Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Για αλιεία στα Καμένα Βούρλα η Μπατζελή

Με το βλέμμα στην παράκτια αλιεία προωθείται η αναθεώρηση της ΚΑΠ στον τομέα της αλιείας. Μέχρι τέλους του χρόνου, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, κατά τη διάρκεια ημερίδας στα Καμένα Βούρλα, «θα υπάρξει η εθνική πρόταση για την αναθεώρηση της ΚΑΠ στον τομέα της αλιείας». Εκπρόσωποι ψαράδων απ' όλα τα μέρη της χώρας, εκπρόσωποι οργανώσεων και συνεταιρισμών ζήτησαν να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε αρκετές γκρίζες ζώνες ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την παράκτια αλιεία, ενώ συγχρόνως ζήτησαν μέτρα στις διαμορφωμένες σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία.

«Δυστυχώς, μέχρι τώρα, ο ψαράς είχε μείνει ακόμα πιο πίσω όσον αφορά τον κοινωνικό διάλογο και από τον αγρότη», διαπίστωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας που παρακολουθούσαν διευθυντικά στελέχη της Ε.Ε. στον τομέα της αλιείας. Μάλιστα, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε με έμφαση ότι «στο άμεσο μέλλον θα έχουμε και τη διαδικασία της συναπόφασης με το Ευρωκοινοβούλιο όταν θα έχουμε νέους κανονισμούς αλιείας να συζητήσουμε», για να καταλήξει τονίζοντας ότι «αυτό δεν είναι διόγκωση της γραφειοκρατίας, είναι διεύρυνση της δημοκρατίας».

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο της αναθεώρησης, προσδιόρισε ότι θα έχει επίκεντρο την παράκτια αλιεία γιατί, όπως σημείωσε, αποτελεί το βασικό κορμό της ελληνικής αλιείας. Μάλιστα, τόνισε και ζητήματα που έχουν σχέση με τη διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων επισημαίνοντας ότι «αυτή η διαχείριση θα πρέπει να γίνει σεβαστή απ' όλους. Από όλες τις κατηγορίες αλιέων. Παράκτιας και μέσης αλιείας». Ως βάση για την αρχή κάθε νέας προσπάθειας χαρακτηρίζει η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τον κοινωνικό διάλογο και τη διαβούλευση που, όπως είπε, «για την κυβέρνηση είναι προαπαιτούμενα», επισημαίνοντας ότι «εύστοχα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πράσινη βίβλο σημειώνει ότι η παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας δικαιούται ένα διαφορετικό καθεστώς».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην ιχθυοκαλλιέργεια σημειώνοντας ότι πρέπει να διατηρήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να μείνει ανταγωνιστική. Σημείωσε, μάλιστα, ότι θα πρέπει να υπάρξει προσέγγιση σε ένα κεφάλαιο μέσα στο πλαίσιο της αναθεώρησης. Η κ. Μπατζελή τόνισε την ανάγκη να περιλαμβάνονται κανόνες εμπορίας που θα ρυθμίζουν τις διαδικασίες μετά την εκφόρτωση, θα ενθαρρύνουν τις συνεργασίες στους ψαράδες και θα συμβάλουν στη νόμιμη διακίνηση των αλιευμάτων, στην αυξημένη ποιότητα, περιορίζοντας συγχρόνως την αυθαίρετη αλιεία. Χαρακτήρισε, μάλιστα, την αλιεία ένα «κρίσιμο κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εκπρόσωποι αλιευτικών συνεταιρισμών αλλά και αλιέων απ' όλη τη χώρα έθεσαν ειδικά αλλά και γενικά θέματα τα οποία κυριαρχούν μέχρι σήμερα στην αλιεία. Οι αποζημιώσεις για την απόσυρση των σκαφών, ο αλιευτικός κώδικας, η ποινικοποίηση της παράνομης αλιείας και η σύσταση σώματος αλιειοφυλάκων, όπως επίσης και η ενίσχυση της υποδομής του Λιμενικού Σώματος για τους ελέγχους, ήταν από τα κεντρικά θέματα τα οποία μπήκαν στο τραπέζι της διαβούλευσης. Η κ. Μπατζελή εξέφρασε την πίστη της ότι «τα ιδιαίτερα εθνικά και περιφερειακά χαρακτηριστικά της ελληνικής αλιείας θα αποκτήσουν μια θέση στην αναθεώρηση της ΚΑΠ».

Τέλος, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε ως «μεγάλη τιμή για τη χώρα μας» την ανάληψη του χαρτοφυλακίου Αλιείας και Ναυτιλίας στη νέα Κομισιόν από τη Μαρία Δαμανάκη. «Η Ελλάδα θα έχει έναν άξιο και ικανό εκπρόσωπο», σημείωσε και τόνισε ότι «η Μαρία Δαμανάκη είναι ένα στέλεχος με πλούσια εμπειρία και η συνεισφορά της θα είναι καθοριστική στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, για το σύνολο της οικονομίας και τον κλάδο της αλιείας, ειδικότερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: