Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Ολοκλήρωση Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Περιοχών στο Γ' ΚΠΣ

Η ανάπτυξη Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Περιοχών, οι οποίες διακρίνονται σε Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙ.ΠΕ), Βιομηχανικά Πάρκα (ΒΙ.ΠΑ.), Βιοτεχνικά Πάρκα (ΒΙΟ.ΠΑ) και Τεχνοπόλεις, αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της Μεταποιητικής (Βιομηχανικής) Πολιτικής της Ε.Ε., αλλά και της χώρα μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Ανάπτυξης καταβάλλοντας μία μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια πέτυχε ιδιαίτερα υψηλή απορροφητικότητα των Κοινοτικών Πόρων που αφορούν σε σχετικές δράσεις. Ειδικότερα, μετά την υπογραφή από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Ιωάννη Μπούγα των αποφάσεων ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων μίας ακόμη ομάδας ΒΕΠΕ, στο Γ’ ΚΠΣ έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα συνολικά 27 έργα αναβάθμισης υφισταμένων ΒΕΠΕ (7 συγχρηματοδοτούμενα από το ΕΠΑΝ και 20 συγχρηματοδοτούμενα από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα) και 10 έργα ανάπτυξης νέων ΒΕΠΕ. Μέχρι το τέλος του 2009 αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου αναβάθμισης άλλης μίας ΒΕΠΕ, καθώς και του έργου ανάπτυξης μίας ακόμη που βρίσκονται σε περιφέρειες που επλήγησαν κατά τις πυρκαγιές του 2007 και έλαβαν από την Ε.Ε. παράταση ολοκλήρωσης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα όσον αφορά τις 10 (νέες) Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές που ολοκληρώθηκαν είναι οι εξής :
· ΒΙΟΠΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
· ΒΙΟΠΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
· ΒΙΟΠΑ ΚΕΡΑΤΕΑΣ
· ΒΙΠΑ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ
· ΒΙΟΠΑ ΣΕΡΡΩΝ
· ΒΙΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
· ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
· ΒΙΟΠΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
· ΒΙΠΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
· ΒΙΟΠΑ ΖΕΡΒΟΧΩΡΙΩΝ
και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου ανάπτυξης του
· ΒΙΟΠΑ ΓΛΑΥΚΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

Στο πλαίσιο του έργου αυτού αποδόθηκαν για εγκατάσταση βιομηχανικών δραστηριοτήτων συνολικά περίπου 3000 στρέμματα βιομηχανικής γης εξοπλισμένης με κατάλληλες υποδομές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν για τη δημιουργία των υφισταμένων στην Ελλάδα μέχρι το 2005, 40 Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Περιοχών, απαιτήθηκαν (από το 1965 μέχρι το 2005) - 40 χρόνια, οι παραπάνω 11 νέες ΒΕΠΕ δημιουργήθηκαν μόλις σε 4 χρόνια. Αναλογικά δημιουργήθηκε δηλαδή υπερδιπλάσιος αριθμός νέων περιοχών.

Τέλος σημειώνεται ότι η δημιουργία νέων κατάλληλα οργανωμένων χώρων υποδοχής και λειτουργίας επιχειρήσεων αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την εθνική οικονομία, αφού η εγκατάσταση σε τέτοιους χώρους προσφέρει πολλά λειτουργικά, πολεοδομικά και οικονομικά πλεονεκτήματα στον υποψήφιο επενδυτή. Τα κυριότερα είναι οι ευνοϊκοί όροι δόμησης, το αναπτυγμένο δίκτυο τεχνικών υποδομών, η εύκολη εγκατάσταση με μειωμένες γραφειοκρατικές απαιτήσεις, η προνομιακή επιδότηση μέσω Αναπτυξιακού Νόμου, η δυνατότητα ανάπτυξης επιχειρηματικών συνεργιών και επιλεγμένου πελατολογίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: