Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Για το Πάρκο Κώστας Λιάρος στο Ζεφύρι

Να αποτρέψει την τσιμεντοποίηση του Πάρκου ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΡΟΣ προσπαθεί μια ομάδα νέων ανθρώπων στο ούτως ή άλλως ήδη υποβαθμισμένο Ζεφύρι Αττικής. Δείτε τι μας γράφουν και θα επανέλθουμε με φωτογραφίες.


Στις 17 Μαρτίου 2009, το δημοτικό μας συμβούλιο ψηφίζει τον αποχαρακτηρισμό 450 τ.μ. στο Πάρκο «ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΑΡΟΣ» με σκοπό την ανέγερση καφετέριας. Μια τόσο σοβαρή απόφαση παίρνεται χωρίς να το αντιληφθεί σχεδόν κανείς!
· Κανείς; Όχι! Μια μικρή ομάδα παιδιών και νέων αντιστέκεται! Με τον κίνδυνο να πέσει ο ουρανός στα κεφάλια μας συγκροτούμε ένα γκρουπ διαμαρτυρίας στο Facebook! Μόνη μας έγνοια: ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΠΑΡΚΟ.

· Η ομάδα μας αγκαλιάζεται απ’ όλο το Ζεφύρι και πέρα απ’ αυτό. Ήδη αριθμούμε 800 μέλη. Οι κομματικές σημαίες υποστέλλονται. Η πλεοψηφία των δημοτών επικροτεί μια κίνηση ακηδεμόνευτη και ενωτική. Το δημοτικό συμβούλιο μας αντιμετωπίζει σαν να μην υπάρχουμε. Όμως:

ΕΜΕΙΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ!
· Αντιστεκόμαστε γιατί δε θέλουμε το πάρκο να γίνει το φόντο μιας καφετέριας! 450 τ.μ. καφετέρια, τι χώρο θα αφήσει για να παίξουν τα παιδιά ; Πού θα κάνουνε ποδήλατο; Σκέιτ; Πού θα παίζουνε κρυφτό και κυνηγητό; Στα πλαστικά τραπεζοκαθίσματα, με μπαγκράουντ τα τραγούδια της Θώδη και του Μαζωνάκη; Ο ελεύθερος χώρος που απομένει είναι ελάχιστος. Το 1/3 του ελεύθερου χώρου στο πάρκο κατοχυρώνεται ως τσιμέντο.

· Αντιστεκόμαστε γιατί σκεφτόμαστε πώς ήταν το Ζεφύρι πριν 10 χρόνια και πώς είναι τώρα. Δεν υπάρχει πλέον σχεδόν κανένα οικόπεδο αδόμητο. Οικοδομές πενταόροφες υψώνονται ολόγυρα. Οι ελεύθεροι χώροι εκποιούνται, με πρόσχημα την έλλειψη χρημάτων. Σε 10 χρόνια, σε τι θα διαφέρουμε από την Κυψέλη ή την Πλατεία Βάθη; Γιατί, κύριοι, δεν το σκέφτεστε; Για 3-4.000 ευρώ έσοδα που θα αποκομίσετε το χρόνο; Και πόσα χρόνια χρειάζονται για να αποσβεστούν τα χρήματα της οικοδόμησης; Είμαστε παιδιά, αλλά πείτε μας, πού θα παίζουν τα παιδιά μας σε 10 χρόνια;


Ιδού πώς συστήνεται η Πρωτοβουλία Νεολαίας Ζεφυρίου για τη διάσωση του Πάρκου Κώστας Λιάρος.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΖΕΦΥΡΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ «Κ. ΛΙΑΡΟΣ»
1. «Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ» ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Είμαστε μια πρωτοβουλία παιδιών, στην πλειοψηφία μας μέχρι 20, που συστήθηκε αυθόρμητα από 5-10 άτομα αρχικά, πριν δυο μήνες περίπου, ως γκρουπ στο facebook, όταν έγινε γνωστή η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (17 Μάρτη) να αποχαρακτηριστούν 500 τμ. περίπου από το πάρκο Κ. ΛΙΑΡΟΣ για να γίνει εκεί καφετέρια. Αυτή τη στιγμή το γκρουπ αριθμεί 800 μέλη. Κοινή συνισταμένη μας είναι η διατήρηση του αυθόρμητου χαρακτήρα του γκρουπ και η αποστροφή μας σε κάθε λογής κομματικοποίηση. Καθώς η δυναμική του γκρουπ μας ξάφνιασε και εμάς όπως και την τοπική κοινωνία ο δήμος, τα κόμματα και οι γνωστές κομματικές νεολαίες μας έβαλαν «απέναντι». Γενικά, υπάρχει ένα αντιεξουσιαστικό στοιχείο στην ομάδα μας που κυμαίνεται από την έντονη συνειδητοποίηση ως τη φλου αντικομματική διάθεση. Δε λείπει βέβαια και το στοιχείο της μόδας.

2. Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
Σε πρώτη φάση η μη τσιμεντοποίηση του πάρκου. Το πάρκο Κ. ΛΙΑΡΟΣ είναι το μοναδικό πάρκο του Ζεφυρίου, με κάποια υποψία πράσινου. Στι ς 17-3-2009 το δημοτικό συμβούλιο (ΠΑΣΟΚ) αποφασίζει τον αποχαρακτηρισμό από χώρο πρασίνου 500τμ. περίπου για την ανέγερση, με παραχώρηση σε ιδιώτη, καφετέριας. Η έκταση (περίπου το 1/5 του ελεύθερου χώρου) και το σημείο ανέγερσης της καφετέριας αλλοιώνει οριστικά τη μορφή του πάρκου. Στην ουσία, το υπόλοιπο πάρκο γίνεται φόντο της καφετέριας.
Ξεκινάμε λοιπόν τον αγώνα μας προλαβαίνοντας και παίρνοντας την πρωτοβουλία από τους πολιτικάντηδες και τους κομματικούς. Για το Ζεφύρι, με τις θλιβερές ιδιαιτερότητές του (διχοτομημένο, με το ¼ των κατοίκων να είναι τσιγγάνοι σε γκέτο και να αποτελούν εύκολη εκλογική πελατεία -50 ΕΥΡΩ η φήφος) αυτό είναι πρωτοφανές, καθώς η κατάσταση για τους «άρχοντες» ήταν πάντα υπό έλεγχο.

Διαπιστώνουμε στην πορεία ότι χρειάζεται ένα ποσό γύρω στα 5.οοο ευρώ για την ένσταση ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας και τις υπόλοιπες ενέργειες (οι δικηγόροι δε δέχθηκαν αμοιβή, αλλά μόνο τα παράβολα των τριών κυρίων ενστάσεων στοιχίζουν 3.οοο).
Αν αυτά τα χρήματα δεν τα συγκεντρώσουμε εμείς, η υπόθεση ή χάνεται (το πιθανότερο) ή θα την καπηλευτεί κάποιος πληρώνοντας τα χρήματα για να βγει δήμαρχος την επόμενη τετραετία, καθώς η κίνησή μας βρίσκει πια τεράστια απήχηση (εκτός από τα μέλη του Facebook έχουν συγκεντρωθεί και κοντά στις 1000 υπογραφές ως τώρα).

Αν τα χρήματα συγκεντρωθούν οι δικηγόροι διαβεβαιώνουν ότι το πάρκο θα σωθεί.
Επειδή εμείς είμαστε αισιόδοξοι,
πιστεύουμε ότι αν μας βοηθήσετε με κάποια ονόματα και γκρουπ θα υπερκαλύψουμε το ποσό που χρειάζεται, καθώς θα μοιράζουμε σπίτι με σπίτι τις προσκλήσεις για τη συναυλία μας.
Σε δεύτερη φάση, αν μας περισσέψουν χρήματα, θα δεντροφυτεύσουμε το χώρο
που αποχαρακτηρίζουν.
Αυτό που περισσότερο ενοχλεί εδώ το κατεστημένο είναι ότι αυτή η κίνηση τους ξεφεύγει, δεν είναι υπό έλεγχο. Εδώ θέλουμε τη βοήθειά σας, να συνεχιστεί να ακούγεται η φωνή μας.

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΖΕΦΥΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ «Κ. ΛΙΑΡΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: