Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Ομιλία Παπαθανάση για ΑΣΕΠ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ομιλία της ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ στις 16.12.2009 στην Ολομέλεια της ΒΟΥΛΗΣ στα πλαίσια συζήτησης του νομοσχεδίου «Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα
και άλλες διατάξεις»

«…Γιατί να «χρωστά» ο νέος άνθρωπος στον πολιτικό που δεν σέβεται την αξιοπρέπεια του , στον πολιτικό που για άγραν πελατών & ψήφων , καλλιεργεί ψευδαισθήσεις σε οικογένειες και , στον πολιτικό που δίνει σήμα προς την κοινωνία ότι «εμείς είμαστε εδώ» όχι για το καλό του κοινωνικού συνόλου , αλλά για το καλό του πελατειακού συστήματος ;
Όπως οφείλουμε να ξεφύγουμε από την παγίδα , την παθογένεια , ότι η μόνη λύση για έναν νέο άνθρωπο είναι το Δημόσιο. Αυτό απαιτεί αλλαγή κουλτούρας , απαιτεί αλλαγή τρόπου σκέψης στην οικογένεια , απαιτεί διαφορετικό σχολείο – διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα , απαιτεί συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας – όπως το μέτρο με την 4ετη απασχόληση των νέων με επιδοτούμενες ασφαλιστικές εισφορές – απαιτεί ανάπτυξη – νέο μοντέλο ανάπτυξης που επιτρέπει την επιχειρηματικότητα και δημιουργεί νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό είναι το κλειδί για την σωτηρία της ελληνικής οικογένειας , την απαλλαγή της κοινωνίας από τους «στρατηγούς» των ρουσφετιών – οι νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα».





Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κυρίες & κύριοι συνάδελφοι,
Αναγνωρίζουμε όλοι ότι είμαστε απέναντι σε κρίση – κρίση οικονομική , κοινωνική , κρίση αξιών . Απέναντι στην κρίση αυτή το πολιτικό σύστημα , και άρα και τα κόμματα , οφείλουν να πάρουν δημόσια θέση , να ονοματίσουν τα «κακώς κείμενα» , να αποστασιοποιηθούν από λανθάνουσες πρακτικές δεκαετιών , πρακτικές όχι μόνο έργου αλλά και λόγου , και να προτείνουν λύσεις.
Η κοινωνία απαιτεί αλλαγές , απαιτεί κατάργηση των στρεβλώσεων , απαιτεί την ανατροπή του όλου «εποικοδομήματος» , αυτού που χαρακτηρίζουμε όλοι γενικά «ως σύστημα» - το σύστημα της ατολμίας του πολιτικού συστήματος απέναντι στις πελατειακές σχέσεις . Η κοινωνία επίσης απαιτεί την άμεση ανατροπή όλων των στρεβλώσεων που το πελατειακό κράτος της κυβέρνησης της Ν.Δ. , τα τελευταία πέντε χρόνια , με πλήρη συνείδηση έκτισε σε βάρος της αξιοκρατίας , της δικαιοσύνης και της διαφάνειας.
Η λύση που το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα προτείνει στην κοινωνία και στην νέα γενιά είναι όχι στην ΟΜΗΡΕΙΑ , όχι σε νέες ομηρείες νέων ανθρώπων. Όχι στην «λανθάνουσα ελπίδα» , στο όνομα της εκλογικής συναλλαγής & ψηφοθηρικής διαπραγμάτευσης. Τη λύση αυτή την προτείναμε και προεκλογικά , με δημόσιο και ξεκάθαρο λόγο , και τα αποτελέσματα των εκλογών αποτελούν και την δέσμευση μας απέναντι στην ελπίδα της νέας γενιάς.
Καλούμε την αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης , να μας απαντήσουν , να πουν στον ελληνικό λαό , αν οφείλουμε , αν πρέπει και πώς να ξεπεράσουμε αυτό το σκόπελο – των πελατειακών σχέσεων και του εμπορίου ελπίδας.
Εμείς σήμερα κάνουμε το βήμα , από τις πρώτες 100 ημέρες της κοινοβουλευτικής μας θητείας για το αίσθημα δικαίου και τους ξεκάθαρους κανόνες που αφορούν το σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο τομέα.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. προσπάθησε να κάνει «ταμείο» με προσλήψεις stage ακόμη και το τελευταίο δεκαήμερο πριν τις εκλογές. Το ταμείο ήταν μείον για τη Ν.Δ. . Αυτό όμως αφορά κύρια τη Ν.Δ.
Το πραγματικό κακό σενάριο , η λανθάνουσα & άδικη πραγματικότητα που σήμερα βιώνουμε αφορά την αγωνία για το αύριο , για το επαγγελματικό και βιοποριστικό μέλλον :
1ον και αυτών των παιδιών , νέων ανθρώπων , γυναικών , μητέρων , που για 2- 3 – 4 και πλέον χρόνια δούλεψαν χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα και ασφάλιση , και
2ον , όλων των νέων ανθρώπων που τόσα χρόνια είτε δεν κατάφεραν , είτε δεν έτυχε , είτε δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο τομέα,

Και χθές και σήμερα και οι δύο αυτές ομάδες απαιτούσαν και απαιτούν αξιοκρατία , διαφάνεια , ίσα δικαιώματα στις ευκαιρίες.
Δεν χαρακτηρίζουμε τους ανθρώπους «δικούς» μας και «δικούς» σας – οφείλουμε και θέλουμε να ξεφύγουμε από αυτές τις λογικές.

Όπως οφείλουμε να ξεφύγουμε από την παγίδα , την παθογένεια , ότι η μόνη λύση για έναν νέο άνθρωπο είναι το Δημόσιο. Αυτό απαιτεί αλλαγή κουλτούρας , απαιτεί αλλαγή τρόπου σκέψης στην οικογένεια , απαιτεί διαφορετικό σχολείο – διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα , απαιτεί συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας – όπως το μέτρο με την 4ετη απασχόληση των νέων με επιδοτούμενες ασφαλιστικές εισφορές – απαιτεί ανάπτυξη – νέο μοντέλο ανάπτυξης που επιτρέπει την επιχειρηματικότητα και δημιουργεί νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό είναι το κλειδί για την σωτηρία της ελληνικής οικογένειας , την απαλλαγή της κοινωνίας από τους «στρατηγούς» των ρουσφετιών – οι νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Γιατί να «χρωστά» ο νέος άνθρωπος στον πολιτικό που δεν σέβεται την αξιοπρέπεια του , στον πολιτικό που για άγραν πελατών & ψήφων , καλλιεργεί ψευδαισθήσεις σε οικογένειες και , στον πολιτικό που δίνει σήμα προς την κοινωνία ότι «εμείς είμαστε εδώ» όχι για το καλό του κοινωνικού συνόλου , αλλά για το καλό του πελατειακού συστήματος ;
Κάνουμε τα βήματα για την αναμόρφωση του συστήματος των προσλήψεων στο Δημόσιο με πλήρη συνείδηση της ιστορικής μας ευθύνης. Διαφάνεια και Αξιοκρατία είναι τα σημεία – οι λέξεις «κλειδιά» του συστήματος.
Όλος ο Δημόσιος Τομέας και οι φορείς του Δημόσιου Τομέα υπάγονται πλέον στον ΑΣΕΠ & ρυθμίζονται όλες αυτές οι παράμετροι ώστε ο ΑΣΕΠ να μπορεί να ανταποκριθεί επιτυχώς στην διαδικασία αυτή.
Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την παραμονή – την υποχρεωτική παραμονή στην ίδια θέση για 5ετια νοσηλευτικού προσωπικού , ώστε να ξεφύγουμε από το απαράδεκτο φαινόμενο των ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού από τα δημόσια νοσοκομεία.
Καταργείται η προσαύξηση της μοριοδότησης λόγω εμπειρίας , διαφορετικά σύμφωνα με την μελέτη του υπάρχοντος συστήματος για τα επόμενα 10-15 χρόνια ο δημόσιος τομέας θα «κλείδωνε» αποκλειστικά προς όφελος μόνο αυτών που είχαν την δυνατότητα και την ευκαιρία να εργασθούν με κάποιο τρόπο ή μέσο στον δημόσιο τομέα. Η κατάργηση αυτή δίνει το δικαίωμα της ισης ευκαιρίας στο σύστημα – ίσες ευκαιρίες σε όλους – ευκαιρίες και σε αυτούς που για οποιοδήποτε λόγο δεν είχαν την δυνατότητα της πρόσβασης έως τώρα στο δημόσιο τομέα.
Καταργείται , επιτέλους , η διαδικασία της συνέντευξης – διαδικασία που όπως υπηρετήθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. γελοιοποιήθηκε στα μάτια του κόσμου. Ουδείς , και εντός αιθούσης , από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης , νομίζω πως μπορεί να αιτιολογήσει την όποια , υποτυπώδη , αξιοπιστία της διαδικασίας αυτής, γιατί κανείς από την Ν.Δ. δεν μπήκε στο κόπο να περιφρουρήσει τη διαδικασία αυτή. Η συνέντευξη διατηρείται μόνο για ειδικό επιστημονικό προσωπικό και για την πλήρωση θέσεων που σχετίζονται με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής.
Αντί συνέντευξης , στοχευόμενη και δίκαιη μοριοδότηση προσόντων , μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων , ενώ διπλασιάζονται οι πολλαπλασιαστές του βαθμού του βασικού τίτλου σπουδών προκειμένου να ενισχυθεί η βαρύτητα του .
Εξίσου δίκαιο και σημαντικό μέτρο , αποτελεί η διαδικασία του 50% - για το 50% των θέσεων που προκηρύσσονται δεν λαμβάνεται υπόψη η εμπειρία ως βαθμολογούμενο κριτήριο , δίνεται λοιπόν καθαρό δικαίωμα στους νέους ανθρώπους, χωρίς επαγγελματική εμπειρία , αποκαθιστώντας έτσι την αδικία, του δικαιώματος της ίσης ευκαιρίας, σε νέους που για πρώτη φορά μπαίνουν στην αγορά εργασίας. Εκλογικεύεται η μοριοδότηση της ανεργίας σε σχέση με αυτήν της εμπειρίας και εξίσου σημαντικό βήμα είναι η μοριοδότηση των μονογονεικών οικογενειών ,ενώ καταργείται το κριτήριο της ηλικίας.
Καταργούνται οι προσχηματικές συμβάσεις έργου – συμβάσεις του αποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία , με το απαραίτητο μεταβατικό στάδιο για τους ήδη υπηρετούντες. Όλες οι διαδικασίες πλέον μόνο μέσω ΑΣΕΠ.
Καταργούνται τα stage στο δημόσιο τομέα , η μαθητεία εξελίχθηκε , με τις ευλογίες και την μικροπολιτική της Ν.Δ σε εργασιακό μεσαίωνα. Ανασφάλιστη εργασία , επί μήνες , επί χρόνια. Θέσεις που εμφανίζονταν ή εξαφανίζονταν ανάλογα με τα τηλέφωνα γαλάζιων στελεχών.

Από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Απρίλιο του 2007 η κυβέρνηση της Ν.Δ. ενέκρινε την πρόσληψη 92.841 συμβασιούχων με συμβάσεις έργου , 62.417 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και 108.075 εποχικά απασχολουμένων.ενδεικτικά δε , από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2009 η κυβέρνηση της Ν.Δ. εξήγγειλε 76.019 θέσεις απασχόλησης , και όλες αυτές καλύφτηκαν χωρίς ΑΣΕΠ , ήτοι ,
3500 stage , 18 μήνες σε φορείς του τομέα υγείας , 1500 stage , 18 μήνες σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας, 2000 stage , 18 μήνες σε τομείς πολιτιστικής κληρονομιάς, .11.200 θέσεις συμβασιούχων σε ΟΤΑ , 10.000 θέσεις μερικής απασχόλησης στην τοπική αυτοδιοίκηση, 12.000 stage , 18 μήνες σε φορείς δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα , 20.000 θέσεις ανέργων στους ΟΤΑ ,παράταση 8.000 θέσεων stage , σε ΟΤΑ. κλπ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ,

Θεωρείτε ότι μπορούμε ως κοινωνία , ως δημόσιος τομέας , ως οικονομική & δημοσιονομική διαχείριση , ως πολίτες της χώρας αυτής να συνεχίσουμε έτσι; Χωρίς μέτρο , χωρίς αξιοκρατία , χωρίς στόχο και έλεγχο; Μπορούμε στο βωμό της μικροπολιτικής να θυσιάζουμε κάθε νέα γενιά;
Αν πιστεύεται πως όχι , τότε με τη σειρά σας ή πρέπει να προτείνεται ένα καλύτερο σχέδιο νόμου από αυτό που σήμερα συζητούμε ή να ψηφίσετε αυτό που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ , στις πρώτες 100 ημέρες , κατέθεσε.!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: