Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Κινητοποιήσεις για εξασθενές χρώμιο στην Εύβοια

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Γαία» αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να οργανώσει και να συντονίσει την κινητοποίηση των κατοίκων του δήμου Μεσσαπίων, μετά τα αδιάσειστα αποτελέσματα των αναλύσεων του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών που δείχνουν μεγάλες συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου, αλλά και νικελίου στο νερό της Μεσσαπίας.
Η λαϊκή κινητοποίηση αποβλέπει στην περαιτέρω και βαθύτερη ενημέρωση με δημόσιες συγκεντρώσεις, στην αναζήτηση και αποκάλυψη όλων των παραμέτρων του προβλήματος, στην προσφυγή στην Ελληνική δικαιοσύνη, καθώς και στην άσκηση πίεσης προς τους αρμοδίους, ώστε:
- Να εξασφαλιστεί χωρίς χρονοτριβή υγιεινό νερό για τους κατοίκους του δήμου.
- Να αποκομιστούν πάραυτα τα τοξικά απόβλητα που έχουν απορριφθεί κατά τόνους σε πολλές θέσεις της Μεσσαπίας.
- Να καταγγελθούν και κατασταλούν άμεσα όλες οι παράνομες δραστηριότητες που προκαλούν την προκείμενη ανεπανόρθωτη καταστροφή στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.
- Να εντοπιστούν και να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη όλοι οι υπαίτιοι, κύριοι υπεύθυνοι και συνυπεύθυνοι της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή.
- Να τεθούν οι προϋποθέσεις για την προστασία της υγείας και την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των δημοτών, με τη δημιουργία κατ' αρχάς βιολογικού καθαρισμού και αποχετευτικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: