Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Αρθρο Αγάτσα για το περιβάλλον

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ....

Γράφει η βουλευτής Βοιωτίας Αρια Αγάτσα
Μέλος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων

Είναι γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών έχουν κατανοήσει πόσο σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σχετικά περιβάλλον.Επίσης είναι γεγονός ότι αρκετοί πολίτες δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι σε σχέση με τις νέες εξελίξεις και το ζήτημα που έχει προκύψει με τις κλιματικές αλλαγές.Θεωρώ εκτός απο τιμή και τύχη που εντάχθηκα στην Επιτροπή Προστασίας τού Περιβάλλοντός και θεωρώ χρέος μου να γίνω κοινωνός γνώσεων και συμπερασμάτων απο την ενημέρωση που γίνεται στην εν λογω Επιτροπή.

1.Οι κλιματικές αλλαγές οφείλονται στην ανθρωπογενή δραστηριότητα και στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που ελκύονται απο την καύση ορυκτών καυσίμων.
2.Για την Ελλαδα οι δραστηριότητες που συνεισφέρουν στην έλκυση αερίων του θερμοκηπίου είναι η παραγωγή ηλεκτρισμού (55%),οι μεταφορές (21%),η βιομηχανία (9%), οικιακός και αγροτικός τομέας (13%), και στερεα απόβλητα (2,5%)
3.Στην Ευρώπη αντιστοιχεί το 14% των παγκόσμιων εκπομπών ,στις Η.Π.Α το 21% και στην Κίνα το 19%
4.Οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών ειδικά για τη χώρα μας δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια.Θεωρείται όμως βέβαιο, ότι η μεσογειακή λεκάνη θα υποστεί συνέπειες εξαιτίας του φαινομένου ,κυρίως λειψυδρία και αυξηση της θερμοκρασίας στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια
5.Οι σημαντικότερες προυποθέσεις για την αντιμετπώπιση των κλιματικών αλλαγών,θεωρούνται η δραστική εξοικονόμηση ενέργειας, η σταδιακή απεξάρτηση απο τα ορυκτά καύσιμα και η επιθετικότερη διείσδηση τών ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

6.Το κρίσιμο ζητούμενο για τη χώρα μας είναι να συνδυάσει την προστασία του περιβάλλοντος με την οικονομική ανάπτυξη καθώς κι ένα μεγάλο μέρος της παραγωγικής της δραστηριότητας (τουρισμός, γεωργία) εξαρτάται κατα τρόπο αρρηκτο με την περιβαντολλογική βιωσιμότητα.
7.Οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου περιλαμβάνουν 3 άξονες α)την άμβλυνση της αυξησης εκπομπών αερίου, β) την μεταφορά πρασινης τεχνογνωσίας και γ) την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές.
8.Μόλις 3 στους 10 ελληνες πολίτες δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ενημέρωση απο τα ΜΜΕ για τα ζητηματα του περιβάλλοντος.
9.Στην χώρα μας είναι πολύ σημαντικό ότι με την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θεσπίστηκε για πρώτη φορά Υπουργειο Περιβάλλοντος.
10.Το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών εμφανίζεται περισσότερο επίκαιρο λόγω της Συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών στην Κοπεγχάγη από 6-18 Δεκεμβρίου 2009 όπου αναμένεται να ληφθουν γενναίες αποφάσεις οι οποίες θα αφορούν την ποιότητα ζωής αλλα και το μέλλον της ανθρωπότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια: