Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Ενθαρρύνεται η καινοτομία από το ΥΠΑΝ

Διευρύνονται οι δικαιούχοι και οι επιλέξιμες δαπάνες των προγραμμάτων
έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας του ΥΠΑΝ

Τα σημαντικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας στη χώρα μας που προκύπτουν από την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας προς τις εξελίξεις του κοινοτικού δικαίου στους παραπάνω τομείς υπογράμμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ι. Μπούγας χθες, Τρίτη 7 Ιουλίου, κατά τη συζήτηση του οικείου σχεδίου νόμου στη Βουλή.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Μπούγας επεσήμανε ότι δημιουργείται ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία, τόσο ως προς τον κύκλο των δικαιούχων, όσο και ως προς το είδος των επιλέξιμων δαπανών και το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος κρατικής ενίσχυσης, σύμφωνα με το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο σχετικά με τις Κρατικές Ενισχύσεις για την Έρευνα, την Ανάπτυξη και την Καινοτομία και τον Κανονισμό (ΕΚ) 800/2008 της Επιτροπής.

Ειδικότερα, διευρύνονται οι δικαιούχοι ενισχύσεων του Π.Δ. 274/2000, ώστε να περιλαμβάνονται πλέον επιχειρήσεις οποιασδήποτε δραστηριότητας και νομικής μορφής, αντί μόνον των βιομηχανικών επιχειρήσεων που προβλέπονταν μέχρι σήμερα, αλλά και ερευνητικοί φορείς (Πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι., ερευνητικά κέντρα, ερευνητικοί και τεχνολογικοί οργανισμοί), δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και φυσικά πρόσωπα, της ημεδαπής ή αλλοδαπής. Ορίζεται, δε, ότι αυτοί μπορούν στο εξής να υποβάλλουν προτάσεις και συνεργαζόμενοι μεταξύ τους, ώστε να επιτευχθεί η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή. Στο ίδιο πνεύμα, διευρύνονται οι επιλέξιμες για χρηματοδότηση δαπάνες, καθώς προστίθενται νέες κατηγορίες δαπανών όπως οι δαπάνες λειτουργίας, οι δαπάνες για κτίρια, μελέτες, συμβουλευτικές υπηρεσίες καινοτομίας κ.α., ενώ παράλληλα διευρύνονται τα ποσοστά κάλυψης, φτάνοντας, δυνητικά, έως και ποσοστό 100% της επιλέξιμης δαπάνης, αλλά και η χρηματοδοτική βάση της ΓΓΕΤ.

Όπως τόνισε ο Υφυπουργός, το Υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί με τις εν λόγω ρυθμίσεις να ενθαρρύνει την υποβολή και υλοποίηση περισσότερων και αρτιότερων σχεδίων, θέτει υψηλότερα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων από την άποψη της ποιότητας, της καινοτομίας και της αξιοποίησης των αποτελεσμάτων τους και δίνει περισσότερες και σαφέστερες χρηματοδοτικές δυνατότητες στους ερευνητικούς φορείς.

Κλείνοντας, ο κ. Μπούγας δήλωσε ότι με την εισηγούμενη ρύθμιση μπορούν να αξιοποιηθούν πιο αποτελεσματικά τα προγράμματα και οι δράσεις έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-13, από το οποίο προβλέπεται για τους τομείς αυτούς η διάθεση συνολικών πόρων ύψους 1,5 δις ευρώ για την περίοδο 2007 – 2013. Ήδη έχουν προκηρυχθεί τα «Κουπόνια Καινοτομίας για ΜμΕ» και οι «Νέες καινοτόμες επιχειρήσεις» (spin-off, spin-out companies), ενώ έπονται η «Συνεργασία», και οι «Ομάδες μικρομεσαίων επιχειρήσεων», συνολικής δημόσιας δαπάνης άνω των 130 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: