Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Πανικός στην Αχαΐα από κουνούπι-τίγρη

Πανικό έχουν σκορπίσει στην Αχαΐα οι αλλεπάλληλες εμφανίσεις του επικίνδυνου κουνουπιού-τίγρη, που είναι φορέας δεκάδων (!) μολυσματικών ασθενειών, εκ των οποίων κάποιες είναι θανατηφόρες! Το περίεργο είναι ότι πολλά από αυτά τα μικροσκοπικά αδηφάγα «τέρατα» εντοπίστηκαν στα… νεκροταφεία της περιοχής, όπου ενδημούν μέσα στα τελματώδη νερά των ανθοδοχείων!

Τα περισσότερα από τα δείγματα των εντόμων προσκόμισαν τις τελευταίες ημέρες στη Νομαρχία Αχαΐας κάτοικοι κυρίως από το κέντρο, τις νοτιοδυτικές συνοικίες και τα περίχωρα της Πάτρας, αλλά και από το Αίγιο. Αμέσως κλήθηκε γεωπόνος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ταυτοποίησε τα δείγματα με το ασιατικό κουνούπι Aedes albopictus, γνωστό ως κουνούπι-τίγρης! Ο γεωπόνος εξήγησε ότι οι προνύμφες του συγκεκριμένου είδους αναπτύσσονται σε κοιλότητες δέντρων ή βράχων, αλλά και σε μικρές εποχιακές εστίες συλλογής νερού, όπως μικρά δοχεία, γλάστρες, δεξαμενές, ακόμη και… πισίνες, και μεταφέρεται από το ένα μέρος στο άλλο!

Ως τώρα, δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα ασθένειας από τσίμπημα του κουνουπιού, ενώ τα έντομα παραλήφθηκαν από ειδικό κλιμάκιο του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου για εξέταση. Το ασιατικό κουνούπι-τίγρης μεταφέρει περίπου είκοσι τρεις ασθένειες και αρκεί ένα απλό τσίμπημα για να τις μεταδώσει στον άνθρωπο. Μάλιστα, θεωρείται εξαιρετικά επιθετικό και λαίμαργο, ενώ είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στα αντικουνουπικά!

Το είδος αυτό, που διαφέρει από τα κοινά κουνούπια μόνο στις λευκές ρίγες στο σώμα του, είναι υπεύθυνο για τη μετάδοση του δάγκειου αιμορραγικού πυρετού, που προσβάλλει κάθε χρόνο περισσότερους από 20.000.000 ανθρώπους σε Ασία, Αφρική και Αμερική! Παράλληλα, μεταφέρει ιούς οι οποίοι προκαλούν ασθένειες που μπορεί να αποβούν θανατηφόρες, αν δεν διαγνωστούν εγκαίρως, όπως τον αρμποϊό Chikingunya, τον ιό της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας και τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Στην Ελλάδα, το κουνούπι-τίγρης πρωτοεμφανίστηκε το 2004 στην Κέρκυρα, τη Θεσπρωτία και τον Προμαχώνα Σερρών. Τον περασμένο Αύγουστο ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά έντομα αλλά και προνύμφες του στην Αθήνα και στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, ενώ ακολούθησαν η Ρόδος, η Κρήτη και άλλα νησιά του Αιγαίου. Οι ειδικοί λένε ότι εξαπλώνεται με εκπληκτική ευκολία σε νέες περιοχές. Αν και πετάει σε ακτίνα μόλις ενός χιλιομέτρου, μεταφέρεται εύκολα μέσα στα λάστιχα αυτοκινήτων, επιζεί και πολλαπλασιάζεται σε υγρά περιβάλλοντα ακόμη και με πολύ μικρές ποσότητες νερού και τα αβγά του είναι πολύ ανθεκτικά σε συνθήκες ξηρασίας.
ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ
www.espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: