Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

"Πράσινο φως" για φυσικό αέριο και από ιδιωτικές επιχειρήσεις

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποφάσισε να γίνεται διακίνηση υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και από ιδιωτικές επιχειρήσεις.
«Πράσινο φως» για τη διακίνηση υγροποιημένου φυσικού αερίου με χρήση των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας και από ιδιωτικές επιχειρήσεις (πέρα από τη ΔΕΠΑ) έδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με σημερινή της απόφαση.
Η ΡΑΕ επικαλείται την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία από τις 15 Νοεμβρίου όλοι οι καταναλωτές φυσικού αερίου είναι «επιλέγοντες πελάτες», δηλαδή έχουν δυνατότητα επιλογής προμηθευτή, και συνεπώς θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.
Η ΡΑΕ επισημαίνει ακόμη ότι η έλλειψη των λεπτομερών διατάξεων του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΣΦΑ δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο για να εμποδιστεί η διακίνηση του καυσίμου από τρίτους.
Νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΡΑΕ Σίμο Σιμόπουλο ζήτησε την επίσπευση της ολοκλήρωσης των κανονιστικών κειμένων που αφορούν στην δευτερογενή νομοθεσία σχετικά με το Φυσικό Αέριο.

«Η καθυστέρηση η οποία παρατηρείται ως προς την ολοκλήρωση των βασικών κανονιστικών κειμένων (Κώδικας Διαχείρισης Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, Κώδικας Προμήθειας, Κανονισμός Τιμολόγησης), δημιουργεί προβλήματα, με συνέπειες αρνητικές για τη χώρα» τονίζεται στην επιστολή και ο υφυπουργός ζητά χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των απαραίτητων κανονιστικών κειμένων, με παράλληλη δέσμευση της Αρχής για την υλοποίησή του.
Την περασμένη εβδομάδα οι όμιλοι MOTOR OIL και Μυτιληναίος ανακοίνωσαν στρατηγική συμμαχία στην αγορά του φυσικού αερίου στο πλαίσιο της οποίας συμφώνησαν να παραλάβουν και να διαθέσουν από κοινού φορτίο 65.000 κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο έφτασε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: