Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Επιστολή Τσιφή για ΣείριοFM και ΕΣΡ

Η επιστολή του δημάρχου Λεβαδέων για το θέμα της προσφυγής του στο ΕΣΡ εναντίον της Μαρίας Σφυρή και του ραδιοσταθμού ΣείριοςFM.

Αναφορικά με την επιστολή διαμαρτυρίας που κατετέθη χθες Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2009 κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς και στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Τα ΜΜΕ ν. Βοιωτίας και οι δημοσιογράφοι οφείλουμε να καταγγείλουμε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου την προσφυγή του Δημάρχου Δημήτρη Τσιφή στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κατά της συναδέλφου δημοσιογράφου του ΣΕΙΡΙΟΥ Μαρίας Σφυρή» και ότι «Με την προσφυγή του στο ΕΣΡ ο Δήμαρχος επιχειρεί τον εκφοβισμό των δημοσιογράφων, μη σεβόμενος το καθήκον τους…» καθώς επίσης ότι «Η επίθεση του Δημάρχου αποτελεί πλήγμα στους δημοκρατικούς μας θεσμούς και την ελευθεροτυπία και καταδικάζεται από όλους τους υπογράφοντες δημοσιογράφους» θα ήθελα να σας γνωρίσω τα εξής:
Στις 16-7-2009 από τον «Σείριος fm», στην πρωινή εκπομπή με τίτλο «Πρωινή Γραμμή Επικοινωνίας», η κα Μαρία Σφυρή, προέβη απρόκλητα σε υβριστικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς τόσο σε βάρος μου, όσο και εις βάρος του Δημοτικού Συμβουλίου, προσβάλλοντας βάναυσα την τιμή και την υπόληψη τόσο εμού, αλλά και του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς. Ειδικότερα τα όσα ανέφερε (Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις μου στις 15-7-2009 μετά το πέρας της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου) μεταξύ άλλων είναι τα ακόλουθα :
1. «Ότι καταλάβατε και εσείς, καταλάβαμε και εμείς βέβαια. Ήταν να γίνει έργο εκεί που θα υπάρχουν μελέτες… εκτός αν μέχρι τώρα δεν ήθελαν να παρέμβουν και τώρα αναγκάστηκε να μας πει αυτές τις άρες μάρες κουκουνάρες ο δήμαρχος».
2. «Ειπώθηκαν τώρα δεν βγάζεις άκρη. Νομίζω από παιδική χαρά (εννοεί το Δημοτικό Συμβούλιο) έχει μεταβληθεί πλέον σε Δαφνί. Αυτό έχω να πώ…»
3. «Αφήνουμε το τρελοκομείο (εννοεί το Δημοτικό Συμβούλιο) και πάμε σε άλλα θέματα που είναι πιο σημαντικά και έχουν να κάνουν με την υγεία μας…»
(Η απομαγνητοφώνηση είναι ακριβής).
Αμέσως μετά την εκπομπή της κας Μαρίας Σφυρή, απέστειλα επιστολή με ημερομηνία 16-07-2009 (την οποία και σας επισυνάπτω) και που ανέφερα μεταξύ άλλων:

«Είναι θεμιτό στο πλαίσιο της λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος η Δημοτική Αρχή του Δήμου Λεβαδέων να υφίσταται την κριτική ακόμη και την πιο σκληρή των MME. Αυτό είναι υγεία για τη δημοκρατία. Κατ' εξοχήν δικαίωμα και μάλιστα υποχρέωση των δημοσιογράφων είναι ο έλεγχος της εξουσίας και η ενημέρωση των πολιτών με βάση πραγματικά δεδομένα και όχι αλλότριες σκοπιμότητες. Με έκπληξη παρακολούθησα να χαρακτηρίζετε τις δηλώσεις μου στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. ως «άρες μάρες κουκουνάρες» και τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου ως «παιδική χαρά» και «Δαφνί». Θεωρώ ότι ξεπεράσατε κάθε όριο δεοντολογίας, απαξιώνοντας με χαρακτηρισμούς απρεπείς και υβριστικούς, έξω και πέρα από κάθε κριτική διάθεση, τόσο το πρόσωπό μου ως Δημάρχου, όσο και τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αναμένω στην αυριανή σας εκπομπή, την ανάγνωση της επιστολής μου και την ανάκληση από μέρους σας των απρεπών και υβριστικών χαρακτηρισμών σας «άρες μάρες κουκουνάρες» «παιδικής χαράς» και «δαφνί», διατηρώντας κάθε νόμιμο δικαίωμά μου».

Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009 στην εκπομπή της «Πρωινή Γραμμή Επικοινωνίας», η κα Μαρία Σφυρή, όχι μόνο δεν ανακάλεσε τους υβριστικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά του προσώπου μου ως Δημάρχου και κατά του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά επέμενε σε αυτούς αναφέροντας στην εκπομπή της τα εξής: «Για όλους αυτούς τους λόγους (ανέφερε άσχετους λόγους, χωρίς καν να μπει στον κόπο να απαντήσει επί της ουσίας των χαρακτηρισμών της) εμείς προβήκαμε σ΄ αυτούς τους χαρακτηρισμούς, τους οποίους εσείς ζητάτε να ανακαλέσουμε. Εμείς τους είπαμε εν΄ πλήρη γνώσει και εν΄ πλήρη συνειδήσει». «..αυτά είχαμε να πούμε εμείς από την πλευρά μας. Εσείς (εννοεί το Δήμαρχο) κάντε ότι σας φωτίσει ο θεός».

Δυστυχώς και το τονίζω αυτό, μετά και την επιμονή της κας Σφυρή στους χαρακτηρισμούς της, δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια από το να απευθυνθώ στο αρμόδιο όργανο που είναι το Ε.Σ.Ρ. προκειμένου να προστατέψω τον θεσμό και τα όργανα από τους συγκεκριμένους υβριστικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
Είμαι βέβαιος, ότι οι Δημοσιογράφοι που υπέγραψαν την επιστολή διαμαρτυρίας, δεν ενημερώθηκαν από την κα Σφυρή για το περιεχόμενο της καταγγελίας μου, δηλαδή για τους υβριστικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς της προς τα πρόσωπα και τους θεσμούς.
Διότι θα ήταν αδιανόητο οι υβριστικοί και απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί σε πρόσωπα και θεσμούς να αποτελούν δημοσιογραφικό εργαλείο.
Δηλαδή, το νόμιμο δικαίωμα του κάθε θιγόμενου να προστατέψει την τιμή και υπόληψή του, αποτελεί εκφοβισμό και πλήγμα στους δημοκρατικούς θεσμούς;
Είχαν ενημερωθεί από την κα Σφυρή οι υπογράφοντες την επιστολή διαμαρτυρίας δημοσιογράφοι, για το περιεχόμενο της καταγγελίας μου προς το ΕΣΡ;
Μήπως όλα αυτά έχουν σχέση με την κλήση σε ακρόαση του ρ/σ ΣΕΙΡΙΟΣ σήμερα 1η Δεκεμβρίου 2009 (μία μέρα μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου) από το Ε.Σ.Ρ. για παροχή διευκρινίσεων από την κα Σφυρή, σχετικά με ενδεχόμενη παράβαση των διατάξεων που αφορούν στα άρθρα : 15 παρ. 2 του Σ., 3 παρ. 1β του Ν.2328/95, 3 παρ. 2ε του Ν. 1730/87, 9 παρ. 2 του ΠΔ 77/03 για προστασία προσωπικότητας;

Ο Δήμαρχος Λιβαδειάς
Δημήτρης Τσιφής


Δεν υπάρχουν σχόλια: