Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Ιστορική τελετή για τα εγκαίνια του νέου Μουσείου Ακρόπολης

Με λαμπρότητα ολοκληρώθηκαν τα εγκαίνια του νέου Μουσείου Ακρόπολης με τον υπουργό Πολιτισμού να καλωσορίζει τους προσκεκλημένους σε ένα οικείο, όπως είπε χαρακτηριστικά, περιβάλλον.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκαν απόψε τα επίσημα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης με υψηλούς προσκεκλημένους από ολόκληρο τον κόσμο και δύο μουσειακές εκπλήξεις, που συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους πρώτους επισκέπτες του Μουσείου.
Από τις 7 το απόγευμα ξεκίνησε η προσέλευση του πολιτικού κόσμου από την Ελλάδα μεταξύ των οποίων των πρώην προέδρων της Δημοκρατίας κ.κ. Στεφανόπουλου και Σαρτζετάκη, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, του προέδρου της Βουλής κ. Σιούφα, του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, του πρώην υπουργού Πολιτισμού από τη ΝΔ κ. Βουλγαράκη και των πρώην υπουργών Πολιτισμού από το ΠΑΣΟΚ κ.κ. Πάγκαλου, Μικρούτσικου, Βενιζέλου και Μπένου.

Στις 7 το απόγευμα με την άφιξη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή που συνοδευόταν από την σύζυγό του άρχισε και η προσέλευση προέδρων και πρωθυπουργών από την Κύπρο, την Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σερβία, Σλοβακία, Φινλανδία, Μαυροβούνιο, Βιετνάμ και Κίνα, καθώς και 21 υπουργών Πολιτισμού από όλο τον κόσμο.

Ακριβώς στις 8 με την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια ξεκίνησαν οι ομιλίες ενώ μισή ώρα αργότερα άρχισε η ξενάγηση από τον πρόεδρο του Μουσείου κ. Δ. Παντερμαλή. Λίγα λεπτά νωρίτερα συναισθηματική φόρτιση προκάλεσε η ανακοίνωση των δύο μουσειακών εκπλήξεων που όπως χαρακτηριστικά είπε ο καθηγητής Αρχαιολογίας «κυρώνουν την πράξη συνένωσης της Ακρόπολης με το νέο Μουσείο».
Στην προθήκη του δαπέδου της πρώτης αίθουσας των κλιτύων που υπήρχε ήδη ένα σύνολο σπασμένων αγγείων από την τελετή θεμελίωσης σπιτιού του 3ου αιώνα π.Χ. τοποθετήθηκε ένα ακόμα αγγείο, ένας σκάνθαρος (ποτήρι κρασιού). Στη συνέχεια με τα λόγια «η Αθηναία Θεά της πόλης μένει εδώ. Να μην μπει μέσα κανένα κακό», δόθηκε και το σύνθημα για την έναρξη της ξενάγησης που περιελάμβανε μερικά από τα σημαντικότερα σημεία από τα 4.000 εκθέματα που φιλοξενούνται στο Μουσείο.

Στο τέλος του περιπάτου και μπροστά στην θέση της Ανατολικής Ζωφόρου τοποθετήθηκε στο εκμαγείο της μορφής της Ίριδας το αυθεντικό κεφάλι που βρισκόταν στο παλιό Μουσείο της Ακρόπολης. Σχεδόν μαγεμένοι από την εξαιρετική ατμόσφαιρα του εσωτερικού χώρου του Μουσείου όσο και του περιβάλλοντα χώρου έδειχναν οι καλεσμένοι που έφθασαν στην ταράτσα του 3ου ορόφου για να παρακολουθήσουν το «ζωντάνεμα» των αγαλμάτων από τις βιντεοπροβολές που έχει επιμεληθεί.

Σαμαράς: Συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο
Για την οικειότητα που προκαλεί το Μουσείο στους παρευρισκόμενους με τους παγκόσμιους συμβολισμούς του, έκανε λόγο ο υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς ανοίγοντας την λαμπρή τελετή εγκαινίων. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή των Μαρμάρων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.
Αναφερόμενος στα Μάρμαρα που βρίσκονται στη Βρετανία ο κ. Σαμαράς είπε: «Κι εδώ δεν έχουμε περιθώρια για μικροπολιτική. Δεν μπορούμε να διαπραγματευθούμε την ιδιοκτησία των μαρμάρων. Δεν μπορούμε να διαπραγματευθούμε την αξιοπρέπειά μας. Δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε την υφαρπαγή τους πριν από δύο αιώνες. Δεν μπορούμε να προδώσουμε την ακεραιότητα του μνημείου. Μπορούμε μόνο να την υπερασπιστούμε. Και να την αποκαταστήσουμε.
Μπορούμε να συνεργαστούμε ειλικρινά με το Βρετανικό Μουσείο. Μπορούμε να αναπληρώσουμε το κενό που θα τους προκύψει, με δανεισμό από την Ελλάδα εναλλασσόμενων εκθέσεων από σπουδαία δείγματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης.
Μπορούμε να συζητήσουμε, μπορούμε να συμφωνήσουμε. Αλλά τα μάρμαρα του Παρθενώνα θα επανενωθούν εδώ, στο Μουσείο της Ακρόπολης!».

Καραμανλής: Κιβωτός ιδεών το σύγχρονο Μουσείο
Μνημονεύοντας όσους συνέβαλαν στο να γίνει πραγματικότητα το νέο Μουσείο Ακρόπολης, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για κομβικό σημείο της διαδρομής στο χρόνο και το χώρο της Τέχνης, του Πολιτισμού και της Ιστορίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλωσόρισε τους προσκεκλημένους που ήρθαν για τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης τονίζοντας ότι πρόκειται ένα παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός.
«Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι γεγονός για όλους τους Έλληνες, για όλους τους πολίτες του Κόσμου. Είναι ένα σύγχρονο μνημείο, ανοιχτό, φωτεινό, αρμονικά δεμένο με τον ίδιο τον Παρθενώνα. Επιτρέπει στο Αττικό Φως να διαχέεται στα πανάρχαια έργα του Πολιτισμού και στον επισκέπτη να απολαμβάνει τις λεπτομέρειές τους», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.
«Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι προϊόν συνένωσης προσπαθειών. Είναι σύμβολο αυτοπεποίθησης», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και κατέληξε: «Είναι άλλη μια απόδειξη ότι ο Πολιτισμός και η Ιστορία ενώνουν την ελληνική Κοινωνία, ως αστείρευτη πηγή έμπνευσης για το μέλλον».

Παπούλιας: H Eλλάδα παρουσιάζει ένα οικουμενικό μνημείο
Συγκινημένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι η Ελλάδα αποδεικνύει το σεβασμό της προς την ιστορία, μην παραλείποντας να στείλει το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την ανάγκη επιστροφής των μαρμάρων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.
«Ο Παρθενώνας είναι ένα μεγαλοπρεπές μνημείο που οικοδομήθηκε για να τιμήσει τις σπουδαιότερες των αρετών, αυτές που αντιπροσώπευε η λατρεία προς τη θεά Αθηνά. Είναι επιβλητικός, αλλά υμνεί το μέτρο. Τα μάρμαρά του ακτινοβολούν στον ελληνικό ήλιο όπως η γνώση και η σοφία. Και η αρμονία στην κατασκευή του μας δείχνει πως η απλότητα μπορεί να συναντηθεί με την τελειότητα», δήλωσε ο Κάρολος Παπούλιας.

Κεντρικό θέμα στα ξένα ΜΜΕ
Κεντρικό θέμα του διεθνούς τύπου αποτελούν τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, το Σάββατο στις 8 το βράδυ, ενώ ενισχύονται τα επιχειρήματα για την επιστροφή των Γλυπτών.
«Η ολοκλήρωση του νέου Μουσείου της Ακρόπολης αποτελεί ιστορική στιγμή για όλο τον κόσμο», ανέφερε ο Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Πρόσθεσε ότι το νέο Μουσείο αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για την επιστροφή των Γλυπτών και κάλεσε τη Βρετανία να ξεκινήσει τις διαδικασίες επανένωσης.
Τα μέλη της Ένωσης πρότειναν, επίσης, την καθιέρωση μέρας Παρθενώνα κάθε χρόνο εντός του Ιουνίου καθώς και τη συγκέντρωση υπογραφών παγκοσμίως για την επιστροφή των Γλυπτών.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: