Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Aνάκληση αδειών βιομηχανιών στα Οινόφυτα προτείνεται στο ΣτΕ

Στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, αύριο, Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2009, η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα προτείνει να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού και της οικολογικής οργάνωσης «Πολίτες για τη Αειφορία» που ζητούν να ακυρωθούν αποφάσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας με τις οποίες απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους για ανάκληση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας πέντε βιομηχανιών στο Δήμο Οινοφύτων, οι οποίες κατά τους ισχυρισμούς τους ρυπαίνουν τον Ασωπό ποταμό.

Οι δύο οικολογικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι βιομηχανίες διαχειρίζονται επικίνδυνα υγρά απόβλητα, χωρίς να έχουν τις νόμιμες άδειες και κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των σχετικών υγειονομικών διατάξεων.
Η κ. Σακελλαροπούλου θα αναφέρει ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος και τη νομοθεσία, ήταν υποχρεωμένη μετά το αίτημα των οικολογικών οργανώσεων να εξετάσει τη νομιμότητα των αδειών λειτουργίας των βιομηχανιών και τις συνέπειές τους στο περιβάλλον.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας αρκέστηκε στο ότι οι βιομηχανίες κατέθεσαν αιτήσεις χορήγησης αδείας επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων, λυμάτων κ.λπ., θεωρώντας ως επαρκή αιτιολογία για την απόρριψη του αιτήματος των οικολογικών οργανώσεων το ότι οι βιομηχανίες κατέθεσαν τις αιτήσεις αδειοδότησης. Αυτό όμως, θα αναφέρει η σύμβουλος Επικρατείας, είναι πλημμελής αιτιολογία και πρέπει να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις των οικολογικών οργανώσεων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: