Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Επίσκεψη Μπούγα στο ΤΕΜΠΜΕ

O Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μπούγας, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του με τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου, επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη 23 Ιουλίου το ΤΕΜΠΜΕ και συναντήθηκε με τη Διοίκηση του Ταμείου. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Νικόλαος Δομένικος, ο Αντιπρόεδρος κ. Σωτήριος Χρισταντώνης, ο Γενικός Διευθυντής κ. Νικόλαος Τριτάρης και τα μέλη του Δ.Σ. κ. Χρήστος Ντζιούνης, κ. Σωτήριος Μαγόπουλος, κ. Ιωσήφ Ρουσανίδης και κ. Γρηγόριος Βογιατζής.
Ο Πρόεδρος κ. Δομένικος ενημέρωσε τον Υφυπουργό για την πορεία υλοποίησης της Β’ φάσης του προγράμματος στήριξης της ρευστότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων με εγγυημένα και χαμηλότοκα δάνεια για κεφάλαια κίνησης, καθώς και για την αποτίμηση της Α’ φάσης του προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ και την ολοκλήρωση της αποπληρωμής προς τις τράπεζες των τόκων των δανείων που αναλογούν στο 1ο εξάμηνο.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Μπούγας επεσήμανε ότι το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ υπήρξε μια καινοτόμος και πρωτοποριακή δράση που παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις ορισμένων, επέτυχε να δώσει και συνεχίζει να δίνει σημαντική ρευστότητα στην αγορά μεσούσης της κρίσης. Επιπλέον συνεχάρη τη διοίκηση και τα στελέχη του Tαμείου για τη μεθοδικότητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία εργάζονται συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχία του προγράμματος. Τέλος δήλωσε ότι το ΤΕΜΠΜΕ θα συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στις επιχειρήσεις προκειμένου όχι μόνο να ξεπεράσουν τη δύσκολη αυτή συγκυρία, αλλά και να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις, στηρίζοντας τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα εντάσσονται στα προγράμματα επιχειρηματικότητας του ΕΠΑΝ ΙΙ.

Αποτίμηση Α’ φάσης Προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ
Ολοκληρώθηκε στις 20.07.09 η διαδικασία πληρωμής από το ΤΕΜΠΜΕ στις Τράπεζες του συνόλου των επιδοτούμενων τόκων που αναλογούν στο 1ο εξάμηνο εφαρμογής του προγράμματος «Επιδότησης και Εγγύησης Κεφαλαίων Κίνησης για Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση της Α’ φάσης του προγράμματος, η οποία διήρκεσε 65 εργάσιμες ημέρες, δανειοδοτήθηκαν 27.069 Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις και διασφαλίστηκαν 126.969 θέσεις εργασίας, καθώς στο πρόγραμμα υπάρχει όρος που επιβάλλει στην επιχείρηση να διατηρήσει τους εργαζομένους της. Η αξία των δανείων στην εν λόγω φάση ανήλθε σε €3,23 δις. και η αξία των εγγυήσεων έφτασε τα €2,58 δις.

Πορεία Β’ φάσης Προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ
Για την Β’ φάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΤΕΜΠΜΕ με ημερομηνία 22 Ιουλίου 2009, έχουν ήδη εγκριθεί μέσα σε 43 ημέρες εφαρμογής του προγράμματος δάνεια για πάνω από 16.300 Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις ύψους €1,16 δις με τις εγγυήσεις να ανέρχονται σε €927 εκατ. Αξίζει να σημειωθεί ότι 88% των παραπάνω επιχειρήσεων απασχολούν έως 9 εργαζόμενους, ενώ συνολικά στη Β’ φάση του προγράμματος το ΤΕΜΠΜΕ έχει δανειοδοτήσει επιχειρήσεις που στο σύνολο τους απασχολούν 60.000 εργαζόμενους.

Συνολικά από την αρχή του προγράμματος ενίσχυσης των ΜΜΕ από το ΤΕΜΠΜΕ μέχρι και την 22 Ιουλίου 2009 έχουν χορηγηθεί δάνεια σε 43.380 επιχειρήσεις, που έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν 186.982 εργαζόμενους που απασχολούν. Η αξία των δανείων προς τις ΜΜΕ ανέρχεται συνολικά σε €4,4 δις, ενώ η αξία των εγγυήσεων φθάνει τα €3,5 δις. Ο μέσος όρος του ύψους των δανείων ανέρχεται σε €101.441 ανά επιχείρηση, ενώ ο ημερήσιος μέσος όρος εγκρίσεων από το ΤΕΜΠΜΕ φθάνει τα 404 δάνεια, που αντιστοιχούν σε ποσό περίπου €400 εκατ. την ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: