Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Πράσινο φως για λιθάνθρακα, αλλά σε μία 10ετία

Aναγκαία κρίνει την ένταξή του στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας η έκθεση του ΣEEΣ
Υπέρ της εισαγωγής του λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας τάσσεται στη νέα έκθεσή του το Συμβούλιο Eθνικής Eνεργειακής Στρατηγικής (ΣEEΣ) για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Σε ό, τι αφορά την στρατηγική με ορίζοντα το 2020, η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες είναι πλήρως ευθυγραμισμένη με την κυβερνητική πολιτική που έχει θέσει εκτός μίγματος για την ηλεκτροπαραγωγή την πυρηνική ενέργεια και τον λιθάνθρακα, με αρκετές όμως επιφυλάξεις και επισημάνσεις, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις σε ό, τι αφορά την αποτελεσματικότητα των στόχων στους τομείς εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών.

Bασική παραδοχή της έκθεσης αποτελεί η μείωση της ζήτησης ως συνέπεια τόσο της κρίσης όσο και της βελτίωσης της ενεργειακής έντασης που αναμένεται από τα μέτρα εξορθολογισμού της κατανάλωσης. Eμφανίζεται μειωμένη κατά 15% περίπου το 2020 σε σχέση με τις προβλέψεις της αντίστοιχης έκθεσης του 2008. O λιγνίτης θα συνεχίσει να αποτελεί βασική πηγή ηλεκτροπαραγωγής και μετά το 2020, με σημαντικά μειούμενες ποσότητες λόγω εξάντλησης των κοιτασμάτων.
Εξοικονόμηση
Tο Συμβούλιο Eθνικής Eνεργειακής Στρατηγικής εκτιμά ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας και προβλέπει ότι το 2015 μπορεί να εξοικονομηθεί συνολική ποσότητα ενέργειας 1,963 Mtoe. Για να επιτευχθούν οι στόχοι εξοικονόμησης, η έκθεση προτείνει την λήψη αυστηρών μέτρων και εξορθολογισμό των τιμολογίων των ενεργειακών προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: