Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας για απορρίμματα

ΣΥΡΙΖΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ

ΠΟΛΗ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Όχι στη μονάδα καύσης αποβλήτων στη Βοιωτία και την κερδοσκοπία απ’ τα σκουπίδια!
Πρόσφατα έχουν έρθει στη δημοσιότητα διάφορα σενάρια για την κατασκευή εργοστασίου καύσης στερεών αποβλήτων στη Βοιωτία. Τα όσα -ανεπίσημα- ακούγονται για τους σχεδιασμούς αυτούς (καθώς περιβάλλονται από απόλυτη μυστικότητα και κανένας φορέας της Πολιτείας δεν έχει ενημερώσει την τοπική κοινωνία) είναι εξαιρετικά ανησυχητικά.
Ωστόσο, η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε εγρήγορση: Το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στη Θήβα ημερίδα της Ομοσπονδίας εργαζομένων στους ΟΤΑ, κατά την οποία, δεκάδες φορείς της περιοχής, από κοινού με ειδικούς επιστήμονες, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κόμματα δήλωσαν την αντίθεσή τους στην προοπτική λειτουργίας από μεγάλο τεχνικό-ενεργειακό όμιλο εργοστασίου καύσης αποβλήτων στη Θήβα.
Στην ίδια ημερίδα, παρουσιάστηκαν και οι βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, οι οποίες έχουν ως εξής:
- Η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων που αποτελεί νομική υποχρέωση της Πολιτείας έχει καθυστερήσει δραματικά: Πανελλαδικά, λειτουργούν ακόμη εκατοντάδες παράνομες χωματερές-βόμβες για τη δημόσια υγεία, η ανακύκλωση βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και απαξιώνεται στη συνείδηση των πολιτών, οι χώροι υγειονομικής ταφής χωροθετούνται και λειτουργούν συχνά χωρίς αποδεκτά επιστημονικά και κοινωνικά κριτήρια
- Για την κατάσταση αυτή υπάρχουν σοβαρές ευθύνες, τόσο των Κυβερνήσεων όλων των προηγούμενων ετών, όσο και ορισμένων φορέων της Αυτοδιοίκησης και της εναλλακτικής διαχείρισης που δεν προώθησαν –ως όφειλαν- έγκαιρες και αξιόπιστες λύσεις στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων.
- Ενόψει των σημερινών αδιεξόδων, ορισμένα ισχυρά λόμπι βρίσκουν ευκαιρία για την προώθηση της καύσης των απορριμμάτων, μιας επιλογής που έχει απορριφθεί διεθνώς καθώς είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον και την υγεία, ιδιωτικοποιεί πλήρως τον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων σε βάρος των Δήμων και των πολιτών και ακυρώνει μακροπρόθεσμα τις πολιτικές της ανακύκλωσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αλληλέγγυος με τους αγώνες των κατοίκων της Βοιωτίας –αλλά και άλλων περιοχών της χώρας- που αγωνίζονται ενάντια στην κατασκευή εργοστασίων καύσης αποβλήτων.
Διεκδικούμε, μαζί με τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, να διαφυλαχτεί ο δημόσιος και κοινωφελής χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Προτείνουμε να προχωρήσουν άμεσα φιλόδοξα προγράμματα πρόληψης, κομποστοποίησης και ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή που μπορούν να δώσουν λύσεις στο «πρόβλημα» της διαχείρισης των αποβλήτων με περιβαλλοντικά ορθό και κοινωνικά επωφελή τρόπο.
Θα σταθούμε απέναντι σε όσους, σε μια περίοδο μεγάλης κοινωνικής και οικολογικής κρίσης, προσπαθήσουν -σε βάρος του περιβάλλοντος και των ανθρώπων- να βγάλουν κέρδη ακόμη και από τα σκουπίδια!
Καλούμε την Κυβέρνηση της «πράσινης ανάπτυξης» να αποσαφηνίσει δημόσια τις πολιτικές επιλογές της στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων και να ενημερώσει υπεύθυνα την κοινωνία για τους σχεδιασμούς που προωθούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: