Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των επιχειρήσεων

Η υπουργός Οικονομίας τόνισε πως το πλαίσιο αποτελεί προϋπόθεση για την αύξηση των επενδύσεων, την αναθέρμανση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.
Στο αυριανό (Τετάρτη) Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθούν τα νομοσχέδια για τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, δήλωσε απόψε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη προσερχόμενη στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του ΣΕΒ. Η κα Κατσέλη προανήγγειλε επίσης ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων που αποτελεί, όπως είπε, προϋπόθεση για την αύξηση των επενδύσεων, την αναθέρμανση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας. Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις αναφορικά με την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch η κα Κατσέλη είπε ότι «δυστυχώς αυτός είναι ο λογαριασμός της προηγούμενης διακυβέρνησης».
Στην ομιλία της η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη στο Δ.Σ. του ΣΕΒ. τόνισε ότι η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει ταυτόχρονες συντονισμένες ενέργειες και διαρθρωτικά μέτρα και στα τρία μέτωπα, στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, στο μέτωπο της δημοσιονομικής διαχείρισης και στο μέτωπο της λειτουργίας των θεσμών.
Επίσης ανέφερε πως τέσσερις είναι οι μεγάλες προτεραιότητες. Πρώτη προτεραιότητα η διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες άντλησης κεφαλαίων ή/και πληρωμής οφειλών. Δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα αποτελεί η άρση των αντικινήτρων στην άσκηση της επιχειρηματικότητας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας.

Με την πρόταξη ενός νέου βιώσιμου αναπτυξιακού προτύπου με αιχμή την Πράσινη επιχειρηματικότητα, τις πράσινες υποδομές και τις παραγωγικές αναδιαρθρώσεις. Τρίτη προτεραιότητα η στήριξη της επενδυτικής ζήτησης. Για το 2010, προωθούμε έργα συνολικού ύψους 10,3 δις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τα έργα αυτά υλοποιούν τη δέσμευσή μας για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στο 4,2% του ΑΕΠ από 3,9% που ήταν το 2009 και η τέταρτη προτεραιότητα αφορά στην αποτελεσματική προστασία του καταναλωτή.
«Για να έρθει η ανάκαμψη πρέπει να δώσουμε αναπτυξιακά φτερά στη χώρα μας, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ.Δ.Δασκαλόπουλος. Πρέπει να περάσουμε από την άμυνα στην επίθεση, από τα δανεικά στις επενδύσεις.

Ήρθε η ώρα να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις που θέλουν να τολμήσουν, να καινοτομήσουν, να επενδύσουν. Υπάρχει εθνική επιχειρηματική τάξη ικανή να εγγυηθεί μια ισχυρή και ανταγωνιστική Ελλάδα."
Στην προσφώνησή του εξάλλου προς την υπουργό κατά την έναρξη της συνεδρίασης του γενικού συμβουλίου ο κ. Δασκαλόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
- Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, η επαπειλούμενη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, η συνεχώς διολισθαίνουσα διεθνής ανταγωνιστικότητά μας, είναι μερικές μόνο από τις μείζονες προκλήσεις που ορθώνονται μπροστά μας. Το μοντέλο ανάπτυξης της μεταπολίτευσης τελεύτησε.
- Το υπουργείο Ανταγωνιστικότητας πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για «να περάσουμε από την άμυνα στην επίθεση» ενισχύοντας εκείνους που τολμούν, καινοτομούν και επενδύουν, όπως επίσης για τη χάραξη οδικού χάρτη ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας που θα προσδιορίζει τις νέες κατευθύνσεις της μελλοντικής ανάπτυξης.
- Χρειαζόμαστε άμεσα ολοκληρωμένο χωροταξικό σχέδιο, σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα, διαφάνεια, πάταξη της γραφειοκρατίας, ορθολογική αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, επιτάχυνση των ΣΔΙΤ, απελευθέρωση αγορών, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων και εφαρμογή των νόμων για τις επιχειρηματικές περιοχές και την έρευνα - τεχνολογία.
Ειδικά για το φορολογικό ο κ. Δασκαλόπουλος ανέφερε «μην εκπλαγείτε όταν ακούσετε από εμάς τις πιο προωθημένες και πρωτοποριακές προτάσεις για την αύξηση των φορολογικών εσόδων». Πρόσθεσε ότι οι έκτακτες φορολογικές επιδρομές δεν λύνουν το δημοσιονομικό πρόβλημα και αναφερόμενος στην έκτακτη εισφορά τόνισε: «Δεν οφείλαμε στο κράτος. Κι όμως καταβάλαμε αγόγγυστα 1 δις. ευρώ στο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο βωμό της κοινωνικής συνείδησης και ευθύνης».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: