Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Μέτρα για τους μετανάστες από την Κυβερνητική Επιτροπή

Συνεδρίασε υπό τον Κ. Καραμανλή εν όψει της Συνόδου Κορυφής, ενώ ζήτησε τη μετατροπή της Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή

Συνεδρίασε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και ασχολήθηκε με το θέμα της λαθρομετανάστευσης ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στην οποία θα αποτελέσει κυρίαρχο θέμα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.
Η Σύνοδος αυτή ήταν κι η αιτία σύγκλησης της Κυβερνητικής Επιτροπής, είπε ο κ. Παυλόπουλος, αποσυνδέοντας τη σύγκληση του οργάνου με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και την επικαιρότητα.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι ήδη το θέμα είχε συζητηθεί από την Πέμπτη, προ των εκλογών, στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ και είπε πως η Ελλάδα από το 2005 και μετά πρωταγωνιστεί, μαζί με άλλες χώρες, στο ζήτημα αυτό ώστε να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και έτσι φθάσαμε, όπως είπε, το Σύμφωνο για τη μετανάτευση και το άσυλο.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πιέσει και να υποχρεώσει τις τρίτες χώρες ώστε να υπογράψουν συμφωνίες επανεισδοχής καθώς και η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει πλέον το κοινοτικό κεκτημένο.
Στόχος είναι να μετατραπεί η «Frontex» σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και να προωθηθούν οι συμφωνίες επανεισδοχής, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί κάθε χώρα χωριστά να αντιμετωπίσει το θέμα και χρειάζεται κοινή προσπάθεια και πολιτική από την ΕΕ.
Ανέφερε επιπλέον ότι θα προωθηθεί η μεταφορά των γραφείων του ΟΚΑΝΑ σε χώρους που θα καθοριστούν από το υπουργείο Υγείας, πως θα δημιουργηθεί τζαμί και στο Σχιστό θα φτιαχτεί μουσουλμανικό νεκροταφείο.

Επίσης ανέφερε ότι θα ιδρυθεί Συντονιστική Επιτροπή σε πολιτικό επίπεδο ώστε να προωθηθεί άμεσα η εφαρμογή των αποφάσεων αυτών.
Ο υπουργός αναπληρωτής εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης έκανε λόγο για αυστηροποίηση των κυρώσεων για τους δουλέμπορους και οι ποινές από βαθμό πλημμελήματος θα γίνουν σε βαθμό κακουργήματος, ενώ ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν οργανωμένοι χώροι υποδοχής στους οποίους θα φιλοξενούνται όλοι οι μη νόμιμοι μετανάστες που συλλαμβάνονται, για χρονικό διάστημα έως δώδεκα μήνες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: