Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Ομιλία Παπαθανάση στην Επιτροπή της Βουλής για τον προϋπολογισμό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΜΙΛΙΑ της ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ
ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ
στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
στην ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ του ΚΡΑΤΟΥΣ για το 2010

09.12.2009

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Η παγκόσμια κρίση έγινε εμφανής στη χώρα μας με χρονική υστέρηση περίπου ενός εξαμήνου σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Ειδικότερα από το τέλος του 2008 κ μετά η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε μια βαθιά ύφεση, μεγαλύτερη από αυτήν που αρχικά αναμενόταν.

Αυτό οφείλεται όχι μόνο στα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά κυρίως στις λανθασμένες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης της Ν.Δ. Η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης καθώς και η αναποτελεσματικότητα των όποιων αποσπασματικών μέτρων πάρθηκαν από την τότε κυβέρνηση οδήγησαν στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό που βιώνουμε σήμερα.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση γνώριζε καλά πως το έλλειμμα επρόκειτο να ξεπεράσει το 10%, είναι σαφώς υπεύθυνη για την ύφεση που βιώνει αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία. Μας προικοδότησε μια οικονομία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ένα τεράστιο έλλειμμα και χρέος, ένα έλλειμμα αξιοπιστίας το οποίο πλήττει το κύρος της χώρας μας στους κοινοτικούς μας εταίρους και τις διεθνείς αγορές και δεν πήραμε ακόμη μια απάντηση γιατί μια βδομάδα πριν τις εκλογές το οικονομικό επιτελείο της Ν.Δ. έστειλε στην Κοινότητα ψευδή στατιστικά στοιχεία. Ήταν προς όφελος της χώρας αυτό ;

Ακούσαμε στην αίθουσα , από συναδέλφους βουλευτές της Ν.Δ. , να αποδίδουν την ήττα της Ν.Δ. μόνο στα ηθικά ατοπήματα στελεχών της Ν.Δ. Δεν έχετε καταλάβει , ακόμη , κύριοι συνάδελφοι 1ον τις συνέπειες των επιλογών σας για τη χώρα , 2ον τι εισπράξατε , εσείς ως κόμμα , τι καταλάβατε από την ήττα αυτή και 3ον τι εκλαμβάνει η κοινωνία από τα αποτελέσματα της πολιτικής σας.
Αρνείστε ότι τα έσοδα κατέρρευσαν ;Αρνείστε ότι το έλλειμμα και το χρέος ξέπεσαν κάθε εφιαλτικό σενάριο; Αρνείστε την υστέρηση που δημιουργήσατε στην Περιφέρεια με την μείωση του Π.Δ.Ε. και την υστέρηση του ΕΣΠΑ , κάτω από 3% , εδώ και τρία χρόνια; Έχετε δει που έχουν φτάσει οι οφειλές σας ακόμη και στα τοπικά προγράμματα όπως το ΠΙΝΔΟΣ ή το ΠΑΜΦΩΚΙΣ , έχουμε έργα στη Φωκίδα όπου εργολάβοι ζητούν 6.000 τη μέρα , τα γνωρίζετε όλα αυτά ; Γνωρίζετε ότι στο πρόγραμμα Αλεξ. Μπαλτατζής σε μέτρο 400 εκατ. Εντάξατε έργα αξίας 1.200 εκατ ευρώ; Έχετε εικόνα γιατί πήρατε χρήματα από τις επιδοτήσεις και «τάξατε» 1.600.000 ευρώ σε κάθε δήμο; Θυμάστε ότι στην Υγεία και στην Πρόνοια εγκαταλείψατε τα πάντα ; έρχεστε και λέτε ότι εξασφαλίζουμε τα έργα γέφυρα , χωρίς να λέτε ότι τα έργα αυτά στερούν πόρους από τον κουμπαρά του ΕΣΠΑ ;
Τι καταλάβατε από την ήττα σας ; Συμπεριφέρεστε ως «δεν είδα , δεν ξέρω , δεν άκουσα τίποτα» . Δυστυχώς αρνείστε να καταλάβετε τις συνέπειες των επιλογών σας στην ανάπτυξη της χώρας. Ρωτήστε τους φίλους σας λοιπόν , τους γείτονες σας. Ρωτήστε τους φίλους σας αν είναι ευχαριστημένοι από το ΤΕΜΠΤΕ. Ρωτήστε τους γείτονες σας για τα χρέη των νοικοκυριών τους , για το πώς τα βγάζουν πέρα. Ρωτήστε την αγορά για την έλλειψη ρευστότητας , ρωτήστε τους επιχειρηματίες από πότε έχουν να πληρωθούν για επενδυτικά προγράμματα που υλοποίησαν .

Εμείς καλούμαστε να ανατρέψουμε την υπάρχουσα αρνητική κατάσταση. Οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίες είναι πολλές, χρειάζονται όμως δραστικές πρωτοβουλίες, ξεκάθαρες προτεραιότητες, υπευθυνότητα και συστηματική δουλειά για να ξεπεράσουμε την κρίση αυτή και να βγάλουμε την οικονομία μας από το αδιέξοδο το οποίο διέπεται.

Ο προϋπολογισμός του 2010 είναι η αφετηρία μιας νέας προσπάθειας , ο οποίος αν και έχοντας συνταχθεί κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα και στοιχεία, θέτει στόχους και αποτελεί τη βάση για τις διαρθρωτικές εκείνες αλλαγές που έχει ανάγκη η δημοσιονομική μας πολιτική.

Πρωταρχικός στόχος του παρόντος Προϋπολογισμού είναι η μείωση του ελλείμματος
από 12,7% σε 9,1% του ΑΕΠ σε συνδυασμό με τη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης του δημοσίου χρέους. Η επίτευξη του στόχου αυτού έχει δύο συνιστώσες. Από τη μια προβλέπεται σημαντική ενίσχυση των εσόδων με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Στους μηχανισμούς αύξησης των εσόδων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών μέσω της επερχόμενης φορολογικής μεταρρύθμισης, είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, περιορισμός της φοροδιαφυγής, περικοπή της κρατικής σπατάλης, δραστηριοτήτων δηλαδή που ανακόπτουν την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας. Μ’ αυτόν τον τρόπο προβλέπεται αύξηση των εσόδων από 21,5% του ΑΕΠ το 2009 στο 23,6%.

Παράλληλα προβλέπεται εξορθολογισμός και ανακατανομή των δαπανών. Χαρακτηριστικό είναι πως για πρώτη φορά σε προϋπολογισμό, προβλέπεται περιορισμός των πρωτογενών δαπανών κατά 2,3 δις ευρώ. Ενεργοποιούνται ελεγκτικοί και εισπρακτικοί μηχανισμοί και μειώνονται σημαντικά οι καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου. Ταυτόχρονα επιχειρείται η συγκράτηση των δαπανών στα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης τους. Οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού περιορίζονται από 33,7% του ΑΕΠ το 2009 στο 32,8%.

Ταυτόχρονα, με τον προϋπολογισμό αυτό εξασφαλίζονται πόροι ύψους 2,6 δις ευρώ προκειμένου να ενισχυθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι, να τονωθεί το κοινωνικό κράτος, η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Ας περάσουμε τώρα στο κομμάτι του Προϋπολογισμού το οποίο αναφέρεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στα πλαίσια ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του 2010 αυξάνεται σημαντικά σε σχέση με εκείνο του 2009, παρά τις ασφυκτικές δημοσιονομικές πιέσεις κάτω από τις οποίες η Κυβέρνηση καλείται να λειτουργήσει.

Η πολιτική επιλογή της Ν.Δ. να διατηρήσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων οριακά κάτω από το 4% του ΑΕΠ όλα τα χρόνια στα οποία ήταν Κυβέρνηση υποχρηματοδοτώντας τις δημόσιες επενδύσεις είχε καταστροφικές συνέπειες κυρίως για την αναπτυξιακή πορεία της περιφέρειας.

Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με το σημερινό προϋπολογισμό, επιχειρεί να ανατρέψει το δυσοίωνο κλίμα που επικρατεί, αυξάνοντας τις συνολικές δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 8,4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι δαπάνες αυτές που προβλέπεται να φτάσουν τα 10.300 εκατ. ευρώ, κατανέμονται σε 6.950 εκατ. ευρώ για έργα που συγχρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε 3.350 εκατ. ευρώ για έργα που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.

Η Κυβέρνηση επιδεικνύοντας συνέπεια στις προγραμματικές της δηλώσεις προτείνει ένα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σύμφωνα με το οποίο ενισχύονται σημαντικά τα κονδύλια σε ιδιαίτερα κρίσιμους τομείς. Τα επιπλέον κονδύλια χρηματοδότησης για την παιδεία ανέρχονται στο 1 δις ευρώ ενώ τα κονδύλια για την υγεία στα 235 εκ. ευρώ. Ακόμη το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων των υπουργείων που αφορούν στην υλοποίηση έργων υποδομής, δράσεων για την έρευνα και την τεχνολογία αλλά και έργων πολιτισμού τα οποία συμβάλλουν στην προαγωγή του ελληνικού τουρισμού που αποτελεί έναν τομέα εξέχουσας σημασίας για τη χώρα μας.

Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση και ενδυνάμωση της ελληνικής περιφέρειας. Για το λόγο αυτό το 21% του συνολικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αφιερώνεται στη χρηματοδότηση των έργων των περιφερειακών και νομαρχιακών προγραμμάτων. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στοχεύει εκτός των άλλων στην υποβοήθηση των κοινωνικών ομάδων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Για το λόγο αυτό διαθέτει σημαντικά κονδύλια για την κοινωνική πρόνοια, την καταπολέμηση της φτώχειας, τη λαϊκή κατοικία.
Η νέα αυτή αναπτυξιακή στρατηγική δύναται να ευοδωθεί μέσα από τη συντονισμένη ενεργοποίηση όλων των αναπτυξιακών εργαλείων και κυρίως μέσα από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ (2007-2013) του οποίου οι διαδικασίες υλοποίησης είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθούν, σε συνδυασμό φυσικά με μια λειτουργικότερη και αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση. Ωστόσο, εδώ πρέπει να σημειωθεί η ανάγκη περικοπής των λειτουργικών εξόδων της δημόσιας διοίκησης που στοχεύει στον εξορθολογισμό των δαπανών και της μείωσης της σπατάλης του δημοσίου τομέα.

Σίγουρα ο δρόμος για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Ο προϋπολογισμός αυτός είναι μόνο η αρχή της προσπάθειας νοικοκυρέματος του δημόσιου τομέα. Ένας προϋπολογισμός μεταβατικός, αφού έχει ήδη προγραμματιστεί ανασυγκρότηση στο σύστημα κατάρτισης, παρακολούθησης και εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού έτσι ώστε τα αποτελέσματα να συνδέονται με τους στόχους. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να περικόψουμε τη σπατάλη του δημοσίου χρήματος.

Χρειαζόμαστε και στηρίζουμε τις ελπιδοφόρες αυτές αλλαγές που εμπεριέχει ο προϋπολογισμός του 2010 στα πλαίσια του σχεδίου μας για την Πράσινη Ανάπτυξη. Είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τις ανάγκες του Έλληνα πολίτη ακολουθώντας μια άλλου είδους πολιτική με γνώμονα τη διαφάνεια, τη συνέπεια, την αποτελεσματικότητα. Είμαστε σε θέση να ανακτήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία της Ελλάδας απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας και να στηρίξουμε τη θέση της ανταγωνιστικότητας της στις διεθνείς αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: