Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Ομιλία Αγάτσα στη Βουλή

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΓΑΤΣΑ
Βουλευτής Νομού Βοιωτίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η κυρία Αριάδνη Αγάτσα μίλησε χθες στην ολομέλεια της Βουλής, για το Νομοσχέδιο της κυβέρνησης «Οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, εισφορά κοινωνικής ευθύνης των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας».
Το κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
κύριε Πρόεδρε,
η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταθέτει σήμερα στην ολομέλεια της βουλής το νομοσχέδιο για την «Οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, εισφορά κοινωνικής ευθύνης των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας».
Αυτό το νομοσχέδιο, η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, δεν αποτελεί απλώς μια υλοποίηση της προεκλογική δέσμευσης του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά εκφράζει και σηματοδοτεί την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Αυτό το νομοσχέδιο ανήκει στο πρόγραμμα των 100 ημερών και στις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης. Βασίζεται στη διακηρυγμένη πολιτική μας για την στήριξη των οικογενειών με τεράστιες ανάγκες, με πολύ χαμηλά εισοδήματα, αλλά και την στήριξη των
ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
με την ψήφιση αυτού του σημαντικού νομοσχεδίου περισσότεροι από 2.500.000 συμπολίτες μας θα πάρουν το επίδομα με ένα κόστος που υπολογίζεται πάνω από 1 δις ευρώ. Αυτό αποτελεί μια άμεση παρέμβαση για την αναδιανομή του πλούτου από τους «έχοντες και κατέχοντες» σε εκείνους που αδυνατούν σήμερα να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.
Η κυβέρνησή μας βαδίζει σταθερά τόσο στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, όσο και στην πολιτική της για την ενίσχυση των οικονομικά αδυνάτων παρά τις συνθήκες κρίσης και δημοσιονομικού εκτροχιασμού, που μας κληροδότησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, έχουμε συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις καθημερινά αυξανόμενες απαιτήσεις και ανάγκες των μη- προνομιούχων στρωμάτων της κοινωνίας μας και κάνουμε πράξη την πολιτική μας.
Πιστεύω ότι αυτό το νομοσχέδιο καταρρίπτει τις όποιες αρνητικές αντιδράσεις προκληθούν ιδιαίτερα από πλευράς αντιπολίτευσης. Κι αυτό γιατί οι δικαιούχοι είναι συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που πραγματικά έχουν ανάγκη αυτής της ενίσχυσης.
Κύριε πρόεδρε,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το σημερινό νομοσχέδιο δεν αντικαθιστά το στόχο το ΠΑΣΟΚ για μια Εθνική Στρατηγική για την Καταπολέμησης της Φτώχειας.
Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι απλώς ανακουφίζουμε εκείνες τις ομάδες των πολιτών που έχουν άμεση ανάγκη κοινωνικής στήριξης, δεν επαναπαυόμαστε και στοχεύουμε την Εθνική Στρατηγική Καταπολέμησης της Φτώχειας, που θα πρέπει:
Ø Να έχει ως βασικό της εργαλείο μία πολιτική ελάχιστων εγγυήσεων για αξιοπρεπή διαβίωση, με έμφαση σε όσους δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους και αδυνατούν να τους εξασφαλίσουν με τις δικές τους προσπάθειες ή από άλλες πηγές, ιδίως από παροχές ενός συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Ø Να εξασφαλίζει την αποτελεσματική στόχευση των παροχών κοινωνικής ασφάλειας και να καθορίζει ορθά τα κριτήρια κοινωνικής επιδότησης.
Ø Να περιλαμβάνει παρεμβάσεις και μέτρα σε όλους τους σχετικούς τομείς:
(α) την οικονομία και την απασχόληση,
(β) την κοινωνική πολιτική και την κοινωνική ασφάλεια,
(γ) τις κοινωνικές και δημόσιες υπηρεσίες, ειδικότερα την παιδεία, την υγεία, την μακροχρόνια φροντίδα.
Κύριε Πρόεδρε,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αυτή η ενίσχυση που προβλέπει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται σε κρατήσεις, δεν κατάσχεται, δεν συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του Ε.Κ.Α.Σ. και δεν συνυπολογίζεται για την καταβολή οποιαδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Τέλος, η έκτακτη αυτή ενίσχυση θα καταβληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις εκ των οποίων η μια δόση θα καταβληθεί έως το τέλος αυτού του χρόνου και η δεύτερη εντός του πρώτου εξαμήνου του 2010.
Κριτήρια για τους δικαιούχους που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Συνεπώς αγαπητοί συνάδελφοι κάθε εναντίωση σ’ αυτό το νομοσχέδιο θα υποκρύπτει μια μικροκομματική σκοπιμότητα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
σίγουρα οι επιδοματικού χαρακτήρα παρεμβάσεις δεν λύνουν τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες μας. Τα πεντέμιση χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία εκτόπισαν τους πολίτες στο κοινωνικό περιθώριο. Αποδομήθηκαν οι κοινωνικές δομές, απαξιώθηκαν οι άνθρωποι και ισοπεδώθηκε η αξιοπρέπεια των πολιτών.
Έτσι, μ’ αυτό το νομοσχέδιο ακουμπάμε τις ανάγκες των αδυνάτων, αναπτερώνουμε το ηθικό των πολιτών, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
αυτό το μέτρο της οικονομικής ενίσχυσης είναι ένα έκτακτο μέτρο σε έκτακτες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Στόχος της κυβέρνησης είναι μεσοπρόθεσμα να υπάρξει ένα σταθερό δίκτυ κοινωνικής προστασίας, ένα κοινωνικό κράτος που θα χρηματοδοτείται απρόσκοπτα μέσα από μόνιμους μηχανισμούς αναδιανομής, μέσα από ένα δίκαιο φορολογικό πλαίσιο και από την αναδιάταξη δαπανών υπέρ κοινωνικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, παράλληλα με την πραγματική αύξηση όλων των εισοδημάτων μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Σήμερα απλώνουμε χέρι βοήθειας στους αδυνάτους της κοινωνίας μας. Στέλνουμε μια νότα αισιοδοξίας, το μήνυμα στην ευρύτερη κοινωνία, πως η Πολιτική είναι και πάλι εδώ, ενδιαφέρεται, νοιάζεται και μεριμνά για τα προβλήματα του πολίτη αλλά και για την άμεση επίλυσή τους.
Γι’ αυτούς τους λόγους υπερψηφίζω το νομοσχέδιο και σας καλώ να το υπερψηφίσουμε όλοι μαζί, για να δώσουμε ελπίδα στα ασθενή κοινωνικά στρώματα.
Ελπίδα που συνίσταται στην εγκατάλειψη της απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών.
Ελπίδα στους νέους και της νέες της πατρίδας μας, για ένα καλύτερο μέλλον.

Επίσης, η κυρία Αγάτσα κατέθεσε συμπληρωματικά στο προεδρείο του Σώματος την αναλυτική κατάσταση δικαιούχων της «Οικονομικής Ενίσχυσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης», που έχει ως εξής:

- Φορολογούμενοι με μέλη που τους βαρύνουν, το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα των οποίων εφέτος (εισόδημα από μισθωτή εργασία ή και αγροτικές εκμεταλλεύσεις) δεν υπερβαίνει συγκεκριμένα ποσά. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνονται οι παροχές κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των προσώπων που βαρύνουν φορολογικά τον δικαιούχο ως εξής: Για ένα άτομο που βαρύνει τον δικαιούχο και ανώτατο ύψος συνολικού οικογενειακού εισοδήματος 15.000 ευρώ το επίδομα είναι 700 ευρώ. Για δύο άτομα και ανώτατο εισόδημα 16.500 ευρώ το επίδομα είναι 800 ευρώ. Για τρία άτομα και ανώτατο εισόδημα 22.000 ευρώ το επίδομα είναι 1.000 ευρώ. Για τέσσερα άτομα και ανώτατο εισόδημα 23.500 ευρώ το επίδομα είναι 1.100 ευρώ. Για πέντε άτομα και ανώτατο εισόδημα 25.000 ευρώ το επίδομα είναι 1.200 ευρώ. Και για έξι και άνω άτομα που βαρύνουν τον φορολογούμενο και ανώτατο οικογενειακό εισόδημα 26.500 ευρώ το επίδομα είναι 1.300 ευρώ.
- Όσοι δεν υπερέβαιναν κατά το 2009 τα εισοδηματικά όρια χορήγησης του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), εφόσον κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού λαμβάνουν ή δικαιούνται σύνταξη από :
* Τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ).
* Οποιονδήποτε άλλο ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, εφόσον κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, δικαιούνται το ΕΚΑΣ.
* Οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, εφόσον δεν δικαιούνται το ΕΚΑΣ λόγω ηλικίας.
- Όσοι, δεν υπερέβαιναν κατά το 2009, τα εισοδηματικά όρια χορήγησης του ΕΚΑΣ, εφόσον κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού:
* Λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα ως Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ).
* Λαμβάνουν διατροφικό επίδομα ως νεφροπαθείς, ή μεταμοσχευμένοι καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων ή μυελού των οστών.
*Λαμβάνουν την ενίσχυση απροστάτευτων παιδιών.
* Είναι κάτοχοι βιβλιαρίου ανασφαλίστου. Αν στην ίδια οικογένεια είναι κάτοχοι βιβλιαρίου ανασφαλίστου περισσότερα από ένα μέλη της (σύζυγος και ανήλικα τέκνα), η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται μόνο μια φορά.
* Είναι αλλοδαποί ανασφάλιστοι και οικονομικά αδύναμοι, εφόσον δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης. - Όσοι κατά την 3η Νοεμβρίου 2009:
* Είναι εγγεγραμμένοι ως μακροχρονίως άνεργοι στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ),
* Επιδοτούνται λόγω ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, εφόσον το ύψος του επιδόματος που τους χορηγείται δεν υπερβαίνει το ποσό του βασικού επιδόματος ανεργίας.
* Είναι άνεργοι και δικαιούνται για το 2009 το ειδικό βοήθημα, * Είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων του και δικαιούνται επιδότησης για το λόγο αυτό.
Όσον αφορά την εισφορά κοινωνικής ευθύνης από τις επιχειρήσεις, αφορά σε περίπου 400 εταιρίες με συνολικό καθαρό εισόδημα ή καθαρά κέρδη άνω των 5 εκ. ευρώ, δηλαδή αφορά στο 0,2% του συνόλου των επιχειρήσεων.

Πολιτικό Γραφείο
Αριάδνης Αγάτσα
Βουλευτής Ν. Βοιωτίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: