Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

O Τόγιας στη Βουλή για ΕΣΤΑ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Β. ΤΟΓΙΑ στη Βουλή (08/12/2009)
για την «Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Ε.ΣΤ.Α.) ως Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής – Ν.Π.Δ.Δ.».
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια πολύ θετική πρωτοβουλία και είναι απορίας άξιο γιατί δεν είχε υλοποιηθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Προφανώς ήταν μια «βολική» δυσλειτουργία. Προξενεί σε όλους μας εντύπωση το γεγονός ότι σε διάφορες στατιστικές αναφορές είτε υπήρχε αναξιοπιστία είτε πολύ περισσότερο – και αυτό είναι το πιο δυσάρεστο – υπήρξε «μαγείρεμα» των δήθεν επίσημων στατιστικών στοιχείων. Δυστυχώς αυτά τα στοιχεία, πολλές φορές, ως επίσημα στατιστικά στοιχεία, εμφανίζονταν και ενώπιον Ευρωπαϊκών Οργάνων μ’ έναν αστερίσκο, πράγμα που δήλωνε ότι ήταν δικής μας παραγωγής, και άρα, μειωμένης αξιοπιστίας ή μειωμένης αξίας.

Το ότι περιβάλλεται με όλες τις εγγυήσεις της Ανεξάρτητης Αρχής, η Στατιστική Υπηρεσία είναι αναμφίβολα θετικό. Ωστόσο, και από τη διαβούλευση θα πρέπει να λυθούν ορισμένα προβλήματα για να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία η νέα Ανεξάρτητη Αρχή. Για παράδειγμα, θα πρέπει, κύριε Υπουργέ, να λυθεί το πρόβλημα της πανσπερμίας των ερωτηματολογίων από κρατικούς φορείς, με το ίδιο αντικείμενο. Πολλές επιχειρήσεις δέχονται ερωτηματολόγια από κρατικές υπηρεσίες με το ίδιο αντικείμενο και με τα ίδια θέματα. Είναι δουλειές οι οποίες γίνονται κατ’ ανάθεση, αλλά τελικά γίνεται και σπατάλη χρόνου και σπατάλη χρημάτων. Θα πρέπει λοιπόν να προβλεφθεί ένας συντονισμός, τουλάχιστον στις κρατικές υπηρεσίες που διενεργούν στατιστικές εργασίες μέσα από ερωτηματολόγια ή με διάφορους άλλους τρόπους.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι ο έλεγχος της αξιοπιστίας των πρωτογενών στατιστικών δεδομένων. Γίνεται η στατιστική εργασία στο στάδιο της παραγωγής ή από άλλες πηγές που την παρέχουν. Το πόσο αξιόπιστα είναι αυτά τα στοιχεία, πρέπει να περιβληθεί με τις μεγαλύτερες δυνατές επιστημονικές εγγυήσεις για να έχουμε και το ορθό αποτέλεσμα.
Τέλος, υπάρχει ένα θέμα με την Αρχή του στατιστικού απορρήτου. Ο ερωτώμενος, έστω και αν ρωτάται από Κρατική υπηρεσία, δεν νομίζω ότι θέλει να δει να δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματά του ή να μην περιβάλλεται από την εγγύηση και την προστασία του στατιστικού απορρήτου. Αυτό θα πρέπει να το προβλέψουμε στην τελική επεξεργασία του νόμου, για να περιβάλλεται με όσο το δυνατόν μεγαλύτερες εγγυήσεις και σε αυτό
το σημείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: