Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Ομιλία Τόγια για τον προϋπολογισμό

ΟΜΙΛΙΑ Β. ΤΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (09-12-09) ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2010

«Προϋπολογισμός ευθύνης και κοινωνικής δικαιοσύνης»

Δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό μιας πολιτικής αντιπαράθεσης με τα όσα ακούγονται από τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας. Προκαλεί νομίζω σε όλους μας εντύπωση, το γεγονός ότι οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας και ιδιαίτερα όσοι άσκησαν ή είχαν Κυβερνητικές ευθύνες, διακρίνονται από ένα πολιτικό θα έλεγα παχυδερμισμό να το πω έτσι, με την έννοια ότι έχουν την αίσθηση ότι οι εκλογές τους απήλλαξαν από οποιαδήποτε ευθύνη. Ο ελληνικός λαός έκρινε, αποφάσισε, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η παράταξη που κυβέρνησε μέχρι πριν από λίγο αυτή την χώρα, δεν έχει ευθύνες. Στοιχειώδης ανάληψη αυτής της πολιτικής ευθύνης για την κατάσταση της οικονομίας, είναι μια στοιχειώδης αυτοκριτική. Για να μην πω, η εκφορά μιας συγνώμης και να τα βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη.

Ο προϋπολογισμός πρώτα από όλα, πρέπει να έχει στόχους και σωστά τίθενται οι στόχοι. Αυτό που λεγότανε παλιά ότι ο προϋπολογισμός είναι πρωτίστως πολιτικός είναι εξαιρετικά επίκαιρο σήμερα. Το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε τώρα, είναι να τηρήσουμε και να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό.

Είναι πολιτικός ο στόχος, η Ελλάδα μετά από 5-6 χρόνια κακής διαχείρισης και αναξιοπιστίας, να έχει προϋπολογισμό, που θα τον υλοποιήσει και να επιμείνουμε και να επιμείνετε, στους στόχους, που είναι στόχοι, ανάγκης μεν, αλλά περισσότερο από την ανάγκη, εδώ μετρά η ευθύνη. Όταν λέμε για παράδειγμα ότι τίθεται ο στόχος για την μείωση του ελλείμματος, άκουσα τον προηγούμενο συνάδελφο να λέει, γιατί δεν τον ρίχνουμε 3%, να τον ρίξουμε 5%, να τον ρίξουμε 10%, περισσότερη σημασία έχει η εμμονή σε ένα στόχο, από το 12,7% να πέσει το έλλειμμα στο 9,9%. Είναι πολιτικός στόχος και πρέπει να τον πετύχουμε.

Έτσι ακούνε και οι εταίροι μας και κυρίως, έτσι ακούνε οι αγορές. Αυτό είναι το μήνυμα της αποφασιστικότητας και της αξιοπιστίας. Η στήριξη των δημοσίων επενδύσεων είναι και αυτή πολιτική επιλογή. Είναι πολιτική επιλογή που γίνεται τώρα, αλλά θα πρέπει στην πράξη εφαρμοζόμενη, να έχει τα αντίστοιχα αποτελέσματα και τις αντίστοιχες ανταποδόσεις. Η στήριξη της παιδείας και της υγείας και επίσης, η στήριξη των ανέργων και των ασθενέστερων, είναι το τετράπτυχο, των στόχων του σημερινού προϋπολογισμού.

Άκουσα τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας να απορούν λες και ο σημερινός Πρωθυπουργός ή όσοι μιλούν, δήθεν κινδυνολογούν για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σχετικά με αυτά που ακούγονται περί εθνικής κυριαρχίας ή υπονόμευσής της. Η οικονομική εξάρτηση και η αποσάθρωση της ελληνικής οικονομίας πράγματι δημιουργεί πρόβλημα στην χώρα. Είναι παραφρασμένη η παλαιά δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι η χώρα ή θα αφανίσει το χρέος ή θα αφανισθεί από το χρέος. Και αυτήν την πραγματικότητα πρέπει να την αντιμετωπίσει κανείς με ευθύνη και αποφασιστικότητα και όχι με μισόλογα. Η συναίνεση που ψευδεπίγραφα παρέχει η ΝΔ ορισμένες φορές πρέπει να είναι έμπρακτη και να ακολουθήσει μια αυτοκριτική και μια συγγνώμη. Μπορεί να υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός. Αυτός είναι ο στόχος και μπορούμε στο τέλος να έχουμε ένα βήμα για καλύτερες οικονομικές εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: