Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Ευνοϊκή μεταχείριση σε καταδικασμένους για εγκλήματα περί ναρκωτικών κ. Καστανίδη;

Δεν θα σταθώ στο ρεπορτάζ που θα διαβάσετε άλλωστε ούτε στις συνήθεις αψιμαχίες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Στην ουσία του ζητήματος φαίνεται ότι με αφορμή την ανάγκη αποσυμφόρησης των φυλακών της χώρας δίδεται με νομοθετικές αλλαγές στον Κώδικα περί Ναρκωτικών η δυνατότητα στον εισαγγελέα να αποφασίζει μόνος ο ίδιος αν κάποιος καταδικασμένος για παράβαση σχετιζόμενη με ναρκωτικά είναι τοξικοεξαρτημένος -κι αν αποφαίνεται ότι είναι- τότε μπορεί να αποφυλακίζεται εκτίοντας τα 3/5 της ποινής του.

Αν είναι έτσι τα πράγματα -κρατώ μια επιφύλαξη να έχω παρανοήσει- τότε πρόκειται για βαρύτατο νομοθετικό ατόπημα της κυβέρνησης. Και ασφαλώς αποτελεί τον πλέον σύντομο δρόμο για την δημιουργία παραδικαστικών κυκλωμάτων. Εδώ θα είμαστε. Δείτε το ρεπορτάζ.


Με 163 ψήφους υπέρ (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), έναντι 82 (ΝΔ-ΛΑΟΣ) κατά και πέντε «παρών» του ΚΚΕ έγινε δεκτή από την Ολομέλεια η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία προβλέπονται μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών, αλλά και σειρά αλλαγών στον Κώδικα περί Ναρκωτικών.
Οι αλλαγές στον Κώδικα περί Ναρκωτικών προκάλεσε αντιπαράθεση κυβέρνησης και βουλευτών της ΝΔ και το ΛΑΟΣ. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση υποστήριξε ότι απελευθερώνονται με ευνοϊκούς όρους εκατοντάδες έμποροι ναρκωτικών με την έκτιση των 3/5 της ποινής τους.
«Δεν υπάρχει ευνοϊκή μεταχείριση για αποφυλάκιση εμπόρων ναρκωτικών» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, προσθέτοντας ότι πράγματι ευνοϊκή στάση υπάρχει έναντι των τοξικοεξαρτημένων που μπορεί να γίνονται και «βαποράκια» για τη δόση τους, αλλά ταυτόχρονα υποχρεούνται να ζητήσουν, μετά από θετική κρίση του δικαστικού συμβουλίου, να μετάσχουν σε ειδικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης από το σύνολο των άνω των 11.500 κρατουμένων στις φυλακές, οι έγκλειστοι για αδικήματα ναρκωτικών είναι 4.705.
Από την πλευρά της ΝΔ, ο εισηγητής Κωνσταντίνος Τζαβάρας ζήτησε απόσυρση της τροπολογίας, όπως είχε κάνει και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της ΝΔ Νίκος Δένδιας, όταν απέσυρε υπό το βάρος της αντίδρασης της Αντιπολίτευσης και του κόμματός του, αντίστοιχη διάταξη τον περασμένο Μάιο.
Ο ίδιος χαρακτήρισε λάθος να μπορεί ο εισαγγελέας και μόνον και όχι το δικαστήριο να αποφαίνεται για την τοξικοεξάρτηση ενός συλληφθέντος.Ως πεδίο αντιπαράθεσης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ανάλογα με το αν είναι στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση, χαρακτήρισε ο αγορητής του ΚΚΕ Ιωάννης Γκιόκας το θέμα της αντιδικίας, κρίνοντας ότι είναι το έλασσον σε σχέση με την μη τήρηση του σωφρονιστικού κώδικα.«Δεν μπορεί το μήνυμα που εκπέμπεται από τη Βουλή να είναι 'χάρη στους εμπόρους ναρκωτικών'» τόνισε ο αγορητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης που έκρινε ότι με την αρχική διατύπωση ένας ισοβίτης θα μπορούσε με το καθεστώς εργασίας στη φυλακή να βγει μετά και από 16 χρόνια.Παρεμβαίνοντας ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης τόνισε ότι με τη ρύθμιση δίνεται το δικαίωμα στον οποιονδήποτε εγκληματία να είναι έξω: «Πορεύεστε σε λάθος δρόμο, μόνο και μόνον επειδή δεν έχουμε κελιά; Ας παίρνουν οι τοξικομανείς τη δόση τους από τα νοσοκομεία για να εκλείψει το κίνητρο του κέρδους».Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος διερωτήθηκε, πώς είναι δυνατόν με ένα οποιοδήποτε χαρτί που μπορεί να είναι πλαστό να καθίσταται κάποιος τοξικοεξαρτημένος και να τυγχάνει των ευεργετικών διατάξεων.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης υπογράμμισε ότι η ρύθμιση που είχε φέρει ο Νίκος Δένδιας προέβλεπε αντί των 25 υποχρεωτικών ετών για τους ισοβίτες τα 22 χρόνια και για τους υπόλοιπους την υποχρεωτική έκτιση από 4/5 στα 3/5 των ποινών που κρατά και η σημερινή κυβέρνηση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει ο νόμος περί ναρκωτικών και κατηγόρησε ΝΔ και ΛΑΟΣ ότι «πολιτικοποιούν το θέμα και το οδηγούν σε βαθιά αναχρονιστικές απόψεις με λαϊκισμό, επενδύοντας σε μία φοβισμένη κοινωνία».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: