεις χιλιάδων συμπολιτών μας που ευεργετούνται από αυτά αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητας.

Σήμερα όμως, αρκετά χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας των προγραμμάτων αυτών και παρά την επιτυχία τους, πάγια και διαρκή αιτήματα των εργαζομένων δεν έχουν βρει ακόμα λύση. Παρά το σημαντικό κοινωνικό έργο τους και παρά το γεγονός ότι έχουν προσληφθεί με διαδικασίες του ΑΣΕΠ, χιλιάδες εργαζόμενοι που καλύπτουν μόνιμες ανάγκες του δημόσιου τομέα παραμένουν σε καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας και βιώνουν ένα ιδιότυπο καθεστώς εργασιακής ομηρίας. Η εξασφάλιση, δε, των αναγκαίων πόρων για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων παραμένει αβέβαιη και εξαρτάται από ad hoc λύσεις μέσω του ΕΣΠΑ.

Ωστόσο, δεδομένου ότι τα υπόψη προγράμματα εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή και υγιή διαβίωση χιλιάδων ηλικιωμένων, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των εξυπηρετούμενων, αποφεύγεται η ιδρυματική περίθαλψη και οι καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού, είναι επιβεβλημένη η εξασφάλιση πόρων και για μετά το 2013 από τον τακτικό προϋπολογισμό. Η μόνιμη και κρατική «Βοήθεια στο Σπίτι» δεν είναι απλά υποχρέωση μιας σύγχρονης ευνομούμενης Πολιτείας, αλλά δικαίωμα για χιλιάδες συμπολίτες μας.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

-Εντάσσεται η μόνιμη, κρατική και δωρεάν λειτουργία των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι», «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ)» και «Φύλαξη Παιδιών ΑμΕΑ Ανέργων Μητέρων» στα σχέδια της Κυβέρνησης;
-Με ποιους τρόπους προτίθεται η Κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη συνέχιση των προγραμμάτων για το διάστημα μετά το 2013, οπότε και λήγει το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-13, στο οποίο εντάσσεται μέρος της δαπάνης για την λειτουργία των Προγραμμάτων;
-Ποιες είναι οι προθέσεις της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στα υπόψη προγράμματα;


Δεν υπάρχουν σχόλια: