Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Νεολαία ΠΑΣΟΚ για την ήμέρα των ΑΜΕΑ

3 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Α.Μ.Ε.Α.

Α.Μ.Ε.Α. ΚΑΙ ΤΡΟΧΑΙΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ

Την 3η Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, καλούμαστε και φέτος να εκδηλώσουμε την έμπρακτη συμπαράστασή μας σ’ αυτή την ευαίσθητη κατηγορία των συμπολιτών μας. Ειδικότερα επικεντρωνόμαστε φέτος στον τομέα της πρόληψης, αναλογιζόμενοι ότι μεγάλο ποσοστό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Α.Μ.Ε.Α. δεν οφείλονται σε γενετικές παθήσεις αλλά είναι επίκτητα.
Συχνότερο αίτιο για την εμφάνιση μιας αναπηρίας κατά τη διάρκεια της ζωής ενός κατά τα λοιπά υγιούς ατόμου δεν είναι άλλη από τα τροχαία δυστυχήματα. Πρόκειται δυστυχώς για μία ακόμα από τις θλιβερές πρωτιές της χώρας μας, καθώς στην Ελλάδα ο αριθμός των θυμάτων είναι διπλάσιος από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Πιο συγκεκριμένα, κάθε χρόνο μετρούμε 2.000 νεκρούς, 4.000 βαριά και 30.000 ελαφρά τραυματίες. Και το πιο συγκλονιστικό: το 1/3 των νεκρών και των τραυματιών είναι παιδιά και έφηβοι.
Το τραγικό αυτό γεγονός γίνεται ακόμα χειρότερο αν υπολογίσει κανένας ότι πέρα από τους θανάτους τα δυστυχήματα δημιουργούν σε πολλά παιδιά μόνιμες οργανικές βλάβες.
Το έλλειμμά μας στον τομέα της πρόληψης των δυστυχημάτων είναι καταφανές. Γίνεται όμως πραγματικά εγκληματικό, αν αναλογιστούμε ότι εξαιτίας του σε καιρούς ειρήνης μια ελληνική κωμόπολη χάνεται κάθε χρόνο, ενώ δημιουργούνται στρατιές αναπήρων.
Ο σκοπός μας, πρέπει να είναι διττός: από τη μία εστιάζουμε στην πρόληψη των οδικών δυστυχημάτων και από την άλλη στην επίλυση των ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα θύματά τους:

- Είναι ευνόητο πως τα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων αναπτύσσουν διαφορετικές συμπεριφορές από τις άλλες κατηγορίες Α.Μ.Ε.Α. και χρήζουν ως ένα βαθμό ειδικής μεταχείρισης. Με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων αλλά και των ιδίων των Α.Μ.Ε.Α. – θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων ευαισθητοποιούμε το κοινό πάνω στα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η κατηγορία των συμπολιτών μας.

Γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας
Γιώργος Σκλάβος

1 σχόλιο:

dimitra είπε...

giasas ime 35eton exo 2paidia ime me sklirinsi kata plakas exo kai kuvalao kathe mera kathe mera kathe lepto enan golgotha prin anakalipso tin pathisi pirame danio gia spiti akrivos meta apo ena xrono anakalipsa tin pathisimu iparxi kati pu dikeume se skesi me to danio ime anasfalisti to epidoma parapligias apo ton antra mou perno oxi tipota alo .efxaristo