Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Υποστελέχωση των Δασικών υπηρεσιών Φωκίδας

ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς:
Τον Υπουργό Εσωτερικών , Δημόσιας Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης , κ. Γ Ραγκούση ,
Την Υπουργό Περιβάλλοντος , Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τ. Μπιρμπίλη,


ΘΕΜΑ : ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ


Στη Φωκίδα υπάρχουν χρόνια και σημαντικά προβλήματα που οφείλονται και στην υποστελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών του νομού. Οι Δασικές Υπηρεσίες στη Φωκίδα επηρεάζουν σημαντικά την κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, μέσω της διαδικασίας των αδειοδοτήσεων και την εξυπηρέτηση των πολιτών, κυρίως μέσω των διαδικασιών χαρακτηρισμών.

Η Φωκίδα είναι ο τόπος όπου έχουμε τρεις ορεινούς όγκους, του Παρνασσού, της Γκιώνας & των Βαρδουσίων, έχουμε δάση , έχουμε καθεστώς NATURA σε μεγάλη έκταση του νομού, έχουμε τον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού , το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού , συνεχίζουμε να έχουμε μεγάλη οικιστική πίεση στον Παρνασσό – αν και μεγάλο μέρος του βουνού έχει ήδη οικοδομηθεί, έχοντας προκαλέσει την παρέμβαση της δικαιοσύνης.
Στη Φωκίδα ακόμη έχουμε εκμετάλλευση βωξίτη – τα μεγαλύτερα κοιτάσματα στην Ελλάδα – σε δασικές και μη δασικές εκτάσεις, έχουμε δυνατό κτηνοτροφικό κλάδο και παρατηρείται ζήτηση για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας .
Υπάρχει επίσης ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή η οποία και φέτος υπολειτουργεί. Σχετικά αργά , τον Νοέμβριο του 2009, έγιναν κοινές προσπάθειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος & των Αρμόδιων Υπηρεσιών του και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για να ανοίξει με συγκεκριμένο σχεδιασμό η ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή, αλλά τελικά οι τοπικές Δασικές Υπηρεσίες αποφάσισαν και λειτούργησαν διαφορετικά. Τέλος, να σημειώσουμε πως και ένα από τα μεγαλύτερα ημιορεινά δασικά φυτώρια της ημιορεινής Ελλάδας , αυτό της Γραβιάς , υπολειτουργεί επίσης.

Οι δασικές υπηρεσίες όφειλαν να είναι στελεχωμένες με επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό και με ικανό αριθμό δασοφυλάκων , ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που τα δεδομένα του νομού δημιουργούν. Αυτό δυστυχώς δεν ισχύει.




Ενδεικτικά , και σύμφωνα με στοιχεία των Δασικών Υπηρεσιών του Νομού, σας ενημερώνουμε ότι εκκρεμούν :


ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ:
350 αιτήματα χαρακτηρισμού για πράξεις χαρακτηρισμού εκτάσεων,
8 αιτήματα για πράξεις χαρακτηρισμού του άρθρου 12 Ν.3208/03
9 εκθέσεις αντίκρουσης προσφυγών πολιτών στο ΣτΕ
20 υποθέσεις συγκρότησης φακέλου και διαβίβασης στην επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων ,


ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ:
143 αιτήματα χαρακτηρισμού για πράξεις χαρακτηρισμού εκτάσεων,
3 αιτήματα για πράξεις χαρακτηρισμού του άρθρου 12 Ν.3208/03
13 εκθέσεις αντίκρουσης προσφυγών πολιτών στο ΣτΕ & στα Διοικητικά Δικαστήρια,
7 αιτήματα Δήμων για έγκριση έργων,
19 αιτήματα για έκδοση άδειοδότησης ΑΠΕ,
7 περιπτώσεις για πρόταση κήρυξης εκτάσεων ως αναδασωτέων .


Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί :
Με δεδομένη την οικονομική κρίση και την πολιτική απόφαση για «πάγωμα» των προσλήψεων στον Δημόσιο Τομέα , υπάρχει η δυνατότητα , άμεσα , με ανακατανομή του ήδη υπηρετούντος προσωπικού , να ενισχυθούν οι Δασικές Υπηρεσίες του Ν. Φωκίδας;

Μπορεί να μετακινηθεί το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό από την Κεντρική ή Περιφερειακή Διοίκηση ώστε να βοηθήσει στην διεκπεραίωση των υποθέσεων που εκκρεμούν επί σειρά ετών;


Θα λάβει σειρά πρωτοβουλιών το Υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ώστε την επόμενη χρονιά 2010 – 2011 , καθώς και τα επόμενα χρόνια η ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή να λειτουργήσει σωστά;



Η Βουλευτής


Αφροδίτη Κ. Παπαθανάση




Δεν υπάρχουν σχόλια: