Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Πτώση 13,5% της οικοδομικής δραστηριότητας

Διατηρείται η δυσπραγία στην οικοδομική δραστηριότητα, καθώς μετά και τα στοιχεία για τον μήνα Απρίλιο, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, από τις αρχές του έτους, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα (ιδιωτική και δημόσια) κατέγραψε μείωση κατά 13,5% με βάση τον αριθμό των οικοδομικών αδειών και κατά 22,3% με βάση την επιφάνεια. Συγκεκριμένα, το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου εκδόθηκαν 17.495 οικοδομικές άδειες που αντιστοιχούν σε επιφάνεια 4,2 εκατ. τ. μ., έναντι 20.229 αδειών επιφάνειας 5,43 εκατ. τ. μ. κατά την ίδια περίοδο του 2008.
Οσον αφορά τον Απρίλιο, η πτώση έναντι του αντίστοιχου μήνα του προηγούμενου έτους άγγιξε το 26,3% με βάση τον αριθμό των αδειών (4.433 από 6.013) και το 33,4% με βάση τη συνολική επιφάνεια (1,1 εκατ. τ. μ. από 1,67 εκατ. τ. μ.). Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, καθώς στο πρώτο τετράμηνο του έτους εκδόθηκαν 13,7% λιγότερες άδειες με 23,8% μικρότερη επιφάνεια.
Τη μεγαλύτερη κάμψη, πάντως, σημείωσε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα τον Απρίλιο με 26,7% (αριθμός αδειών), έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2008, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις φορέων της αγοράς, όπως το ΤΕΕ, που ανέφεραν ότι η εικόνα στον κλάδο θα εμφανίσει επιδείνωση. Την εκτίμηση αυτή βασίζει στις αναφορές που λαμβάνει το ΤΕΕ από το σύστημα ελέγχου των αμοιβών των μηχανικών - μελών του. Βάσει αυτών των στοιχείων, η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας αναμένεται να αγγίξει το 19% τον Μάιο και το 30% τον Ιούνιο.
Από πλευράς περιφερειών, τις μεγαλύτερες απώλειες όσον αφορά τον αριθμό των οικοδομικών αδειών τον Απρίλιο (ιδιωτική δραστηριότητα) σε ετήσια βάση σημείωσε εκείνη του Νοτίου Αιγαίου με 37,4%, ενώ με βάση την επιφάνεια η πτώση ξεπερνά το 61%. Ακολούθησε η Αττική με μείωση 32,4% στον αριθμό των αδειών και 49,9% στην επιφάνεια.
Η μεγάλη πτώση στην περιφέρεια του Ν. Αιγαίου συνιστά ένα σαφές μήνυμα του τι προμηνύεται στον κλάδο της εξοχικής κατοικίας κατά την τρέχουσα θερινή περίοδο, καθώς στο Νότιο Αιγαίο βρίσκονται πολλοί παραθεριστικοί προορισμοί, με κύριο άξονα της οικοδομικής δραστηριότητας την ανάπτυξη εξοχικών. Πέραν του ότι οι αφίξεις τουριστών εμφανίζονται μειωμένες έναντι του 2008, το αγοραστικό ενδιαφέρον από την αγορά του εξωτερικού είναι αισθητά περιορισμένο φέτος, όπως προκύπτει και από αναφορές των κατά τόπους ομοσπονδιών μεσιτών.
Ν. Χ. Ρουσανογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: