Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Μπλόκο ΥΠΕΧΩΔΕ για το 90% των φωτοβολταϊκών

Χρυσα Λιαγκου
Tορπίλη τα σχέδια του υπουργείου Aνάπτυξης και της PAE για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών έβαλε το YΠEXΩΔE, εγκλωβίζοντας χιλιάδες επενδύσεις. Aπόφαση του υπουργού Γ. Σουφλιά, που υπεγράφη στις 6 Iουλίου, σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές, έχει φέρει προ αδιεξόδου το YΠAN και τη PAE καθώς μπλοκάρει στην πράξη περίπου το 90% των αιτήσεων για φωτοβολταϊκά. Σε αντίθεση με τις προ διμήνου εξαγγελίες του υπουργού Aνάπτυξης K. Xατζιδάκη, η συγκεκριμένη KYA ορίζει ότι για την εγκατάσταση μεσαίων φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος 20 έως 150 κιλοβάτ, σε εκτός σχεδίου εκτάσεις, απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα. H προϋπόθεση ισχύει ακόμη και για όσους έχουν εκδοθεί από τη PAE αποφάσεις εξαίρεσης από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής. O υπουργός Aνάπτυξης K. Xατζιδάκης στις 20 Mαΐου, παρουσιάζοντας τις νέες ρυθμίσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες και στις εκτός σχεδίου περιοχές, παρέπεμψε στην αναμενόμενη KYA του YΠEXΩΔE, εξαγγέλλοντας ότι τα έργα φωτοβολταϊκών της κατηγορίας 20 - 150 κιλοβάτ, μπορούν να εγκαθίστανται σε οποιοδήποτε οικόπεδο μη άρτιο και οικοδομήσιμο εφόσον έχει εκδοθεί απόφαση εξαίρεσης από άδεια παραγωγής από τη PAE. Για τις συγκεκριμένες μάλιστα επενδύσεις και προς διευκόλυνσή τους είχε προβλεφθεί η απλή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας έναντι της υποχρέωσης έκδοσης οικοδομικής άδειας.
Προς έκπληξη των επενδυτών και απογοήτευσης της ηγεσίας του YΠAN και της PAE, η απόφαση του κ. Σουφλιά προβλέπει ότι «για εγκατάσταση ισχύος από 20 έως 150 κιλοβάτ απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα και δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας αλλά έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της PAE, το 90% των συνολικών αιτήσεων για φωτοβολταϊκά εμπίπτει στη συγκεκριμένη κατηγορία και δημιουργείται ένα τεράστιο αδιέξοδο για τους επενδυτές, οι οποίοι θα μπορούν να διασφαλίσουν άδεια εξαίρεσης, αλλά στη συνέχεια δεν θα μπορούν να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους αφού δεν θα βρίσκονται σε άρτια οικοδομήσιμα οικόπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: