Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Σηκώνει το θέμα της ΛΑΡΚΟ ο Νότης Μαριάς

Νότης Μαριάς: Τα golden boys της προηγούμενης διοίκησης της ΛΑΡΚΟ που διορίστηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ ευθύνονται για την απαξίωση της επιχείρησης
«Τα golden boys της προηγούμενης διοίκησης της ΛΑΡΚΟ που διορίστηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ ευθύνονται για την απαξίωση της επιχείρησης» τονίζει μεταξύ άλλων στην επτασέλιδη εισήγησή του προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Φθιώτιδας κ. Νότης Μαριάς.
Ως γνωστό το Νομαρχιακό Συμβούλιο Φθιώτιδας θα συνεδριάσει έκτακτα την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009 μετά από αίτηση της Νομαρχιακής Παράταξης ΠΡΩΤΑ Η ΦΘΙΩΤΙΔΑ με θέμα την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ.
Ο κ. Νότης Μαριάς μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «αποφασιστικής σημασίας για την αρνητική πορεία της εταιρείας είναι, σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη, το γεγονός ότι η προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας προχώρησε σε προπώληση της παραγωγής νικελίου για το 2006, το 2007 και το 2008 σε τιμές χαμηλότερες κατά 4.000 έως 5.000 ευρώ τον τόνο από αυτές που τελικά διαμορφώθηκαν στις διεθνείς αγορές. Το αποτέλεσμα της κίνησης αυτής ήταν το 2006 η ΛΑΡΚΟ να χάσει 74 εκατ. δολάρια λόγω προπώλησης της παραγωγής της.
Οι τιμές των εμπορευμάτων εκείνη τη χρονιά ανέβαιναν σημαντικά και η τιμή του νικελίου είχε φτάσει το ιστορικό ρεκόρ των 49.500 δολαρίων ανά τόνο, ενώ το 2007 οι απώλειες εσόδων συνεχίστηκαν από την κίνηση αυτή, αφού η εταιρεία έχασε περίπου 70 εκατ. δολάρια όλη τη χρονιά. Η προπώληση της παραγωγής του νικελίου της ΛΑΡΚΟ ως και το δεύτερο εξάμηνο του 2008 έγινε μέσω τραπεζικών οργανισμών (J. Ρ. Μorgan, Βarclays, ΗΥΡΟ και Goldman Sachs), που εμπλέκονται στην πώληση των δομημένων ομολόγων, στα ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με μήνυση που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ η εταιρεία είχε απώλειες λόγω της κακοδιοίκησης της επιχείρησης της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα ενώ έως το 2004 οι διευθυντές στη ΛΑΡΚΟ ήταν 14, στην τριετία 2004-2007, έγιναν... 52 (!) και άπαντες με μισθό από 5.000 έως και 10.000 ευρώ μηνιαίως, με απαστράπτοντα -εταιρικά- αυτοκίνητα και πιστωτικές κάρτες για τα ψώνια τους
[1].
Με τον τρόπο αυτό απαξιώθηκε ουσιαστικά η επιχείρηση».
Στην εισήγησή του ο κ. Νότης Μαριάς επισημαίνει επίσης ότι η ΛΑΡΚΟ αποτελεί επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία αλλά και για την οικονομία του νομού μας. Ταυτόχρονα παρατηρεί ότι η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ ρυπαίνει συστηματικά το περιβάλλον και για το λόγο αυτό πρέπει να εφαρμοστούν οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας που έχουν επιβληθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Το αυξημένο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος σε συνδυασμό με τις σημερινές χαμηλές τιμές του νικελίου και τη μείωση της ζήτησης διεθνώς αποτελούν παράγοντες οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα στη σημερινή λειτουργία της ΛΑΡΚΟ.
Όμως η ΛΑΡΚΟ κατά τον κ. Νότη Μαριά μπορεί να αποτελέσει όχι μόνο βιώσιμη αλλά και κερδοφόρα επιχείρηση και αυτό έχει ήδη αποδειχθεί τόσο κατά την περίοδο 2000-2001 όσο και το 2004.
Τέλος ο κ. Νότης Μαριάς προτείνει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Φθιώτιδας ως όργανο δημοκρατικού προγραμματισμού να ζητήσει από τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Πολιτείας να λάβουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να στηρίξουν:
1.Το δημόσιο χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ.
2.Τον κοινωνικό έλεγχο της επιχείρησης.
3.Το δημόσιο μάναντζμεντ της επιχείρησης.
4.Την προστασία του περιβάλλοντος εκ μέρους της επιχείρησης με τη δρομολόγηση των αναγκαίων επενδύσεων για την πλήρη συμμόρφωση της εταιρείας προς τους περιβαλλοντικούς όρους που έχει επιβάλλει το ΥΠΕΧΩΔΕ.
5.Την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης χωρίς απολύσεις προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει αναπτυξιακά για την εθνική οικονομία και ανταγωνιστικά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας αγοράς.
6.Τη διασφάλιση της χρηστής εταιρικής διοίκησης και τη μετατροπή της ΛΑΡΚΟ σε μια κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση η οποία δεν θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους πολίτες.
7.Την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων και την κατάργηση των εργολαβιών και των αποικιοκρατικών εργασιακών σχέσεων των συμβασιούχων της ΛΑΡΚΟ. Οι εργαζόμενοι αυτοί πρέπει να έχουν το ίδιο εργασιακό καθεστώς με του υπόλοιπους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

Λαμία 20/07/2009.
Το γραφείο Τύπου της Νομαρχιακής Παράταξης ΠΡΩΤΑ Η ΦΘΙΩΤΙΔΑ.
[1] Βλ. εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 27.5.2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια: