Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

"Δεν είναι καλύτερα τα βιολογικά τρόφιμα"

Τα βιολογικά τρόφιμα δεν είναι πιο υγιεινά από τα συμβατικά. Μάλιστα, υπάρχουν ελάχιστες διαφορές στην διατροφική τους αξία. Και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι ωφελούν περισσότερο την υγεία οι τροφές βιολογικής καλλιέργειας από τις συμβατικές. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ανεξάρτητη έρευνα στη Βρετανία.
Βρετανοί ειδικοί επισημαίνουν ότι, ύστερα από αυτήν την έρευνα, ο καταναλωτής θα είναι περισσότερο ενημερωμένος, πριν κάνει τις διατροφικές του επιλογές.

Ωστόσο, η Soil Association, οργάνωση που τάσσεται υπέρ της βιολογικής καλλιέργειας, επέκρινε την τελευταία έρευνα. Οι ερευνητές από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου μελέτησαν όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία 50 χρόνια για τη διατροφή. Στις 55 από τις 162 μελέτες που περιέλαβαν στην τελική ανάλυση, υπήρχε μόνον ένας μικρός αριθμός διαφορών μεταξύ συμβατικών και βιολογικών τροφίμων και οι διαφορές αυτές δεν ήταν αρκετά μεγάλες ώστε να αφορούν τη δημόσια υγεία, όπως επισήμανε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Άλαν Ντανγκούρ.

Επίσης, συμβατικά και βιολογικά τρόφιμα δεν βρέθηκαν να παρουσιάζουν διαφορές στην περιεκτικότητα των περισσότερων θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνη C και ασβέστιο, επισήμαναν οι ερευνητές. Η τελευταία μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.

Δεν υπάρχουν σχόλια: