Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

Συνεργασία ποιότητας Κύπρου-Ελλάδας

Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) και του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης (CYS)

Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπεγράφη, σήμερα Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009, στις 11 πμ, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) και του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης (CYS).

Με το Πρωτόκολλο αυτό, αφενός, επισφραγίζεται η άριστη μακρόχρονη σχέση μεταξύ των δύο Οργανισμών, αφετέρου, τίθεται σε νέες βάσεις η συνεργασία τους στον τομέα της τυποποίησης, με άμεσο στόχο τη διάδοση της χρήσης των Προτύπων στις δύο χώρες, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους, της θέσης τους στους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς Τυποποίησης και την εναρμόνιση της Ελληνικής Τεχνικής Ορολογίας.

Το Πρωτόκολλο υπέγραψαν οι Πρόεδροι του ΕΛΟΤ κ. Ν. Σταθόπουλος και του CYS κ. Π. Μάρκου, παρουσία του Υφυπουργού κ. Ι. Μπούγα και του Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Γ. Γιωργή, οι οποίοι εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στην υλοποίηση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ι. Μπούγας, χαιρετίζοντας την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας ανέφερε:

«Η σημερινή εκδήλωση έρχεται να επισφραγίσει με τον καλύτερο τρόπο τη μακροχρόνια επιτυχή συνεργασία του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) και του αντίστοιχου Κυπριακού Οργανισμού, αλλά και να επιβεβαιώσει τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών σε έναν ακόμη τομέα, αυτόν της τυποποίησης.

Η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς και τη διάχυση των προϊόντων και των υπηρεσιών σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε όλη την υφήλιο. Χαρακτηριστικό που δημιουργεί νέες ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις σε διεθνές επίπεδο. Χαρακτηριστικό που καθιστά την τυποποίηση περισσότερο αναγκαία από ποτέ, καθώς η τυποποίηση αποτελεί ένα σοβαρό εργαλείο εποπτείας προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και σημείο αναφοράς για την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων και την προστασία των καταναλωτών.

Σήμερα η τυποποίηση δεν αποτελεί απλώς ένα μέσο ώθησης της επιχειρηματικότητας. Επεκτείνεται και περιλαμβάνει ζητήματα ευρύτατου κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως το περιβάλλον, η υγεία, η ασφάλεια και η προστασία του καταναλωτή. Τα νέα αυτά πεδία διαμορφώνουν νέες συνθήκες για την τυποποίηση, καθιστούν δε τη συνεργασία σε διεθνές επίπεδο απαραίτητη.

Ο ΕΛΟΤ, με την επιτυχή άσκηση των αρμοδιοτήτων του επί 30 και περισσότερα συναπτά έτη, έχει συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία και ενίσχυση του εθνικού συστήματος ποιότητας της χώρας μας. Έχει συμβάλλει καθοριστικά στη διασφάλιση της ποιότητας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Ανάλογη είναι και η δράση του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης.

Η υπογραφή του σημερινού Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ των δύο Οργανισμών θέτει ένα νέο, πιο ασφαλές και αποτελεσματικό πλαίσιο για τη μεταξύ τους συνεργασία. Συμβάλλει στη διάδοση της χρήσης των προτύπων στις δύο χώρες. Προωθεί τις διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις και ενισχύει το ρόλο των δύο οργανισμών σε διεθνές επίπεδο.

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης - αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη βαρύτητα που διαδραματίζει ο παράγοντας ποιότητα στην ανταγωνιστικότητα μιας χώρας -, στηρίζουμε εμπράκτως την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών τυποποίησης και πιστοποίησης των ελληνικών προϊόντων και φυσικά στηρίζουμε όποιες δράσεις ή συνεργασίες συμβάλλουν σε αυτή. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόθεση του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι να υποστηρίξει με κάθε δυνατό μέσο την υλοποίηση στην πράξη του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που σήμερα υπογράφεται, προς όφελος της διασφάλισης της ποιότητας και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και των δύο χωρών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: