Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Oι παρενέργειες από τον εμβολιασμό για τη γρίπη Α στην Ελλάδα

Η πρώτη αναφορά για τις παρενέργειες που εμφάνισαν όσοι εμβολιάστηκαν με το νέο εμβόλιο για τον ιό Η1Ν1 παρουσιάστηκαν σήμερα από την Επιτροπή πανδημίας της γρίπης. Η καθηγήτρια κ. Ελένη Γιαμαρέλου είπε ότι έχουν καταγραφεί μέχρι 110 παρενέργειες στο σύνολο 200.000 ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί.
Οι παρενέργειες αυτές είναι ήπιες στο συντριπτικό ποσοστό τους. Είκοσι αφορούσαν την εμφάνιση πυρετού, 12 πονοκεφάλου, έξι εμβολιασθέντες εκδήλωσαν αϋπνίες και όλα τα υπόλοιπα άτομα αιμωδίες.
Σε μία περίπτωση καταγράφηκε παρατεταμένο τρέμουλο μετά τον εμβολιασμό, αλλά η ασθενής έπασχε από νευρολογική νόσο και όπως είπε η κ. Γιαμαρέλου, αναμένει τη γνωμάτευση του νευρολόγου τις προσεχείς ημέρες.
Η επιτροπή εμβολιασμού αναφερόμενη και σε ένα άλλο ζήτημα που έχει προκύψει με τις λίστες αναμονής που έχουν καταγραφεί σε κάποια νοσοκομεία προκειμένου να γίνουν εμβολιασμοί, συνέστησε στις υπηρεσίες να μην κλείνουν ραντεβού, αλλά να εξυπηρετούν όσο κόσμο περισσότερο μπορούν.
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις των ειδικών, αυτές ανεβάζουν τον αριθμό των θανάτων από τη νέα γρίπη στους ενενήντα. Ήδη έχουν πεθάνει 26 άνθρωποι στη χώρα μας, ενώ 31 άτομα νοσηλεύονται στις ΜΕΘ από τα οποία δύο είναι παιδιά και δύο έγκυοι.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: