Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών και ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ!

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 28 Ιουλίου 2009, παρουσιάστηκε το νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», με το οποίο ενισχύεται η ενεργειακή αποδοτικότητα των κατοικιών, μέσω της επιχορήγησης δράσεων που συμβάλουν στην ενεργειακή τους αναβάθμιση.

Το πρόγραμμα αφορά όλα τα κτίρια κατοικίας που κατασκευάστηκαν πριν το 1980, οπότε και άρχισαν να ισχύουν οι διατάξεις του νέου κανονισμού για την θερμομόνωση. Λόγω της ανεπάρκειας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την κάλυψη όλων των κατοικιών και των περιορισμών που τίθενται από την Ε.Ε., η υλοποίηση της δράσης θα πραγματοποιηθεί σε δύο επίπεδα: για ορισμένα κτίρια θα δοθεί οικονομική επιχορήγηση, ενώ για άλλα φορολογικά κίνητρα.

Ως ανώτατο όριο τιμής ζώνης για την εφαρμογή του προγράμματος ορίζονται τα 1.500 ευρώ/ανά τετραγωνικό μέτρο (ισχύουσα τιμή ζώνης στο Ν. Φωκίδος: 600 - 1500€/τμ.). Τα κτίρια που βρίσκονται κάτω από το όριο αυτό, το οποίο αναγράφεται στο σημείωμα του ΕΤΑΚ και έχουν στα χέρια τους όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, δικαιούνται οικονομική επιδότηση.

Για τα κτίρια που βρίσκονται πάνω από το όριο τιμής ζώνης, θα δοθούν φορολογικά κίνητρα με ισοδύναμα αποτελέσματα, τα οποία θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Οικονομίας πριν την έναρξη του προγράμματος. Με το όριο αυτό των 1.500€/τ.μ καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής περιφέρειας και αρκετά μεγάλο τμήμα της Αττικής. Συνολικά αναμένεται να χρηματοδοτηθούν πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή 400.000 πολίτες.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις οι οποίες χρηματοδοτούνται είτε απευθείας είτε μέσα από φορολογικά κίνητρα είναι οι εξής:
· Θερμομόνωση στο σύνολο του κελύφους του σπιτιού και ψυχρές βαφές.
· Τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων.
· Αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα/λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
· Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων

Η δημόσια δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται στα 400 εκ. ευρώ, ενώ μαζί με την ιδία συμμετοχή θα κινητοποιηθούν πόροι συνολικού ύψους 1 δις ευρώ στον τομέα των κατασκευών για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης. Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000€ ανά κτίριο, ενώ το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται από 30 έως και 50%, ανάλογα με το αν είναι μονοκατοικία ή πολυκατοικία και το είδος των παρεμβάσεων.

Ο πολίτης θα απευθύνεται στο Δημόσιο μόνο μία φορά και συγκεκριμένα στο ΚΕΠ της περιοχής του. Παράλληλα, βάσει των οικείων ρυθμίσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ, για όλες τις εργασίες θα χρειαστεί μόνο μία έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, με την εξαίρεση της θερμομόνωσης κελύφους, όπου απαιτούνται σκαλωσιές και συνεπώς άδεια από την πολεοδομία.

Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια δύο χρόνια, ενώ η υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου ώστε να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες, να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι ένοικοι των πολυκατοικιών, να προετοιμαστούν τα ΚΕΠ και να δημιουργηθούν όλες οι αναγκαίες υποδομές. Σύντομα θα ανακοινωθεί και η λειτουργία Γραμμής Επικοινωνίας για τη στήριξη του έργου, από την οποία οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για το πρόγραμμα και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Το νέο αυτό πρόγραμμα εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια του Υπουργείου Ανάπτυξης για την προώθηση μιας σύγχρονης και ολοκληρωμένης ενεργειακής πολιτικής που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος με βασικές συνιστώσες την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προώθηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας. Το πρόγραμμα αποτελεί ίσως το σημαντικότερο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς όχι μόνο αφορά περισσότερους πολίτες, αλλά και τα σπίτια στη χώρα μας αντιπροσωπεύουν περίπου το 32% της συνολικής τελικής ζήτησης ενέργειας, ενώ οι ελληνικές κατοικίες συγκαταλέγονται στις πιο ενεργοβόρες στην Ευρώπη.

Υπολογίζεται ότι αν υλοποιηθεί το σύνολο των προβλεπόμενων παρεμβάσεων στις κατοικίες, μπορούμε να επιτύχουμε μέχρι και 70% εξοικονόμηση ενέργειας, με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν για τους πολίτες και τη χώρα συνολικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: