Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Νίκη της δεξιάς στη Βουλγαρία

Ανετη νίκη της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης στη Βουλγαρία, με ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών με μικρότερα δεξιά κόμματα, δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στη Βουλγαρία. Πιθανότερος νέος πρωθυπουργός ο Μπόρις Μπορίσοφ, εκλογικό «χαστούκι» στους Σοσιαλιστές του Σεργκέι Tάνισεφ.

Σύμφωνα με exit poll το GERB (Πολίτες για μία Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας) υπό τον δήμαρχο Σόφιας, Μπόικο Μπορίσοφ, προηγείται με 38,5%-41% εξασφαλίζοντας 115-117 έδρες από τις 240 του Κοινοβουλίου.Αντιθέτως οι Σοσιαλιστές εξασφαλίζουν 39-42 έδρες και μόλις 17,9-18,4% των ψήφων· χάνουν περίπου τις μισές από αυτές που έλαβαν στις εκλογές του 2005.Ακόμη, το κόμμα της τουρκικής μειονότητας Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, εταίρος στην απερχόμενη κυβέρνηση, συγκέντρωσε το 13,5% ενώ τέταρτο φέρεται να είναι το εθνικιστικό κόμμα Ataka (Επίθεση) με 9,2%.

Και τα δύο κόμματα ενισχύθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση.Το κόμμα του Μπορίσοφ θα επιδιώξει, κατά τις εκτιμήσεις, να σχηματίσει κυβέρνηση με τα δεξιά κόμματα του Γαλάζιου Συνασπισμού που συγκεντρώνουν γύρω στο 8%.Σε δηλώσεις του ο Μπόικο Μπορίσοφ υπογράμμισε ότι θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν, πριν από τις 14 Ιουλιου όταν συνέρχεται σε σώμα το νέο Κοινοβούλιο. Μάλιστα, σε ερώτηση αν θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, ο Μπορίσοφ είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο bTV: «Κάθε άλλη απάντηση θα σήμαινε πως προσπαθώ να αποποιηθώ τις ευθύνες μου σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την Βουλγαρία».

Η οικονομική κρίση και οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της αλλά και τα φαινόμενα διαφθοράς φαίνεται ότι βάρυναν αρνητικά κατά της κυβέρνησης, όπως εκτιμούσαν οι αναλυτές.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: