Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Τρία νέα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων από το ΕΠΑΝ ΙΙ

``


Τρία ακόμη νέα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης με την αξιοποίηση πόρων του ΕΠΑΝ ΙΙ παρουσιάστηκαν σήμερα, Τετάρτη 15 Ιουλίου, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σε σχετική συνέντευξη τύπου. Τα 3 νέα προγράμματα - «Εξελίσσομαι 2009», «Πρωτοτυπώ 2009» και «Μετοικώ 2009» - αντιστοιχούν σε συνολικό προϋπολογισμό 180 εκ. ευρώ και στοχεύουν αντίστοιχα στην ενίσχυση μεσαίων επιχειρήσεων, στην προώθηση της καινοτομίας και της πρωτοτυπίας σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα, και στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.

Το πρώτο πρόγραμμα «ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΑΙ 2009», συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. €, εκ των οποίων 50 εκ. € δημόσια δαπάνη, συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό μεσαίων επιχειρήσεων μέσω της ενίσχυσης ολοκληρωμένων επενδυτικών σχεδίων τους , που αποσκοπούν στην:
• ενδυνάμωση της παρουσίας τους στην εγχώρια και τις διεθνείς αγορές
• ενσωμάτωση τεχνολογικής ή / και μη τεχνολογικής καινοτομίας
• ανάπτυξη νέων και πιστοποιημένων προϊόντων και υπηρεσιών ή / και τη διαφοροποίηση υπαρχόντων

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξελίσσομαι 2009» χρηματοδοτούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού από 150.000€ έως 1,2 εκατ.€ για μεταποιητικές επιχειρήσεις ή υποστηρικτικές του κλάδου της μεταποίησης. Το ποσοστό χρηματοδότησης του προγράμματος φτάνει μέχρι το 60% και αφορά δαπάνες για κτιριακές και ειδικές εγκαταστάσεις, εξοπλισμού, απόκτησης τεχνολογίας, εκπόνησης μελετών για την ανάπτυξη συστημάτων διασφάλισης της ποιότητας και συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης, συμμετοχής σε εκθέσεις και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Το δεύτερο πρόγραμμα «ΠΡΩΤΟΤΥΠΩ 2009» απευθύνεται τόσο σε υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές καινοτόμες επιχειρήσεις, όσο και σε νέες επιχειρήσεις που θα συσταθούν από φυσικά πρόσωπα και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 24 εκ. €, εκ των οποίων 12 εκ. € δημόσια δαπάνη για την πρώτη περίπτωση και στα 12 εκ. €, εκ των οποίων 8 εκ. € δημόσια δαπάνη για τη δεύτερη.

Το πρόγραμμα προσβλέπει στην προώθηση της καινοτομίας στον παραγωγικό ιστό της χώρας και στη διαφοροποίηση και αναγέννηση παραδοσιακών κλάδων της οικονομίας ως βασικές παράμετροι για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Ειδικότερα στοχεύει στην εμπορική αξιοποίηση πρωτότυπων και καινοτόμων ιδεών για προϊόντα και υπηρεσίες από υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν πρότερη αντίστοιχη εμπειρία (π.χ., επιστημονική έρευνα, συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα, έλλειψη ίδιων ερευνητικών υποδομών) και στην ίδρυση νέων από φυσικά πρόσωπα, τα οποία επιδιώκουν να μετατρέψουν μία πρωτότυπη ή/και κατοχυρωμένη ιδέα σε επιχειρηματική καινοτομία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, χρηματοδοτούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού από 50.000€ έως 200.000€ για υφιστάμενες επιχειρήσεις και από 30.000€ έως 200.000€ για νέες, ενώ το ποσοστό χρηματοδότησης του προγράμματος ανέρχεται σε 50% (60% στα νησιά και τις πυρόπληκτες & σεισμόπληκτες περιοχές) και αφορά δαπάνες για κτιριακά και διαμόρφωση χώρων, marketing και οργάνωση, συμβουλευτικές υπηρεσίες κ.α.

Ενδεικτικά πεδία όπου δύναται να δραστηριοποιούνται τα προς υποβολή επενδυτικά Σχέδια είναι οι εφαρμογές βιομηχανικών τεχνολογιών (Manufacturing / Processing), τα προηγμένα υλικά, οι εφαρμογές μικροηλεκτρονικής, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, η ενέργεια, το περιβάλλον, οι εμπορικές εφαρμογές στον κλάδο «Υγεία» - «Βιοτεχνολογία», οι μεταφορές κ.α.

Τέλος, το πρόγραμμα «ΜΕΤΟΙΚΩ 2009» απευθύνεται τόσο σε υφιστάμενες επιχειρήσεις που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν από τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης στην περιφέρεια, όσο και σε νέες επιχειρήσεις που θα ιδρυθούν στην περιφέρεια από φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι μόνιμοι κάτοικοι των παραπάνω δύο νομών. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 12 εκ. €, εκ των οποίων 6 εκ. € δημόσια δαπάνη για την πρώτη περίπτωση και στα 28 εκ. €, εκ των οποίων 14 εκ. € δημόσια δαπάνη για τη δεύτερη.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών μέσω της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, η ενθάρρυνση της κινητικότητας του ανθρώπινου δυναμικού και η αποκέντρωση επιχειρηματικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς την ελληνική περιφέρεια και κατ’ επέκταση η ενδυνάμωση της περιφερειακής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδοτούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού από 20.000€ έως 200.000€, ανάλογα το είδος της επιχείρησης ενώ το ποσοστό χρηματοδότησης του προγράμματος ανέρχεται σε 50% (60% στα νησιά και τις πυρόπληκτες & σεισμόπληκτες περιοχές) και αφορά δαπάνες για επενδύσεις σε εξοπλισμό και ειδικές εγκαταστάσεις, κτιριακά και διαμόρφωση χώρων, διαφήμισης, προβολής, υπηρεσιών συμβουλών κ.α..

Οι προτάσεις ένταξης στα νέα προγράμματα θα υποβάλλονται μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού τους. Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής των προτάσεων έχει οριστεί η 9/11/2009, ενώ ο πρώτος γύρος αξιολόγησης των προτάσεων θα ξεκινήσει από 11/01/2010.

Ο κ. Μπούγας μιλώντας στη συνέντευξη τύπου τόνισε ότι οι δράσεις του ΕΠΑΝ ΙΙ που έχουν ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα υπερβαίνουν το 1 δις ευρώ, ενώ σημαντική είναι η ανταπόκριση των παραγωγικών φορέων και των εκπροσώπων της επιχειρηματικότητας στα προγράμματα που ανακοινώνονται, γεγονός που δείχνει ότι η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας αλλάζει εποχή, αποκτά νέες κατευθύνσεις και γίνεται πιο ανταγωνιστική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: