Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Αντίθετη με στοιχεία στο εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων στη Θήβα η ΠΟΕ-ΟΤΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.) προχώρησε σε τεχνικές επισημάνσεις αναφορικά με το μέγεθος της προωθούμενης κατασκευής μονάδας καύσης απορριμμάτων στη Θήβα, αλλά και τις μεγάλες και σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει η λειτουργία της στη Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις οι οποίες έγιναν από ειδικό επιστήμονα σε θέματα διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων προέκυψαν τα εξής:

Σε πρώτη φάση (βραχυπρόθεσμα) προβλέπεται να καίει απορρίμματα επεξεργασμένα και μη, περίπου 310.000 τόνους/έτος αποτελούμενα από RDF (μείγμα από χαρτί – πλαστικά – υφάσματα) του εργοστασίου ανακύκλωσης απορριμμάτων Αττικής (135.000 τόνοι), υπολείμματα από το Κ.Δ.Α.Υ. της Αττικής (22.500 τόνοι), ελαστικά αυτοκινήτων (10.000 τόνοι), την αποξηραμένη λάσπη της Ψυτάλλειας (65.000 τόνοι), γεωργικά υπολείμματα (57.000 τόνοι), αλλά και «βιομηχανικά οργανικά υπολείμματα από τις βιομηχανικές μονάδες της περιοχής των Οινοφύτων και του Σχηματαρίου (20.000 τόνοι)».

Σε δεύτερη (μεσοπρόθεσμη) φάση προβλέπεται να προστεθούν άλλοι 450.000 τόνοι/έτος από τη μονάδα βιοξήρανσης δυναμικότητας ενός εκατομμυρίου τόνων το χρόνο που φιλοδοξεί ο επιχειρηματικός όμιλος να κατασκευάσει στην Αττική, καθώς και 23.000 τόνοι/έτος από μικρότερες μονάδες βιοξήρανσης της Θήβας και της Λιβαδειάς.

Σημειώνεται ότι μεγάλη μερίδα των επιστημόνων που αντιτίθεται στη μαζική καύση των σύμμεικτων απορριμμάτων είναι αντίθετοι και στην αυτόνομη (ξεχωριστή) καύση των υλικών που προέρχονται από τα απορρίμματα (RDF, SRF), επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν οι εκπομπές στον αέρα εξαιρετικά επικίνδυνων ουσιών.

Πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για υλικά επιβαρημένα με επικίνδυνες ουσίες, όπως η αποξηραμένη λάσπη της Ψυτάλλειας, τα ελαστικά των αυτοκινήτων, τα πλαστικά του RDF και του SRF και ακόμη περισσότερο, τα οργανικά στερεά απόβλητα των βιομηχανιών.

Από την άλλη μεριά μιλάμε για Μονάδα – γίγαντα, που θα καίει από την πρώτη κιόλας φάση, σε 24ώρη βάση, 40 τόνους απόβλητα την ώρα. Δηλαδή, θα «βομβαρδίζει» την γύρω περιοχή με περισσότερο από 40x7.000=280.000 κυβικά μέτρα επικίνδυνων αερίων την ώρα. Και μάλιστα, επιδοτούμενη γι’ αυτό από δημόσιους πόρους, δηλ. από χρήματα των εργαζομένων, τόσο για την κατασκευή του γίγαντα αυτού, όσο και για την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει.

Σοβαρό επίσης, περιβαλλοντικό πρόβλημα θα υπάρξει από την τεράστια ποσότητα θερμότητας που θα συσσωρεύετε στο περιβάλλον από την ψύξη του νερού, που θα χρησιμοποιείται υπό μορφή ατμού, για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας (μέσω ατμοστροβίλων), αφού ελάχιστο μέρος της πλεονάζουσας θερμικής ενέργειας θα χρησιμοποιείται για τηλεθέρμανση.

Η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. έχει εκφράσει την αντίθεση της στην κατασκευή του συγκεκριμένου εργοστασίου και συμπαρίσταται στους εργαζόμενους όλων των Δήμων του Νομού Βοιωτίας που και αυτοί, πρώτοι, αντιτίθενται στα σχέδια ορισμένων οι οποίοι στόχο έχουν το οικονομικό όφελος σε βάρος όμως της ποιότητας ζωής των πολιτών και του περιβάλλοντος. Ήδη, την περασμένη εβδομάδα, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009 έγινε η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Όσο δε οι ιθύνοντες προχωρούν στην κατασκευή του εργοστασίου καύσης απορριμμάτων και μεθοδεύουν την εκχώρηση της αρμοδιότητας της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε ιδιώτες ή σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου τόσο οι κινητοποιήσεις θα κλιμακώνονται με τη συμμετοχή όλων των φορέων του Νομού Βοιωτίας.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: